romanr0 20.05.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam, Jestem właśnie po wylaniu betonu (tydzień temu) na wcześniej położonym podłogowym ogrzewaniu (robił instalator więc raczej poprawnie – rury pex na styropianie i folii). Niestety wcześniej nie poczytałem więcej na ten temat i zrobiłem kilka błędów, tzn.: - nie dodałem plastyfikatora do betonu tylko wylałem mieszankę ¾ worka cementu (gat 1) na betoniarkę (brak też siatek). - nie zrobiłem dylatacji (wiem wiem moja wina). Takim sposobem zalałem 4 pomieszczenia: wc (140x140), łazienka (210x140), kuchnia (273x300), łazienka góra (340x140). Po konsultacji ze znajomym poodkuwałem szczeliny w łazience na górze (świeży beton więc nie było problemu z rowkami) aby powkładać tam styropian pomiędzy ścianę w wylewkę a następnie zalać szczeliny betonem. Na dole poodkuwałem szczeliny w nadprożach. Mam kilka pytań do Was: - Czy na tak małych powierzchniach mogą występować pęknięcia podczas grzania podłogówką (szczególnie że to starszy budynek z lat 1985 i już swoje obsiadł) ? - Czy w pozostałych pomieszczeniach (głównie w kuchni bo tam mam jeszcze na to miejsce) robić miejsce (odkuwać) na dylatację przy ścianie ? Czy coś jeszcze mogę zrobić w obecnej sytuacji ? Beton ma jeszcze z 1-2 tygodni odstać a na początku czerwca przez ok. 1-2 tygodni będę stopniowo wygrzewał podłogówkę. Dodam, że do tej pory nie pojawiły się żadne pęknięcia (co jakiś czas beton podlewam). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143300-wylewka-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-a-brak-dylatacji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.05.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 yyy, na tym zdjęciu to jest już po wylewce?? bo maronie to wygląda, jak chudziak surowy jakiś..."3/4 worka cementu na betoniarkę" - też dobre, na 80l do dużo, na 250l to nic... -pękać może, i pewnie będzie (przy tak zrobionej robocie nie będzie się czemu dziwić, sam chyba rozumiesz), szczególnie z podłogówką, i mało ma tu do rzeczy rok produkcji budynku- dylatacje od ścian i pomiędzy płytami grzewczymi muszą być wszędzie gdyby to był mój dom to skułbym wszystko i zrobił od nowa, a wystarczyło do wylewania posadzek normalnie wziąć ekipę z jakimś pucmajstrem-miksokretem, mało więcej by to kosztowało, a robota byłaby wykonana jak trzeba, co zaoszczędziłeś na własnej harówie teraz na poprawki z nawiązką wydasz niestety Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143300-wylewka-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-a-brak-dylatacji/#findComment-4120184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.05.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam, Jestem właśnie po wylaniu betonu (tydzień temu) na wcześniej położonym podłogowym ogrzewaniu (robił instalator więc raczej poprawnie – rury pex na styropianie i folii). Niestety wcześniej nie poczytałem więcej na ten temat i zrobiłem kilka błędów, tzn.: - nie dodałem plastyfikatora do betonu tylko wylałem mieszankę ¾ worka cementu (gat 1) na betoniarkę (brak też siatek). - nie zrobiłem dylatacji (wiem wiem moja wina). Takim sposobem zalałem 4 pomieszczenia: wc (140x140), łazienka (210x140), kuchnia (273x300), łazienka góra (340x140). Po konsultacji ze znajomym poodkuwałem szczeliny w łazience na górze (świeży beton więc nie było problemu z rowkami) aby powkładać tam styropian pomiędzy ścianę w wylewkę a następnie zalać szczeliny betonem. Na dole poodkuwałem szczeliny w nadprożach. Mam kilka pytań do Was: - Czy na tak małych powierzchniach mogą występować pęknięcia podczas grzania podłogówką (szczególnie że to starszy budynek z lat 1985 i już swoje obsiadł) ? - Czy w pozostałych pomieszczeniach (głównie w kuchni bo tam mam jeszcze na to miejsce) robić miejsce (odkuwać) na dylatację przy ścianie ? Czy coś jeszcze mogę zrobić w obecnej sytuacji ? Beton ma jeszcze z 1-2 tygodni odstać a na początku czerwca przez ok. 1-2 tygodni będę stopniowo wygrzewał podłogówkę. Dodam, że do tej pory nie pojawiły się żadne pęknięcia (co jakiś czas beton podlewam). Przyłączam się do tego co napisał edde . Proponuję przed włączeniem ogrzewania wykonać nacięcia przelotowe tarczą diamentową lub korundową w posadzce wokół ścian. Zwróć uwagę na przewody ogrzewania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143300-wylewka-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-a-brak-dylatacji/#findComment-4120197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 20.05.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 niestety pęknięcia chyba będą,nie wiemy jaka była proporcja cementu w zarobie,jak za mała -źle,za duża-źle.jeszcze gdyby nie było podłogówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143300-wylewka-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-a-brak-dylatacji/#findComment-4120298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 20.05.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 yyy, na tym zdjęciu to jest już po wylewce?? bo maronie to wygląda, jak chudziak surowy jakiś... "3/4 worka cementu na betoniarkę" - też dobre, na 80l do dużo, na 250l to nic... -pękać może, i pewnie będzie (przy tak zrobionej robocie nie będzie się czemu dziwić, sam chyba rozumiesz), szczególnie z podłogówką, i mało ma tu do rzeczy rok produkcji budynku - dylatacje od ścian i pomiędzy płytami grzewczymi muszą być wszędzie gdyby to był mój dom to skułbym wszystko i zrobił od nowa, a wystarczyło do wylewania posadzek normalnie wziąć ekipę z jakimś pucmajstrem-miksokretem, mało więcej by to kosztowało, a robota byłaby wykonana jak trzeba, co zaoszczędziłeś na własnej harówie teraz na poprawki z nawiązką wydasz niestety nic dodać nic ująć... masz racje w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143300-wylewka-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-a-brak-dylatacji/#findComment-4120471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts