gwiezdnik 20.05.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Hej! Mam pytanie odnośnie sposobu ocieplenia chaty. Dom ma dwie pełne kondygnacje, parter i piętro, nie wiem ile ma kondygnacja jedna - 3.5m? Powiedzmy zatem że do murłat jest 7-8m. Chcę ocieplić dom styropianem 24cm. Wcześniej chciałem kleić 2 razy 12-tką, ale może poszukam jakiegoś styropianiu jednowarstwowego, w zależności od rozwiązania. Generalnie pytanie brzmi: jak to zrobić? Czy taka izolacja przy takiej grubości wymaga kołkowania? Czy ma sens coś takiego: styro 12 przyczepiony kołkami i na niego nałożony na zwykły klej kolejna warstwa 12-tki? Czy może szukać styro 24/25, szukać jakichś długich kołków, ale są takie? Maks jaki znalazłem to 30cm, do tego grubość kleju i się okaże że kołek siedzi na 4cm w dziurawce - porotherm 24, więc wypadałoby dac dłuższe. I jeśli kołki - czy mógłby ktoś przypomnieć system dociepleń, w którym kołki są schowane pod korkami ze styropianiu? Z tego co pamiętm wierciło się czymś dziury w styro, wkładało kołek, a potem przykładało korek na ten kołek. Niestety nie potrafię znaleźć firmy która to stworzyła... w każdym razie - będę wdzięczny za pomysły jak ocieplić tak grubo te ściany... Wiem że wiele info jest w archiwum, ale nie znalazłem nigdzie połączonego tematu dybli z grubą warstwa ocieplenia i to podwójnego, bo może 12-tki nie trzeba kołkować, a 24-tkę już trzeba? DziękiDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts