Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sensowny piec na drewno do 5 tys.

amigopn

Recommended Posts

Witaj

Przy kotle na drewno ciężko będzie trafic na taki o mocy 12 kW, raczej produkowane są popularniejsze większe o mocy 18 czy 25 kW, a związane to jest z większą komorą załadunkową drewna -większa stałopalność. Kotły mają wentylatory nadmuchowe czy tez pracują na wyciągu, dzięki czemu mogą modulować mocą np. 4-18 kW.

W instalacji uwzględnij bufor stanowiący akumulator ciepła, przyjmij na nadwyżkę mocy 25 l pojemności bufora i na 1 kW mocy kotła.

Zaproponować ci mogę kocioł viessmann'a - bardzo dobry, niestety znacznie droższy, ponad połowę kwoty. W tej kwocie ciężko będzie kupić coś dobrego.

Tu masz opis w zakładce produkty, pod kotłem na drewno: http://www.ins-term.viessmann.sklep.pl.

Kocioł na fotce to atmos czeski. Róznica między kotłami - polega na grubości blach z których są zrobione - viessmann 8 mm, a konkurent 6 mm.

Przyjmuje się, że co rok kocioł na drewno może stracić na grubości blachy płaszcza 1 mm . Viessmann jest trwalszy, porządniej zrobiony i firma z górnej półki, więc automatycznie droższy. Nadto viessmann ma serwis 24h/365 dni, więc w razie kłopotu ktoś pod telefonem pomoże.

Ja mam u siebie viessmann'a.

Edytowane przez Grzesiek13

Kocioł na fotce to atmos czeski. Róznica między kotłami - polega na grubości blach z których są zrobione - viessmann 8 mm, a konkurent 6 mm.

Przyjmuje się, że co rok kocioł na drewno może stracić na grubości blachy płaszcza 1 mm . Viessmann jest trwalszy, porządniej zrobiony i firma z górnej półki, więc automatycznie droższy. Nadto viessmann ma serwis 24h/365 dni, więc w razie kłopotu ktoś pod telefonem pomoże.

Ja mam u siebie viessmann'a.

do kompletu pewnie jest łopata z wygrawerowanym logo viessmana ;)