amigopn 20.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam, proszę o informację od użytkowników pieców jaki i dlaczego warto kupić. Dodam, że dom ma 150m2 powierzchni użytkowej, jest ocieplony, a moc pieca zgodnie z projektem to około 12 kW. Oczywiście zamierzam palić tylko i wyłącznie drewnem, niczym innym. Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.05.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witaj Przy kotle na drewno ciężko będzie trafic na taki o mocy 12 kW, raczej produkowane są popularniejsze większe o mocy 18 czy 25 kW, a związane to jest z większą komorą załadunkową drewna -większa stałopalność. Kotły mają wentylatory nadmuchowe czy tez pracują na wyciągu, dzięki czemu mogą modulować mocą np. 4-18 kW.W instalacji uwzględnij bufor stanowiący akumulator ciepła, przyjmij na nadwyżkę mocy 25 l pojemności bufora i na 1 kW mocy kotła.Zaproponować ci mogę kocioł viessmann'a - bardzo dobry, niestety znacznie droższy, ponad połowę kwoty. W tej kwocie ciężko będzie kupić coś dobrego.Tu masz opis w zakładce produkty, pod kotłem na drewno: http://www.ins-term.viessmann.sklep.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigopn 21.05.2010 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Faktycznie wydaje się dobry ale czy trwały? I co z oszczędnością. Czy kupując go po kilku latach zaoszczędzę te 3 tys. A co na temat kotła KND. Czy to jest dużo gorsza jakość? http://www.kotlan.com.pl/kotlan/oferta/kotlyzgazowujace.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.05.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) Kocioł na fotce to atmos czeski. Róznica między kotłami - polega na grubości blach z których są zrobione - viessmann 8 mm, a konkurent 6 mm.Przyjmuje się, że co rok kocioł na drewno może stracić na grubości blachy płaszcza 1 mm . Viessmann jest trwalszy, porządniej zrobiony i firma z górnej półki, więc automatycznie droższy. Nadto viessmann ma serwis 24h/365 dni, więc w razie kłopotu ktoś pod telefonem pomoże.Ja mam u siebie viessmann'a. Edytowane 21 Maja 2010 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 21.05.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Kocioł na fotce to atmos czeski. Róznica między kotłami - polega na grubości blach z których są zrobione - viessmann 8 mm, a konkurent 6 mm. Przyjmuje się, że co rok kocioł na drewno może stracić na grubości blachy płaszcza 1 mm . Viessmann jest trwalszy, porządniej zrobiony i firma z górnej półki, więc automatycznie droższy. Nadto viessmann ma serwis 24h/365 dni, więc w razie kłopotu ktoś pod telefonem pomoże. Ja mam u siebie viessmann'a. do kompletu pewnie jest łopata z wygrawerowanym logo viessmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 22.05.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 do kompletu pewnie jest łopata z wygrawerowanym logo viessmana Pomijając Twoje uszczypliwości, zauważ, że łopata jest do węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 22.05.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Pomijając Twoje uszczypliwości, zauważ, że łopata jest do węgla. taki tylko zarcik ,przepraszam jak uraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 22.05.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 taki tylko zarcik ,przepraszam jak uraziłem Wcale nie uraziłeś, tylko myślałem, że konkurencję czyli vaillant'a "głowa boli" z nadmiaru asortymentu viessmann'a:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts