Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wymurowanie fundamentu 05/2010

RADIO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, ja mury dopiero za rok będę stawiała, więc jak będzie w porządku i cena też dobra - chętnie wezmę namiar - odezwę się do Ciebie jesienią, pewnie będziesz miał już stan surowy :cool:.

Wiadomo jak trudno o dobrego fachowca z polecenia, a jeszcze żeby był rozsądny cenowo, to graniczy niemal z cudem :roll:

Może odległość ich nie odstraszy ;)

• 3 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie. od jakiegoś czasu przeglądam forum bo zabieramy się niedługo za budowę ale dopiero teraz mam konkretny problem i proszę o podpowiedź

mam wycenę na stan surowy- sama robocizna, zastanawiam się czy jest ona sensowna:

a) Komplet fundamentów ze schodami zewnętrznymi, bez tarasów

b) Izolacja przeciwwilgociowa fundamentów zgodnie z projektem

c) Wykonanie kanalizacji wewnętrznej do poziomu 0.00

d) Ułożenie pospółki, zawibrowanie, wylanie chudego betonu

Wartość pozycji a – d: 8 700

e) Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne wraz ze słupem konstrukcyjnym, schodami wewnętrznymi i kominami bez ścian działowych – wartość pozycji e: 7 300 zł

f) Wykonanie stropu zgodnie z projektem – wartość pozycji f: 7 500

g) Wykonanie wieńcy żelbetowych – wartość pozycji g: 3 000

h) Wykonanie więźby dachowej i pokrycia – wartość pozycji h: 13 500

i) Wykonanie kominów typu Schiedel lun zamiennik bez docieplenia – wartość pozycji i: 2 000

Inwestor pokrywa koszt pracy koparki do wykopu i obsypania fundamentów i wsypania pospółki, samochodu do przewozu ziemi, pospółki, blatów Acro.

Razem 42 000 zł. Co o tym sądzicie?

astrin! Mogę polecić z okolic Mosiny murarza z ekipą. Właśnie skończył u nas fundamenty (południowo-wschonio od poznania - można jeszcze obejrzeć bo nie zasypane). Za parę tygodni jesteśmy już umówieni na dalsze prace. Jak do tej pory ekipa bez zarzutu. Wszystko równo i terminowo. Cenowo bardzo przyzwoicie. namiary na priva. Czy macie dobrą betoniarnie i żwirownie w okolicach Poznania - to jest niedrogo itd.?? Pozdrawiam!

Witam,

Mam wycenę fundamentów na 8 700 zł

w tym:

a) Komplet fundamentów ze schodami zewnętrznymi, bez tarasów

b) Izolacja przeciwwilgociowa fundamentów zgodnie z projektem

c) Wykonanie kanalizacji wewnętrznej do poziomu 0.00

d) Ułożenie pospółki, zawibrowanie, wylanie chudego betonu

dom jak pod linkiem:

http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Kawka-Wolnostojacy-Budynek-z-poddaszem-40_kawka_2291.html

jak to oceniacie?

Ja za wylanie ław płaciłem 30zl/m +murowanie z bloczka na 3-4 warstwy też 30zł/m.

Miałem w sumie 90m,wiec zapłaciłem 5400zł.

Pracy przy ławach było na 6godzin dla 4 osób,a przy murowaniu 1 dzień(8godz) w 4 osoby i drugi dzień 2osoby.

Pracuje w obiecywanej przez premiera Irlandii i nie mogę się jej doczekać w PL.Nawet tu podczas boom-u budowlanego nie było tak wysokich stawek.

Też poważnie zastanawiam się nad systemem gospodarczym teraz,bo nie wyrabiam z zarabianiem kasy.