Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama przesuwna w oparciu o sterownik PLC

skywater

Recommended Posts

Chcę zrobić bramę przesuwną która będzie otwierana pilotem.., na bramie będzie lampka, która migając będzie informowała o tym ze brama się zamyka lub otwiera... Brama będzie otwierana do momentu aż osiągnie punkt krańcowy. Chciałbym ustawić czas nieruchomości bramy na ok. 30 sekund. Po tym czasie brama automatycznie się zamknie. znajomi podpowiedzieli mi żeby wykorzystać do tego sterownik PLC Moellera. Macie może przykładowe albo podobne schematy do tego .? bo mam wielkie plany, tylko nie wiem jak to wszystko połączyć w całość ..

Prowizoryczny schemat:

1) kupić napęd do bramy. Kompletny.

2) przeczytać instrukcję obsługi. Szczególną uwagę zwracając na rozdział bądź rysunek zatytułowany "schemat podłączenia sterownika" lub jakoś tak.

A łopatologicznie: nie musisz kupować osobnego sterownika, on będzie integralną częścią napędu, który kupisz.

J.

• 9 months później...

Spróbuję podsumować

Chcę zrobić bramę przesuwną która będzie otwierana pilotem..,

Jak zrobisz bramę do dokup jakiś markowy napęd.

na bramie będzie lampka, która migając będzie informowała o tym ze brama się zamyka lub otwiera...

W napędzie będzie taka opcja. Dokup do napędu lampkę.

Brama będzie otwierana do momentu aż osiągnie punkt krańcowy.

Napędy w zestawach mają jakiś typ (mechaniczne lub magnetyczne) wyłączników krańcowych

Chciałbym ustawić czas nieruchomości bramy na ok. 30 sekund. Po tym czasie brama automatycznie się zamknie.

To też z reguły opcja do ustawienia w sterowniku napędu

znajomi podpowiedzieli mi żeby wykorzystać do tego sterownik PLC Moellera. Macie może przykładowe albo podobne schematy do tego .? bo mam wielkie plany, tylko nie wiem jak to wszystko połączyć w całość ..

Planów nie mam, ale jaki miałby być tego sens???

Gość Konto usunięte_12*

Gdy wreszcie wprowadzę się do swego domu, mam zaplanowaną budowę bramy przesuwnej o szerokości 4 metry. Ponieważ będę mieszkał przy ruchliwej ulicy, trudno mi sobie wyobrazić, abym miał czekać (a wraz ze mną inne pojazdy) kilkadziesiąt sekund (takie są efekty "bezpiecznych" prędkości produkowanych bram) na jej otwarcie.

Po głowie "chodzi" mi pomysł zastosowania przemysłowego motoreduktora sterowanego falownikiem, aby większą część tej drogi brama "jechała" z prędkością ok. 0,8 do 1 m/sek. (a nie 0,1 , jak dostępne w handlu). Całość pracy - wg stałego programu "rozruch - hamowanie" z możliwością zatrzymania w trakcie. No i zamykanie (z powodu tej prędkości) już nie automatyczne, ale "na życzenie". Co sądzicie o takim pomyśle?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
Zastanowiłbym się nad zastosowaniem typowego napędu o momencie dobranym z zapasem ze zwiększoną zębatką napędową. Na pewno taniej i mniej problemów. A jeszcze prościej to wyposażyć napęd w dodatkową antenę i rozpocząć otwieranie po prostu wcześniej.

Na typowych jednofazowych napędach raczej trudno będzie uzyskać takie prędkości, o jakie mi chodzi. Głównym problemem jest w tym przypadku moment działający na zębate koło napędowe przy rozruchu i hamowaniu (duże przyspieszenia i duże momenty pochodzące od masy bramy). Dlatego chyba konieczny będzie napęd silnikiem trójfazowym i odpowiednio mocny motoreduktor. Wcześniejsze uruchamianie otwierania bramy bez kontroli wzrokowej ze względów bezpieczeństwa też raczej nie wchodzi w grę.