Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnat do wiezby dachowej

mitten

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

mi dali w składzie impregnat DREW-MIX. Koncentrat 5l za ok 100zl. Niecałe 10litrów poszło na 3m3 deski calówki. Będe musiał dokupić jeszcze desek bo to na deskowanie dachu ale tym razem zamówie już impregnowane. Szkoda czasu i roboty bo korzyści ekonomicznych w tym nie widać.

Znalazłem w innym składzie ten sam impregnat za 70zl. ;)))) W sobote kolejna jazda z malowaniem ;)

Edytowane przez buzzer11

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
i niedziela zleciala na czytaniu forum. mam problemz drewnem na więzbę kilka dni temu przywieziono mi drzewo z tartaku dostawca powiedzial, że jak narazie to nie ma sensu impregnowac bo drezwo jest po prostu zamarznięte. Dzisiaj sprawdzałem i wiedze ze puściło. po przeczytaniu forum zdecydowałem się na impregnację przez zamaczanie w wannie zrobionej w ziemi, jednakże czy ma to sens jesli temperatury w najblizszych dniach mają być koło zera, dodam, że majstry maja przyjsc pod koniec tygodnia, tak więc nie mam za wiele czasu , tak więc moczyc to przy takich temperaturach czy bawić się wałkiem? co możecie polecic co do samych impregnatów widzę , że wiele osob wspomina o kuprafungu, u mnie w poblizu jest problem z tym srodkiem, może jakis odpowiednik lub cos innego , sam majster mówi o jakims solnym środku na forum widze że odradzacie, dodam, że poddasze mam lane, na to maiśc do ocieplenia styropian na dach zaś dachówka betonowa, pozdrawiam i z niecierpliwościa czekam na jakakolwiek pomoc w moim problemie

ale jak drewno na więźbe moze byc zamarzniete? czyli co jak zza czasów socjalizmu - wczoraj w lesie - dzis rano w tartaku, po południu w stolarni - jutro jako okno montowane na budowie.

nie kumam tego co napisałeś - drewno powinno byc wysuszone, bo nie bardzo wiem jak chcesz robic więżbę z takiego zamarznietego drewna - jak przyjdzie lato to Ci ta więźba powykręca we wszystkie strony świata.

ale jak drewno na więźbe moze byc zamarzniete? czyli co jak zza czasów socjalizmu - wczoraj w lesie - dzis rano w tartaku, po południu w stolarni - jutro jako okno montowane na budowie.

nie kumam tego co napisałeś - drewno powinno byc wysuszone, bo nie bardzo wiem jak chcesz robic więżbę z takiego zamarznietego drewna - jak przyjdzie lato to Ci ta więźba powykręca we wszystkie strony świata.

Poznałem tajniki potwierdzające że niekoniecznie :)

• 1 year później...

Witam, odświeżam temat.

Mam pod dachówką membranę dachową, chciałbym przed ociepleniem poddasza, przemalować jeszcze raz więźbę, najlepiej poprzez natrysk (najszybciej). Wiem, że Fobos do tego celu się nie nadaje, ponieważ może uszkodzić membranę. Czy to prawda, że impregnaty typu Boramon albo Kuprafung nie wchodzą w reakcje z membramą dachową?

Jeszcze nie wiem jakim środkiem tartak impregnował drewno, ale czy może zajść jakaś interakcja jeśli np impregnacja była zrobiona impregnatem na bazie soli a teraz zastosuję np Kuprafung? Więźba dachowa ma już rok.

Czy konkretny impregnat nie grozi folii trzeba pytać producenta. Natrysk w tym przypadku jest najgorszą metodą bo opryskasz folię. Impregnat raczej jej nie uszkodzi ale może ułatwić penetrację wody czyli przecieki. Pozdrawiam.