talar 29.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Panie Andrzeju - Kuprafung to cała grupa produktów. Który konkretnie sie nadaję do impregnacji pędzlem/opryskiwaczem?Patrzę na ten Kuprafung P Premium dedykowany do metody zanurzeniowej. http://www.chemar.pl/index.php/kuprafung-p-premiumCzy bedzie sie nadawac do natrysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.03.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 A czy nałożyłeś na drewno 200g/m2 soli i to dookoła każdego polana? Na pewno nie. To tak, jakbyś zażył jedną tabletkę antybiotyku i dziwił się,że zapalenie płuc nie chce przejść. "...sąsiad posmarował drewnochronem i po roku mial grzybki." Bo rozrzedził drewnochron i posmarował "budżetowo" . Oto płot pomalowany drewnochronem cztery zimy temu. Gdzie tu widać grzybki? [ATTACH=CONFIG]174455[/ATTACH] "....Deski robilem 1:39, wiązanie,laty,kontrlaty 1:30..... W poblskim tartaku też go używają tylko w proporcji 1:70 na wszystko (czyli 2 razy mniej jak zaleca producent) " I to jest odpowiedź na wasze dylematy odnośnie skuteczności środka. Środki ochrony drewna należy stosować zgodnie z zaleceniami opisanymi na etykiecie. Część środków przeznaczona jest to drewna suchego, a część do drewna mokrego. Wiele środków jest wymywalnych przez wodę i na to trzeba zwracać uwagę. [ATTACH=CONFIG]174456[/ATTACH] Oto przykład zastosowania środka jedynie na powierzchnie belki. Kupujecie drewno impregnowane zanurzeniowo a potem na dachu jest to drewno przycinane. I założę się, że 99% nie pomalowało odciętych końców impregnatem i to w stopniu zapewniającym ochronę drewna. Reasumując. Każdy środek biobójczy ma określone działanie i właściwości. Kupowanie ze względu na fajną nazwę czy ciekawy kolor jest krokiem niewłaściwym. Przeczytałem już kilka razy to co napisałeś i nie mogę załapać dlaczego mnie zacytowałeś do swojego wykładu Temat stary ale dopiero teraz go przeczytałem po odświeżeniu Przed paleniem jeszcze raz zaimpregnować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Czy konkretny impregnat nie grozi folii trzeba pytać producenta. Natrysk w tym przypadku jest najgorszą metodą bo opryskasz folię. Impregnat raczej jej nie uszkodzi ale może ułatwić penetrację wody czyli przecieki. Pozdrawiam. Czy to jest kuprafung ? https://dlapodlogi.pl/p/79/690/impregnat-kuprafung-koopmans-do-drewna-1-l-grunt-impregnaty-ochrona-drewna-na-zewnatrz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.10.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Skoro tak jest napisane to pewnie jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.10.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Na tą chwilę jest to najlepszy impregnat do zamontowanej już więźby, do oprysku ? Nic nie zrobi membranie ? może jakiś inny można polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 29.11.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Producent zaleca 1 do 13. Ja stosuję 1 do 6 (tak na "oko". Ma kolor niebieski a po kontakcie z drewnem robi się zielony.. Ale to mówimy to o Kuprafung P o zawartości 100%? Witam Także polecam impregnaty miedziowe szczególnie na węglanie miedzi (zawsze zielone bo związki miedzi mają taki kolor), jeżeli ma to być zrobione solidnie. A siarczanem miedzi można to zastąpić? Nie polecam natomiast impregnatów na bazie czwartorzędowych solach amonowych. Są to nie impregnaty a konserwanty, ich skuteczność jest bardzo krótka.... Regulacje UE nie wpisały ich na listę dopuszczonych do stosowania jako impregnaty do drewna. ..[/Quote] Ja widzę że Lasy Pastwowe dopuszczają czwartorzędowe związki amoniowe a ponadto określają je jako trwale wiążące, niewymywalne z drewna. Poniżej screen z instrukcji Lasy.gov.pl: Zresztą wszystkie związki organiczne czy to czwartorzędowe sole amoniaowe czy tabukanazol, propikanazol itp. ulegną zwykłemu utlenieniu w powietrzu. Rozsądnym wydaje się je tylko stosować przy impregnatach tworzących powłoki np. alkilowe typu SADOLIN tak aby nie miały kontaktu z powietrzem. Czyli po wyshcnięciu na więźbie znikają? . Wziąłem także pod rozwagę korzystny cenowo miedziowy impregnat Boron koncentrat 1:9. Okazało się że w Boronie jest 12% węglanu miedzi. Wychodzi że Boron jest aż o 30-40% lepszy. Ja swego czasu trafiłem na ten wątek: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?156350-Jaki-impregnat-do-drewna-wybra%C4%87&p=7961928&viewfull=1#post7961928 w którym ACCel rozpisywał się nad zawartością dobrego impregnatu, wymieniał w tym weglan miedzi, w końcu skomponował z kilku produktów impregnat w którego skład wchodził Anser Borochron (nie mylić z Boronem) który też jest zielony więc można było by sugerować że zawiera miedź. Ale jak widzę on miedzi nie ma tylko: * 37% czwartorzędowe związki amoniowe, benzylo C12-16-alkilodimetylo, chlorki; + 11% kwas borowy, Więc skąd ten kolor zielony? Czy to taki chwyt marketingowy? Zrobiłem, zaimpregnowałem zanurzeniowo a teraz myślę czy nie dokupić czegoś typowo z miedzią lub kupić węglan miedzi i domalować jeszcze pędzlem, bo jeśli nie ma miedzi to raczej lipa? Czytałem gdzieś w jakimś wątku o przygotowaniu środka do impregnacji z siarczanu miedzi proporcje 10g na 1l (jeśli dobrze pamiętam), nie mogę sobie tylko teraz przypomnieć dokładnie, który to był wątek. Dowiedziałem się niedawno, że nawet w tartakach to stosują więc może coś w tym jest. Szkoda tylko że nie czytałem o tym przed robieniem mojej więźby i deskowania;) bo kilka zł poszło na te impregnaty ale jeszcze dodatkowo też planowałem zabezpieczyć dach metodą natryskową. Pozdrawiam Czyli siarczan miedzi i węglan miedzi można stosować zamiennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts