kubamzk 20.05.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 potrzebuje wiedziec jaka wytrzymalosc slupa z drewna sosnowego o wym 20x20x250cm, tzn ile taki slup jest w stanie dzwigac kg?? udalo mi sie ustalic ze drzewo sosnowe wzdluz znosi nacisk od 23 MPa, ale nie wiem jak to przeliczyc na kg i jak to sie ma do interesujacych mnie wymiarow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.05.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) MPa=N/mm2 (1N=w przybliżeniu 0,1kg czyli 10N=w przybliżeni 1kg )Ciężko stwierdzić o jakim typie obciążenia rozmawiamy, jaki mimośród, jaki sposób zakotwienia, jaka trwałośćPrzyjmij dopuszczalne obciążenia jako 0,6 twojej wartości Edytowane 21 Maja 2010 przez pblochu coś niecoś dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 24.05.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 93t - chciałbym zobaczyć ja przygotowujesz powierzchnie styku żeby uzyskać taki wynik Przy obliczeniu materiału na naciski uwzględnia się pojęcie wytrzymałości zredukowanej kg= w przybliżeniu 0,5-0,8 krNa tym słupku nie stawiałbym (statycznie) więcej niż 60-70tPonadto przy wysokości 2500 można teoretycznie jeszcze uznać taki słup jako krępy (ale bez schematu obciążeń to wróżenie z fusów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubamzk 24.05.2010 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 dziekuje wam bardzo za pomoc, u mnie na takim slupku nie bedzie sie opieralo wiecej niz 10 ton, jak bedzie cos stalo to zrobie nowy pozst i bede dodawal zdjecia i wyliczenia na bierzaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts