Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie wody uzytkowej kominkiem bez plaszcza wodnego

maqsz

Recommended Posts

Witajcie!

Od kilku tygodni ciezko kombinuje, jakie zrobic ogrzewanie w domu, ktory mam nadzieje niedlugo zaczac wykanczac. Jeden dylemat to oczywiscie "pakowac sie w gaz ziemny czy nie pakowac" - wiadomo, koszty gazu male nie sa. Gdyby nie brak piwinicy, to w ciemno postawilbym na ekogroszek, no ale... :/ Bez piwnicy boje sie troche, ze bedzie ten wegiel czuc i widac w calym domu. Z kolei pellety sa drogie, owies podobno trudno dostepny, a wszelkie kotly na drewno czy zrębki nie maja zasobnikow (wyjade w zimie na 3 dni, a chałupa mi zamarznie).

Tak czy inaczej, w domu bedzie tez kominek. Wolalbym taki bez plaszcza wodnego bo 1) koszty, 2) z salonu robi sie kotlownia, podobno nie ma modeli calkowicie wyciszonych. Dlatego sklaniam sie ku kominkowi z dystrybucja goracego powietrza. I teraz pytanie - czy daloby sie zastosowac jakis wymiennik ciepla, ktory pozwolilby ogrzewac tym powietrzem wode uzytkowa w zasobniku, kiedy dogrzewanie domu nie bedzie potrzebne? Nie pytam nawet o automatyke do tego, bo wyloty powietrza w pokojach mozna przymknac recznie i przekierowac tym samym strumien gdzie indziej - chodzi mi tylko o to, czy taki wymiennik powietrze-woda jest mozliwy do realizacji. Cos takiego byloby przydatne zwlaszcza, gdybym sie jednak zdecydowal na kociol gazowy (wiadomo - kasa).

Dom jest zbudowany z MAX-a 30, 15 cm styropianu na scianach, 20 cm welny pod dachem.

--

Maciek

Nie gniewaj się, ale Ty jak i wielu inwestrów chciało by ogrzewać dom za darmo:) Mamy taki klimat i koszty musimy ponieść. Ogrzewanie cwu poprzez wymiennik powietrze/woda (nagrzewnicę) nie ma sensu - problem z mocą, temperaturą, sterowaniem itp. Może pompa ciepła? - najczyściej, ale koszty...

Nie gniewaj się, ale Ty jak i wielu inwestrów chciało by ogrzewać dom za darmo:) Mamy taki klimat i koszty musimy ponieść. Ogrzewanie cwu poprzez wymiennik powietrze/woda (nagrzewnicę) nie ma sensu - problem z mocą, temperaturą, sterowaniem itp. Może pompa ciepła? - najczyściej, ale koszty...

Za darmo nie :) Ale skoro i tak chce miec kominek, to czemu nie sprobowac maksymalnie wykorzystac najtanszego opalu, jakim jest drewno?

Jestes z Malopolski - wiesz moze, gdzie w okolicy Krakowa (powiedzmy do 50 km) mozna zobaczyc jakis wybor kominkow wodnych i pogadac z ludzmi, ktorzy sie na nich znaja? Moze nie taki diabel straszny, jak (mi) go malowali. Zestaw kociol gazowy+kominek wodny to juz chyba realne rozwiazanie?

Wysoka cena drewna, mala sprawność kominka, obsługowość duża, zysk niewielki sprawia, że jest to mało atrakcyjna forma podgrzewu cwu. pozdr adam

Wysoka cena? Ja mam drewno po 20 zl za mp i troche pracy wlasnej... Duza obslugowosc - tu sie zgodze, ale ja i tak pale w kominku co wieczor (tylko w tej chwili w domu letniskowym mam zwykly wklad bez PW) i palil bede, bo lubie. Wiec czemu wypuszczac to cieplo przez komin?

Czy grzanie cwu wymiennie przez kociol gazowy i kominek wymaga jakiejs szczegolnie zaawansowanej automatyki?

Podgrzew cwu wymaga automatyki, czy zaawansowanej to zależy od tego co kto chce mieć. Czasami automatyka może być droższa od tej ciepłej wody którą kominek Ci podgrzeje. Jaką masz temp. na kominku jak palisz co wieczór ? Grzanie cwu gazem ziemnym wychodzi taniej niżkominkiem choć może przy tych 20 pln i gratisowej pracy to rąbanie i palenie będzie bardziej atrakcyjne. Jeśli naprawdę zależy Ci na oszczędnościach to warto szukać ich gdzieś indziej niż na podgrzewie cwu przez kominek. pozdr adam

Podgrzew cwu wymaga automatyki, czy zaawansowanej to zależy od tego co kto chce mieć. Czasami automatyka może być droższa od tej ciepłej wody którą kominek Ci podgrzeje. Jaką masz temp. na kominku jak palisz co wieczór ? Grzanie cwu gazem ziemnym wychodzi taniej niżkominkiem choć może przy tych 20 pln i gratisowej pracy to rąbanie i palenie będzie bardziej atrakcyjne. Jeśli naprawdę zależy Ci na oszczędnościach to warto szukać ich gdzieś indziej niż na podgrzewie cwu przez kominek. pozdr adam

Kominek, o ktorym wspominam, to zwykly wklad sredniej wielkosci z grawitacyjnym rozprowadzaniem cieplego powietrza do 6 pomieszczen na 3 kondygnacjach kompletnie nieocieplonego domu z murowanym dolem i drewniana gora. Zima jest glownym zrodlem ogrzewania (piec kuchenny wiele nie daje) i jak sie w nim hajcuje, to w calej chalupie jest cieplo nawet przy minus 20 stopniach. Temperatury na nim nie mierzylem. Dodam tylko, ze palimy w nim drewnem sredniej jakosci - czesto nie do konca dosuszonym, iglastym (zawsze przynajmniej 1/3 to sosna i swierk) itp.

Dlatego nie bardzo rozumiem, czemu kominek z PW, o wyzszej sprawnosci, mialby nie potrafic obok funkcji estetycznej zagrzac tez skutecznie wody w zasobniku. Bede wdzieczny za objasnienia "jak krowie na rowie" - ogrzewanie to nie moja branza.

Kominek z płaszczek raczej nie do podgrzewu samej cwu - zaduża moc kominka w stosunku do odbioru mocy przez zasobnik. Będziesz gotował wodę, pomijając koszty automatryki. Bufor musiałby być spory, a i to może nie wystarczyć. Kominek z płaszczem do podgrzewu CO+cwu tak.

Kominek z płaszczek raczej nie do podgrzewu samej cwu - zaduża moc kominka w stosunku do odbioru mocy przez zasobnik. Będziesz gotował wodę, pomijając koszty automatryki. Bufor musiałby być spory, a i to może nie wystarczyć. Kominek z płaszczem do podgrzewu CO+cwu tak.

Kurcze, wiec co to oznacza w praktyce? Jesli sobie postawie kominek z plaszczem, to w lecie w ogole w nim nie napale?

Zapalisz, ale coś z mocą kominka musisz zrobić - czyli trzeba zmagazynować energię w buforze.

Hmmm, zasobnik 200 l nie wystarczy w tej roli? To kiepsko, bo nie mam miejsca na wiekszy,

A co Wy na taki schemat:

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4635&cms=30

Edytowane przez maqsz

A nie lepiej i taniej i klimatyczniej KUCHNIA KAFLOWA z podkową własnej konstrukcji z kaloryfera żeliwnego ? Poprosisz zduna o dużą komorę spalania, ugotujesz obiad, zagrzejesz wodę i pomieszczenie, a ciepło będzie trzymać przez 24 godziny.

Tanio, prosto i ładnie. Tak mi się wydaje.

Pozdrawiam