aadamuss24 26.05.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 9 tyś sam materiał. Przy kuchni kaflowej możesz jeszcze dochówkę zrobić pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.05.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) Witam. K 160 - weź Ty lepiej lepiej takich rad o "kaloryferowych" podkowach nie udzielaj...bo to tylko szkodzi... Takie konstrukcje - potworki, to się robiło, ale jak był problem ze wszystkim w latach "ciężkiego PRL-u" i byli to "zduni - papruny"... Nie mniej jednak sam pomysł z kuchnią jest jak najbardziej dobry. Tyle, że jeżeli taka kuchnia ma jeszcze ładnie wyglądać, to tak różowo z jej "taniością" wcale nie będzie. Pozdrawiam. Edytowane 27 Maja 2010 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 27.05.2010 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Kuchnie kaflowe odpadaja zdecydowanie. Jak wiec polaczyc kominek z ukladem CO i CWU, zeby nie zbankrutowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 28.05.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 (edytowane) Kuchnie kaflowe odpadaja zdecydowanie. Jak wiec polaczyc kominek z ukladem CO i CWU, zeby nie zbankrutowac? Można, ale potrzebujesz "protezy" czyli czegoś takiego: http://www.cebud.eu/news_images/72.jpg http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=43 do tego bufor o jak największej pojemności do magazynowania ciepła. Trochę tylko nie rozumiem sensu całości. Sam napisałeś że nie chcesz robić z salonu kotłowni. Przy zastosowaniu takiej protezy też trzeba intensywnie palić w kominku, więc znowu kotłownia. No chyba, że myślisz, że przy kominku z PW to są jeszcze jakieś inne minusy poza koniecznością dodawania drewna wiadrami? Ja mam kominek z PW i poza koniecznością wrzucania drewna i wyciągania co jakiś czas popiołu to innych uciążliwości nie widzę. ps. Bufor to podstawa Edytowane 28 Maja 2010 przez gonzo93 uzupełnienie wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 28.05.2010 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Można, ale potrzebujesz "protezy" czyli czegoś takiego: http://www.cebud.eu/news_images/72.jpg http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=43 do tego bufor o jak największej pojemności do magazynowania ciepła. (...) ps. Bufor to podstawa No dobra, ale jesli zainstaluje duzy bufor, to zeby miec ciepla wode w kranie w czasie, kiedy w kominku nie bedzie sie palic, bede musial zuzyc w diably gazu (zagrzac te >300l i utrzymywac temperature....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 29.05.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Bufory są dość dobrze zaizolowane (min 10cm pianki) i dość długo trzymają ciepło. Ja mam bufor z wewnętrznym zbiornikiem na CWU i ciepła woda utrzymuje się w nim przez 2-3 dni. Oczywiście jak dużo zużywa się CWU to krócej. Wg. mnie bufor to jedyna szansa odzyskania ciepła z kominka i wykorzystania jego do czegoś więcej niż do ogrzania pomieszczenia w którym jest kominek. Bufor wpływa też dobrze na pracę kominka (jest gdzie odprowadzać ciepło).Widziałem jeszcze rozwiązanie polegające na obłożeniu kominka rurką do przepływowego grzania wody, ale ma ono chyba więcej wad niż zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 30.05.2010 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 W sumie myslalem tez o rozwiazaniu nieco uproszczonym. Kominek z plaszczem wodnym jest poprzez wymiennik wpiety w obieg gazowego kotla 1-funkcyjnego, ale bez ingerowania w automatyke, tzn jedyne sterowanie automatyczne jest podpiete do kotla gazowego i bazuje na odczycie temperatury w pomieszczeniach. Ma to szanse dzialac prawidlowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.05.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Zatem rozwiązanie ewoluuje. Kominek bez płaszcza wodnego nagle nabiera wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 30.05.2010 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Zatem rozwiązanie ewoluuje. Kominek bez płaszcza wodnego nagle nabiera wody A tak jakos sie to rozwija Ale problem wcale nie jest trywialny... Np. dzisiaj rozmawialem z instalatorem, ktory uparcie twierdzi, ze bufor jest bez sensu. W lecie w kominku pali sie krotko (do odebrania ciepla starczy zasobnik cwu na 150-200 l), a w zimie szkoda drewna na grzanie tony wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 30.05.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 (...)a w zimie szkoda drewna na grzanie tony wody.A czego nie szkoda do grzania wody???? Podobno drewno jest najtańszym paliwem.... Polecam wątki: Klub użytkowników kominków z PW: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=27381 Kominek z czarna szyba: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba/page13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 02.06.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Zmierzyłem ile ciepła dało się wytworzyć w moim układzie przy pomocy kominka. Grzałem przez 2 dni po 3 godziny (podgrzewałem wtedy trochę CWU). Ciepłomierz wykazał 0,2GJ ciepła za te 6 godzin grzania. Otrzymałem: 0,2GJ / 0.0036 = 55kWh 55kWh / 6h = 9,26kW - średnia moc kominka. Wartość mojego wysiłku przy noszeniu drewna w przeliczeniu na koszt prądu: 55kWh * 0,37zł = 20zł Wszytko to w sumie by się zgadzało, bo jak używałem pieca na pellety to zjadał mi jeden worek na dwa dni tylko przy CWU, a worek kosztuje ok 20zł. Przy pelletach trzeba uwzględnić znacznie mniejszą sprawność niż przy grzaniu CO+CWU bo piec rzadziej się włącza i trochę przesypuje na antyblokadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts