BOHO 27.05.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) Niestety, zapewne też. Tylko ich punkt widzenia był inny, niż twój. Oni zapewne nie modlili się o dobro pokrzywdzonych ale o jedność kościoła. Dla instytucji jednostka nic nie znaczy (dobrym przykładem nasze forum i zmiany na nim ). Dla instytucji, która ma 2000 lat czas też jest względny. a co mają ekscesy seksualne do jedności kościoła ? piszesz: "Dla instytucji jednostka nic nie znaczy ....." co innego na ten temat można przeczytać w Biblii: Mat. 18:6 Kto zaś zgorszy jednego z tych małych, którzy wierzą we mnie, lepiej będzie dla niego, aby mu zawieszono u szyi kamień młyński i utopiono go w głębi morza. Edytowane 27 Maja 2010 przez BOHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.05.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) :DPrzeanalizujmy to retoryczne pytanie człowieka zagubionego. Katolik, to według mariana bezmyślny baran, który nie ma swojego zdania i ksiądz musi mu powiedzieć jaką ma postawę wybrać. Smutna konstatacja . A gdzie wolna wola? Jeszcze niedawno temu epidiaskop polski tłumaczył wiernemu ludowi , że internet jest dziełem szatana, ale nic dziwnego kto nie myśli jak kościół jest zbuntowany i niedowartościowany. To przestaje być śmieszne, to jest coraz bardziej chore i śmierdzące Talibanem . Kościół katolicki jako organizacja niczym się nie rożni od islamu, wojska czy LEKARZY BEZ GRANIC. Wszyscy co "wstepują " w ich szeregi muszą przyjąć zasady jakie w nich panują. Co dla niektórych jak gumis, boho czy marek-B juz takie łatwe do zrozumienia nie jest. Np. wstępując do organizacji LEKARZE bez GRANIC, karzdy lekarz musi sie liczyć że nie bedzie łatwo i troche wyrzeczeń to kosztuje. Tacy lekarze pracuja a właściwie słuzą w najbardziej zapomniamych zakątkach świata gdzie jest nędza , choroby , głód i ubustwo ale godzą sie na to z własnej nieprzemuszonej woli. Nie jest lekko ale znajdują się ludzie/ lekarze którzy znaja swoje możliwosci i godzą się na taki sposoób słażby innym pozostawającdobre życie w swiecie cywilizowanym. Ci lekarze godząc sie na niedogodnosci posługi bliźnim świadomie wyrzekają sie komfortowego życia w krajach "wysokiej " cywilizacji. Podobnie jest z wierzącymi ( nie dotyczy to tylko i wyłcznie chrześcijan ) Przyjmując wartości danej wiary ( reguły) przyjmujemy " zasady , prawa i obowiazki " , które w swoim życiu uważamy za ważne, warte przestrzegania ( znamy swoje miejsce w szyku ) z własnej NIEPRZYMUSZONEJ WOLI . Wiara katolicka nie kultywuje złych zasad, światopoglądów czy nazizmu ani reguły " pomnie choćby potop" więc w czym problem ???? Problemem tych co negatywnie występuja przeciw minn. katolikom jest EGOIZM nakierowany na spełnienie swoich celów bez wzgledienia dobra ogółu. I tak podsumowując działania majace na celu odstąpienie od Kościoła, poprostu zasady im nie odpowiadają a dodatkowo nie potrzebują życia w społeczeństwie wiarzą w to, że działanie we własnym interesie jest postawą racjonalną. Edytowane 28 Maja 2010 przez mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.05.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) a co mają ekscesy seksualne do jedności kościoła ? piszesz: "Dla instytucji jednostka nic nie znaczy ....." co innego na ten temat można przeczytać w Biblii: Mat. 18:6 Kto zaś zgorszy jednego z tych małych, którzy wierzą we mnie, lepiej będzie dla niego, aby mu zawieszono u szyi kamień młyński i utopiono go w głębi morza.[/ QUOTE] Człowiek jako istota myślaca powina wyciągac wnioski . Wiara naszych przodków kilka tysięcy lat temu : w słońce, dymiacą góre itp. ewalułowała do prawdy która jest BÓG. Warto się zastanowic czym byłby człowiek jakby nie myslał i nie wyciagał wniosków z tego ( z rzeczywistości ) Wyłączenie rozumu nie tylko przy sprawach księży i zakonników w terażniejszym świecie : Jayden urodził się w 21 tygodniu i 5 dniu ciąży. Jednak po urodzeniu nie otrzymał pomocy medycznej i w rezultacie zmarł. Lekarze twierdzą, że nie mogli mu pomóc, ponieważ nie mogą interweniować w przypadkach dzieci urodzonych przed 22 tygodniem ciąży. ..... Lekarze zapewniali Sarę Capewell, że podjęliby działania ratujące życie jej przedwcześnie urodzonego synka, gdyby przyszedł on na świat chociaż dwa dni później. W rzeczywistości jednak wytyczne dla szpitali zalecają, by nie udzielać pomocy medycznej dzieciom urodzonym wcześniej niż przed 23 tygodniem ciąży. W ziołowych „zupach” przygotowanych z ciał zabitych w wyniku aborcji dzieci specjalizuje się restauracja w chińskim mieście Canton w prowincji Guangdong. Lokal zachęca klientów do konsumpcji, twierdząc, że “potrawa” poprawia ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza zwiększa popęd seksualny...... Ciało dziecka odkaża się alkoholem i przyprawia ziołami. Przybliżona cena takiej „zupy” to 4 tysiące dolarów. Zjedzenie dzieci zabitych w późnej ciąży jest przy tym droższe od tych ze środkowego okresu życia płodowego. Dziewczynka miała przeprowadzony test ciążowy w Centrum Opieki Zdrowotnej dla Nieletnich im. Ballarda. Pracownicy Centrum po stwierdzeniu pozytywnego wyniku testu wsadzili ją do taksówki i wysłali do centrum aborcyjnego. Wszystko odbyło się w godzinach szkolnych. Matki w ogóle o tym nie poinformowano. Podobno powiedziano dziewczynie, że jeśli ukryje to przed rodziną, wówczas zabieg będzie za darmo. Gratuluje dobrego samopoczucia gunisiowi, bocho i markowi-B, pewnie o taką wam wolność chodzi (już ja macie ). :D Ale jesteście " nowocześni " tylko wam " pozazdrościc " rupta tak dalej a moze usłyszymy że któryś z was został" wyeliminowany" ( zabity) bo jakis kmiot ( wychowany bezstresowo )co na nego " żle " popatrzył " sprzedał Ci " kose " Może warto " kapustą " ruszyć i pomyśleć trochę szerzej niż z waszego " podwórka " :D Edytowane 28 Maja 2010 przez mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 28.05.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 przecież podałem linka, świadkowie to nie problem, Jesli to nie problem to po co sa potrzebni? Podasz jakies logiczne uzasadnienie tego wymogu? Czy zaslonisz sie 'dziecinna' dyskusja na innych forach? co za problem pojechać do parafii i złożyć odpowiedni papierek, ale rozumiem że są ludzie dla których ruszenie z domu czterech liter urasta do rangi niewyobrażalnego problemu, Dla kogos kto przyjezdza raz, dwa razy do roku do Polski na kilka dni i owszem, moze byc dosyc powaznym problemem. Slyszales o emigracji? Wiesz ilu obywateli Polski mieszka poza jej granicami? Dla Ciebie mieszkajacego obok kosciola moze to i nie problem ale swiat nie konczy sie na Tobie. Sa inni dla ktorych taki wymog jest problemem, bo moze po prostu nie maja czasu na to, zeby poswiecac go na bezowocna rozmowe. A zwazywszy na wyrazny zapis w wytycznych Episkopatu: "Dlatego z zasady akt formalnego wystąpienia – jeśli mimo podjętych starań do niego dochodzi – nie powinien być dokonywany w tym samym dniu, w którym osoba chcąca wystąpić z Kościoła zgłasza swój zamiar duszpasterzowi, ale dopiero po upływie czasu, jaki proboszcz roztropnie pozostawi do namysłu przed podjęciem tak poważnego w skutkach kanonicznych kroku." wyglada na to, ze na jednej wizycie nie zawsze sie konczy. Tylko po co ja to pisze? Przeciez Ty wiesz lepiej, ze dla tych wszystkich ludzi, ktorych to osobiscie dotyczy nie jest to kompletnie zaden problem. I zyj dalej w tym przekonaniu. wiem że wolałbyś siedząc w domu kliknąć sobie myszką i po sprawie, Niech zgadne. Pita tez skladasz osobiscie w urzedzie bo wyslanie go droga elektroniczna jest dla Ciebie zbytnim ulatwieniem a dla Ciebie ulatwianie komus zycia zamiast stawiania przeszkod jest czyms nie do pomyslenia? ale na razie trzeba się pofatygować osobiście, nie widzę tutaj żadnego utrudnienia, Kiedy do Ciebie dotrze, ze slowo 'ja' nie jest synonimem 'wszyscy'? Takie to ciezkie? PS. Jak dla mnie EOT. Dyskusja z kims, kto poza czubkiem wlasnego nosa niczego innego nie widzi nie ma zbytniego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 28.05.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Kościół katolicki jako organizacja niczym się nie rożni od islamu, wojska czy LEKARZY BEZ GRANIC. Wszyscy co "wstepują " w ich szeregi muszą przyjąć zasady jakie w nich panują. Przyjmując wartości danej wiary ( reguły) przyjmujemy " zasady , prawa i obowiazki " , które w swoim życiu uważamy za ważne, warte przestrzegania ( znamy swoje miejsce w szyku ) z własnej NIEPRZYMUSZONEJ WOLI . Nie wiem po co to pisze bo jesli ktos pisze cos takiego jak powyzej oznacza, ze albo kompletnie nie mysli, albo robi podpuche,ale niech tam, strace 5 minut. Odpowiedz mi na trzy proste pytania. 1) Jaka jest 'procedura' wstapienia do KK? 2) Jaka jest srednia wieku osob chrzczonych 3) Czy majac na uwadze odpowiedz na powyzsze pytanie mozna powiedziec, ze osoby owe przystepuja do KK z wlasnej, nieprzymuszonej woli? Oczekuje krotkich i zwiezlych odpowiedzi. Czy oczekuje zbyt wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.05.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 :DPrzeanalizujmy to retoryczne pytanie człowieka zagubionego. Katolik, to według mariana bezmyślny baran, który nie ma swojego zdania i ksiądz musi mu powiedzieć jaką ma postawę wybrać. Smutna konstatacja . A gdzie wolna wola? Jeszcze niedawno temu epidiaskop polski tłumaczył wiernemu ludowi , że internet jest dziełem szatana, ale nic dziwnego kto nie myśli jak kościół jest zbuntowany i niedowartościowany. To przestaje być śmieszne, to jest coraz bardziej chore i śmierdzące Talibanem . To nie człowiek zagubiony ... to prawdziwy patryjotyczny "prokto-krzyżowiec" Wprawdzie marian jeszcze sam pisać nie umi, ale czerpie pełnymi garściam ze swej codziennej lektury, ... "niezależnej Bibuły" Radyjo i "Nowy Dziennik", przy Bibule to "pryszcz" ... Bibuła, prócz modlitwy z jednej strony, publikuje również rarytasy kulinarne, takie jak np chińska "zupka z embrionów" (oczywiście, również "wszystko wiedzą", na temat smoleńskiej katastrofy). ... zaczynam z coraz większą niecierpliwością czekać na następne "cytata prokto-mariana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 28.05.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 ....Radyjo i "Nowy Dziennik", przy Bibule to "pryszcz" ... Żyłem sobie spokojnie w nieświadomości że cuś takiego jak "Bibuła"istnieje,no i zburzyłeś mi spokój. Toż to strach się bać Czemu tego jeszcze nie zamknęli? Przecież to jawne "szerzenie nienawiści". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 28.05.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Rzucasz przykladami? To poczytaj sobie do czego sa zdolni ludzi w 'walce' o wiare. Przykladow w historii ludzkosci jest az nazbyt wiele. Chocby ostatnie doniesienia o katolickich osrodkach wychowawczych w Irlandii. Ale nieeee, to pewnie dezinformacja tych podlych ateistow ,co to o niczym innym na codzien nie mysla tylko jak dowalic kosciolowi. Ale jesteście " nowocześni" Nie az tak nowoczesni, jak co poniektorzy przedstawiciele KK, ktorzy pedofilie traktuja jako cos normalnego, a jak wyjdzie na swiatlo dzienne robia wszystko aby to zatuszowac. tylko wam " pozazdrościc " rupta tak dalej a moze usłyszymy że któryś z was został" wyeliminowany" ( zabity) bo jakis kmiot ( wychowany bezstresowo )co na nego " żle " popatrzył " sprzedał Ci " kose " Ach, nie ma to jak 'pozionac' troche miloscia do bliznich, nieprawdaz? Moze nie powinienem tego pisac, ale na chwile przestane byc czlowiekiem, ktory stara sie wypowiadac na forum tak aby nie urazic innych tylko powiem co mysle o Tobie i podobnych. Jestes przykladem tego wszsytkiego co w kosciele (niezaleznie od wyznania) i czlowieku jesli chodzi o wiare jest najgorsze. Ty nie jestes katolikiem tylko katolem. Nie myslisz tylko bezmyslnie podazasz, nie szanujesz zdania innych, ba, nawet nie przyjmujesz do wiadomosci, ze ktos ma inne zdanie. Uwazasz siebie za alfe i omege, a w rzeczywistosci jestes albo bardzo slabo wyksztalcony albo wyjatkowo leniwy (sam nie wiem co gorsze) bo nie potrafisz nawet uszanowac swoich adwersarzy piszac poprawna polszczyzna. Może warto " kapustą " ruszyć i pomyśleć trochę szerzej niż z waszego " podwórka " W przeciwienstwie do Ciebie oni kapusta ruszaja i potrafia wyciagac z tego wnioski. Ty kapusta tez ruszasz, tyle tylko, ze wiatr jest jedynym efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Nie wiem po co to pisze bo jesli ktos pisze cos takiego jak powyzej oznacza, ze albo kompletnie nie mysli, albo robi podpuche,ale niech tam, strace 5 minut. Odpowiedz mi na trzy proste pytania. 1) Jaka jest 'procedura' wstapienia do KK? 2) Jaka jest srednia wieku osob chrzczonych 3) Czy majac na uwadze odpowiedz na powyzsze pytanie mozna powiedziec, ze osoby owe przystepuja do KK z wlasnej, nieprzymuszonej woli? Oczekuje krotkich i zwiezlych odpowiedzi. Czy oczekuje zbyt wiele? ad. 1) poprzez chrzest św. dołączają do Koscioła ad. 2) średnia wieku , to ok. 1 m-c starsze niz średnia wieku od tych dzieci które zostaja obywatelami danego panstwa. ad. 3) mozna powiedziec, ze osoby owe przystepuja do KK z wlasnej, nieprzymuszonej woli podobnie jak z własnej nieprzymuszonej woli zostaja obywatelem panstwa ps. bardzo mi przykro że ciebie rodzice nie pytali i poszli zarejestrować do urzędu jako nowego obywatela , taka niesprawiedliwość ciebie i tobie podobnych spotkała. STRASZNE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 28.05.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ty nie możesz być zdrowy na umyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Rzucasz przykladami? To poczytaj sobie do czego sa zdolni ludzi w 'walce' o wiare. Przykladow w historii ludzkosci jest az nazbyt wiele. Chocby ostatnie doniesienia o katolickich osrodkach wychowawczych w Irlandii. Ale nieeee, to pewnie dezinformacja tych podlych ateistow ,co to o niczym innym na codzien nie mysla tylko jak dowalic kosciolowi. Nie pisz pierdół, tylko konkrety. Jak czujesz ten temat to może podasz ilu katolików w skali roku jest mordowanych na swiecie za swoje przekonania . Wystarczy jak podasz skalę zjawiska a nie co do sztuki. Dla kogos kto przyjezdza raz, dwa razy do roku do Polski na kilka dni i owszem, moze byc dosyc powaznym problemem. Slyszales o emigracji? Wiesz ilu obywateli Polski mieszka poza jej granicami? Dla Ciebie mieszkajacego obok kosciola moze to i nie problem ale swiat nie konczy sie na Tobie. A na obczyźnie ( u ciebie ; chochla72 ) to już nie ma parafi i ksieży żeby iść i formalnie wystąpić z Koscioła ?? Żenada jak ty tego nie potrafisz zrobić :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ty nie możesz być zdrowy na umyśle. Gumis rusz "baśką" , ona nie tylko od tego żeby włosy rosły :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 To nie człowiek zagubiony ... to prawdziwy patryjotyczny "prokto-krzyżowiec" Wprawdzie marian jeszcze sam pisać nie umi, ale czerpie pełnymi garściam ze swej codziennej lektury, ... "niezależnej Bibuły" Radyjo i "Nowy Dziennik", przy Bibule to "pryszcz" ... Bibuła, prócz modlitwy z jednej strony, publikuje również rarytasy kulinarne, takie jak np chińska "zupka z embrionów" (oczywiście, również "wszystko wiedzą", na temat smoleńskiej katastrofy). ... zaczynam z coraz większą niecierpliwością czekać na następne "cytata prokto-mariana" Szefie !!! Mówisz i masz "Bioetyk prof. Peter Singer zadziwia świat swoimi poglądami już od kilku dekad. Jego twierdzenia dotyczące między innymi zabijania dzieci czy dobijania chorych są powszechnie znane. Gdyby jednak ktoś ich nie znał, to uprzejmie donoszę, że nie widzi on większych przeciwwskazań by – odpowiednio – zabijać i dobijać… Ostatnio wpadł na pomysł, aby nałożyć 50% podatek na wyroby mięsne. Ma to być wyciągnięciem ręki w stronę prześladowanej zwierzyny, której los leży mu szczególnie na sercu. Radykalne podwyższenie podatku doprowadziłoby do zmniejszenie spożycia mięsa i jednocześnie wpłynęłoby na polepszenie jakości życia świń, krów, kur i innego drobiu. (Przy okazji może udałoby się ograniczyć emisję gazów cieplarnianych!) Skąd biorą się takie pomysły? Singer nie wierzy, że człowiek ma duszę. Jeśli zaś nie ma duszy, jeśli nie stworzył go Bóg, to nie różni się zbytnio od zwierzyny hodowlanej czy łownej. Co więcej, wszyscy cierpią ponoć tak samo, a “walka z cierpieniem” należy do pryncypiów jego Etyki praktycznej. Przyjmując taką zasadę łatwo dojść do wniosku, że schorowane życie schorowanego, starszego człowieka czy “płodu”, staje się mniej warte niż życie zdrowego świniaka czy źrebaka wesoło wierzgającego po pastwisku. Dzisiaj Singer żąda podatku od mięsa, jutro, zgodnie z tą logiką, będzie domagał się wprowadzenia składki, które opłaci nasze ewentualne przyszłe uśmiercenie. Chyba, że z naszej zrzutki na ZUS zostanie jeszcze parę groszy (co jest wariantem optymistycznym) i właśnie te pieniążki zostaną przesunięte na eutanazję.... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 28.05.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 śluby i chrzty przez internet, rozwody i pogrzeby przez sms, naprawdę super sprawa dla ludzi zapracowanych.pracowałem kilka lat za granicą i nie było dla mnie problememprzejechanie w jedną stronę1200 km na uroczystości rodzinne,w sumie dlaczego ja się dziwie, przecież są ludzie którzy całe życie mają problemy,czy słońce czy deszcz czy zimno czy ciepło brak kasy nadmiar kasyzawsze mają powód do stwarzania sobie sztucznych problemówza chwile wyjeżdżam i życzę wszystkim bezproblemowego i słonecznego wekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 śluby i chrzty przez internet, rozwody i pogrzeby przez sms, naprawdę super sprawa dla ludzi zapracowanych. pracowałem kilka lat za granicą i nie było dla mnie problemem przejechanie w jedną stronę1200 km na uroczystości rodzinne, w sumie dlaczego ja się dziwie, przecież są ludzie którzy całe życie mają problemy, czy słońce czy deszcz czy zimno czy ciepło brak kasy nadmiar kasy zawsze mają powód do stwarzania sobie sztucznych problemów za chwile wyjeżdżam i życzę wszystkim bezproblemowego i słonecznego wekendu Też mam taką sąsiadke, teraz narzeka że za dużo słońca i juz jej trawnik wysycha :D 3 dni temu płakała ze za mokro i kosić trawy nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 28.05.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 przecież są ludzie którzy całe życie mają problemy, czy słońce czy deszcz czy zimno czy ciepło brak kasy nadmiar kasy zawsze mają powód do stwarzania sobie sztucznych problemów Ale są też ludzie , którzy całe życie są zadowoleni. I właśnie nimi martwi się najbardziej ordynator. Miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 28.05.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 (edytowane) Chyba, że z naszej zrzutki na ZUS zostanie jeszcze parę groszy (co jest wariantem optymistycznym) i właśnie te pieniążki zostaną przesunięte na eutanazję.... " Czytając głupoty jakie wypisujesz teraz , zastanawiam się czy to przypadkiem w przyszłości nie byłby niegłupi pomysł. Edytowane 28 Maja 2010 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Czytając głupoty jakie wypisujesz teraz , zastanawiam się czy to przypadkiem w przyszłości nie byłby niegłupi pomysł. Tak myślisz boś młody i g... i Była holenderska minister zdrowia, która w 2001 r. doprowadziła do zalegalizowania eutanazji, teraz przyznała, że ówczesny rząd popełnił błąd. Els Bort, która sprawowała urząd ministra zdrowia w latach 1994-2002, przedstawiła niesławny projekt ustawy legalizującej eutanazję. Kiedy projekt został przyjęty, Holandia stała się pierwszym na świecie krajem, który uznał za zgodne z prawem „zadanie śmierci osobie nieuleczalnie i terminalnie chorej umotywowane skróceniem jej cierpień”. Wyznania Els Bort są ostrzeżeniem: „Nie popełnijcie tego samego błędu!” Wypowiedzi Els Bort, ubolewającej nad sytuacją w Holandii, są szczególnie ważne, ponieważ obowiązujące tam ustawodawstwo jest sztandarowym argumentem dla zwolenników eutanazji w innych krajach. Alex Schadenberg przytoczył przykład Kanady, gdzie środowisko pro-eutanazyjne właśnie przedstawiło projekt legalizacji eutanazji i samobójstwa wspomaganego. Argumentację na rzecz zmian z prawie „zaimportowano” z Holandii. Doprowadzono do dramatycznego niedoboru odpowiedniej opieki nad tymi, którzy są w fazie terminalnej choroby nowotworowej lub doświadczają przewlekłej, postępującej niepełnosprawności. „Jeśli nie ma odpowiedniej opieki, nie pozostaje nic innego jak zalegalizować eutanazję” – ironizuje Schadenberg. Jednocześnie przestrzega Kanadyjczyków: najpierw była eutanazja dla terminalnie chorych cierpiących silne bóle, a potem równia pochyła – eutanazja noworodków, eutanazja pediatryczna, eutanazja psychicznie chorych… W Holandii stale poszerza się krąg osób, które będzie można uśmiercić z mocy prawa…" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.05.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Szefie !!! Mówisz i masz ... Ostatnio wpadł na pomysł, aby nałożyć 50% podatek na wyroby mięsne. Ma to być wyciągnięciem ręki w stronę prześladowanej zwierzyny, której los leży mu szczególnie na sercu. Radykalne podwyższenie podatku doprowadziłoby do zmniejszenie spożycia mięsa i jednocześnie wpłynęłoby na polepszenie jakości życia świń, krów, kur i innego drobiu. (Przy okazji może udałoby się ograniczyć emisję gazów cieplarnianych!) ... ... cóż za smakowity kąsek ... chyba jednak ta "cytata" zmartwi trochę, forumowego eksperta od spraw wszelakich, luźno wszakże związanego z łowiectwem (ale co tam, swoje wie) ... zmartwić mianowicie może dlatego, iż skutkiem ubocznym takiego podatku, będzie zapewne diametralnie większy problem kłusownictwa (no ale jeżeli nie ma duszy, to srał pies, ... "kłak czy wełna, byle dupa pełna"), ... ... może znalazł byś coś na temat "niezależności energetycznej" (lubo też jak to imperialistyczny kapitalizm dybie na "polskie łupki") ... nie ukrywam, bardzom ciekaw wybitnych i błyskotliwych ekspertyz ... no i ciekawość mnie zźera, czy to może ruscy podpalili platformę w Zatoce Meksykańskiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.05.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 ... ... , eutanazja psychicznie chorych… W Holandii stale poszerza się krąg osób, które będzie można uśmiercić z mocy prawa…" ... marian, chyba się tam nie wybierasz ? ... a jeżeli, ... to zabierz ze sobą "kolesi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts