mkuraq 23.05.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam, czy ktoś mógłby powiedzieć mi jak powinien zostać zamontowany grzejnik viessmann? chodzi mi o to czy wewnętrzne żeberka, które są scalone z jedną ześcianek grzejnika powinny być bliżej ściany czy pomieszczenia? jaki ma to wpływ na działanie grzejnika? podłączenie jest typu termostat i podłączenie dla rur po jednej stronie grzejnika, zawór do odpowietrzenia po drugiej. nie wiem którym frontem ustawić grzejnik do pomieszczenia. tym gdzie żeberka w środku są połączone ze ścianką grzejnika czy tą drugą? PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Żeberakami:) czyli radiatorem do ściany, panel na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.05.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 http://www.ins-term.viessmann.sklep.pl/image/zdjatka/jakie_grzejniki_12.jpghttp://www.ins-term.viessmann.sklep.pl/image/zdjatka/jakie_grzejniki_10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkuraq 24.05.2010 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Co rozumiesz pod pojęciem panel? czy montaz powinien wyglądać tak, że patrząc na grzejnik z góry przez otwór, radiator jest bliżej ściany a od salony jest trochę wolnej przestrzeni między obudową a radiatorem tak? jakie mogą wystąpić straty ciepła przy montażu odwrotnym? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.05.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Panel to częśc grzejnika na któą patrzysz na zdjęciach wyżej, a w środku masz (z reguły) radiator - pomiędzy panelem a ścianą. Co odwrotnie zamontowałeś grzejnik?Przy odwrotnym montażu grzejnik straci na konwekcji, a więc i na mocy i myślę, że pewno 30%. Pomiędzy panelem a ścianą czyli tam gdzie jest radiator tworzy się coś na kształt "komina" i ciepłe powietrze od dołu wędruje w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkuraq 24.05.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 kupiłem mieszkanie od developera i zauważyłem takie coś. nie wiem czy zgłaszać czy nie. Nie znam się aż tak bardzo na technice grzewczej, ale jeśli starty ciepła są na poziomie 30% to może warto temat zgłosić. Na stronie viessmanna w grzejnikach jest plik pdf a wnim na stronie 11 rysunek na dole grzejnika typu 11 (ja mam 21) dwie płyty i jeden radiator, więc zastanawiam się która płyta powinna iść do salony, ta do której jest przymocowany radiator czy ta druga czy bez różnicy... opinie już słyszałem różne dlatego badam temat u fachowców;) jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.05.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 wrzuć fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkuraq 24.05.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 tak to wygląda w rzeczywistości. Drugi jaki posiadam jest zamontowany dokładnie na odwrót, stąd moje wahania czy oby na pewno straty mogące wystąpić w okresie grzewczym nie będą z tego powodu zbyt duże np poprzez oddawanie ciepła do ściany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.05.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 W twoim przypadku jest OK!!!! Masz grzejnik typ 21, gdzie mamy podwójny panel z radiatorem, a grzejnik ten jest odwracalny. Ja opisywałem sytuację z grzejnikiem typ 11, bo z Twojego opisu tak wyglądało.NIC NIE ZMIENIAJ.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.05.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 straty mocy 30% występują ale przy odwrotnym podłączeniu zasilania z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.05.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 straty mocy 30% występują ale przy odwrotnym podłączeniu zasilania z powrotem Przy zmianie podłaczenia strata może sięgac nawet 50%, nie mówiąc o zapowietrzaniu, hałasie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.05.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 te 30 % zaczerpnąłem z info producentów grzejników (ci porządniejsi np. informują o możliwości podłączenia odwrotnego i jednocześnie ostrzegają o redukcji mocy w takim rozwiązaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.05.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Podaj mi którrzy producenci dopuszczaja odwrotne podłaczenie grzejników, bo im się coś z nagrzewnicami pomyliło:) Z tego był by dobry slogan reklamowy " inwestorze nie przejmuj się zadużym grzejnikiem, podłacz go odwrotnie a spadnie jego moc do żądanej wartości. Najważniejsze, że zapłaciłeś za grzejnik więcej" CYRK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts