Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina z luksferów

Recommended Posts

Chciałbym wybudować ścianki boczne kabiny prysznicowej z luksferów. Nie wiem tylko czym powinno się fugować taką ściankę. Czy można użyć fugi do płytek, a jeżeli tak to co do niej dodać aby nie ciągnęła wody? Jak wiadomo woda w kabinie leje się po ściankach a fuga jest szeroka.

pozdrawiam

Nic nie dodaje się do fugi. Częste zraszanie fugi wodą jeszcze ją utwardza.

Mam maleńką łazienkę i aby umieścić w niej pralkę musieliśmy wyrzucić wannę i zamontować kabinę prysznicową narożną, 2 ściany kabiny i dwie ściany z glazurą. Absolutnie nic złego się nie dzieje.

On 2002-04-30 13:15, krzysztofh wrote:

Kiedyś słyszałem o wodzie szklanej (potoczna nazwa) jako dodatek do betonu jeżeli przewiduje sie środowisko wilgotne lub wręcz w kontakcie z wodą. Nie wiem tylko, czy taka fugę da się poprawnie dotrzeć na ścianie?

chodzi chyba o szkło wodne też się nad nim zastanawiam zamiast wody użyć go do fugi kolorowej powinno zadziałać

jeśli jeszcze ściany z luksferów nie ma to polecam specjalne konstukcje z PCV które tworzą po montażu także fugę (montaż luksferów na klej! oczywiście)

jeśli ściana już stoi to polecam specjalny silikon (? - Silikon Dichtmasse auf Deutsch) którą wykorzystywałem z powodzeniem w Austrii. Ze względu na szerokość fugi silikonu potrzeba sporo

Na katowickich Targach Budowlanych widziałem takie konstrukcje zarówno z plastiku jak i z drewna. Znakomicie ułatwiają samodzielny montaż ścianki z bloczków. Z wiadomych przyczyn drewnianych elementów nie da się zastosować w łazience (a szkoda, są zdecydowanie ładniejsze). Gdzieś w prospektach z tych targów prawdopodobnie mam namiary na producenta.