chrobry 23.05.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Od strony wewnętrznej mam nie obmurowaną murłate. Niestety zostało tam dosyc mało miejsca, cegła na sztorc sie nie zmieści. Tak sobie pomyślałem że przystawie deske i przestrzeń miedzy murłatą a deską zapianuje. Czy to dobry pomysł czy lepiej dociąść pustaka pianowgo, przymurować i przytynkować, a może jeszcze coś innego ? Gdybym to zapianował to po zdjeciu deski pianka bedzie na równo z otynkowaną ścianką kolankową. Czy potem jak będzie to gipsowane gips bedzie trzymał sie pianki ? A musze cos zrobic bo płyty GK na skosie nie zasłonią całej murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GR***CH 23.05.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Lepiej zrobić obróbkę pustakiem ale na upartego to można i pianą tylko niskorozprężną i dobrze wyprzyj deskę oraz posmaruj olejem bądz preparatem do szalunków bo inaczej pianka się przyklei do deski. Pózniej obróbka wstępna twardym gipsem - szarakiem albo nida start badz podobne. Jak wyschnie to na tym samym gipsie wklej na całości siatkę elewacyjną ( wtop ją w gips ) .Pózniej wykończ gładzą ,szlif i maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.05.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 ...a nie lepiej zamiast pianki dać dobrany grubościowo styropian i na to tynk gipsowy na siatce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.05.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 twardy styropian na piankę, na to pasek płyty G/K na wkręty do murłaty, na to tynk na siatce metalowej (leduchowskiego - zakładam,że tynk cem.-wap.)tak mam i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GR***CH 23.05.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Tez się dołączam.Z tym styropianem to fajny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 23.05.2010 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 ...a nie lepiej zamiast pianki dać dobrany grubościowo styropian i na to tynk gipsowy na siatce? Jeżeli już iść tą drogą to czy nie lepszy będzie zwykły tynk (są takie gotowe zaprawy tynkarksie) skoro poniżej jest też zwykły tynk ? Czy jednak dać gipsowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.05.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 daj zwykły c-w, pamiętaj o siatce leduchowskiego z zakładem na ścianie (skuj stary tyn na 10-15 cm poniżej murłaty i nałóż siatkę na to skucie i obróbkę murłaty, to wzmocni i zapobiegnie pęknięciom i rysom w tym miejscu i to zatynkuj)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.05.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 A ja mam inną radę.Skoro widać murłatę, tzn, że jeszcze sporo możesz dołożyć ocieplenia.Skosy trzeba tak obniżyć aby murłata została zakryta, bo potem będziesz zastanawiał się dlaczego masz zimno wilgoć i inne kwiatki w okolicach murłaty właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 24.05.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 U mnie jest tak twardy styropian przyklejony pianką do murłaty,dodatkowo połapany wkrętami z dużymi podkładkami, na to siatka i tynk cementowo-wapienny położony kiedy tynkowaliśmy ściany. Wszystko wygląda jednolicie ze ścianką kolankową. Jak narazie a od tynkowania minęło prawie 2 miesiące jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts