bonetka 23.05.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam serdecznie wszędzie jest bardzo dużo informacji jak ułożyć kostkę brukową odnośnie spraw nawierzchniowych ( spadki , sposób układania, przycięcia itd ) ale brak konkretnych informacji przy tzw. trudnych podłożach czyli odnośnie jak odwodnić teren ( sposób) , na czym ułożyć kostkę itd . Zbudowałam altankę przy jeziorze . Podłogę ma mieć z kostki brukowej . Problem w tym że tam po usunięciu warstwy ziemi ciągle stoi woda:(( Deszcz nie zacina tylko najprawdopodobniej podciaga wodę z jeziora ((( . Raz że ta woda stoi i ani myśli się wchłonąć , dwa że tu bywa w zimnie po -35 *C i po zamarznięciu wysadzi tę kostkę( . Dookoła altanki na zewnątrz ( ponieważ jest jakby wbudowana w zbocze ) jest odwodnienie ( rura drenażowa biegnaca dookoła zeby odprowadzać wodę spływającą ze zbocza ) ale woda wewnątrz altanki mnie martwi .(( co zrobić i jak żeby było dobrze? ( jakie warstwy dać kolejno od dołu aż do kostki ? ) . . co zrobić aby woda zniknęła ? ( nawet gdyby ją wypompować to powróci ( ...przynajmniej teraz bo poziom się podniósł ..czekać aż opadnie ? ale nawet jak opadnie to chyba nie można układać jakby jej nigdy nie było ? ( problem nadal istnieje, bo zimą też poziom jest wyższy ) .... Czekam na jakieś porady ......mam jakieś pomysły ale zupełnie nie wiem czy mają rację bytu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts