Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

wszędzie jest bardzo dużo informacji jak ułożyć kostkę brukową odnośnie spraw nawierzchniowych ( spadki , sposób układania, przycięcia itd ) ale brak konkretnych informacji przy tzw. trudnych podłożach czyli odnośnie jak odwodnić teren ( sposób) , na czym ułożyć kostkę itd .

Zbudowałam altankę przy jeziorze .

Podłogę ma mieć z kostki brukowej . Problem w tym że tam po usunięciu warstwy ziemi ciągle stoi woda:((

Deszcz nie zacina tylko najprawdopodobniej podciaga wodę z jeziora ((( .

Raz że ta woda stoi i ani myśli się wchłonąć , dwa że tu bywa w zimnie po -35 *C i po zamarznięciu wysadzi tę kostkę:(( .

Dookoła altanki na zewnątrz ( ponieważ jest jakby wbudowana w zbocze ) jest odwodnienie ( rura drenażowa biegnaca dookoła zeby odprowadzać wodę spływającą ze zbocza ) ale woda wewnątrz altanki mnie martwi .:(((

co zrobić i jak żeby było dobrze? ( jakie warstwy dać kolejno od dołu aż do kostki ? ) . . co zrobić aby woda zniknęła ? ( nawet gdyby ją wypompować to powróci :(( ...przynajmniej teraz bo poziom się podniósł ..czekać aż opadnie ? ale nawet jak opadnie to chyba nie można układać jakby jej nigdy nie było ? ( problem nadal istnieje, bo zimą też poziom jest wyższy ) ....

Czekam na jakieś porady ......mam jakieś pomysły ale zupełnie nie wiem czy mają rację bytu ...

https://forum.murator.pl/topic/143404-kostka-brukowa-jak-odwodni%C4%87-pod-ni%C4%85-teren-w-altance/