Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena robocizny za SSO okolice Gniezna

eugenia

Recommended Posts

Witam,

jestem po rozmowie z murarzem. Umówiliśmy się (na jego życzenie), że materiały kupuję ja.

Za stan zero zażyczył sobie 10.000 zł. Za wybudowanie "murów, ścian i kominów" 20.000 zł. Jest to mniej niż wynika z kosztorysu, ale wiadomo, że kosztorysy obejmują koszty typowe dla dużych firm developrskich.

Pytanie pierwsze: co on "miał na myśli" mówiąc robocizna ? Tzn. czy robocizna w przypadku murarzy obejmuje także prace sprzętu czyli spycharek koparek i betoniarek ? A prąd ? Czy raczej we zwyczaju jest, że to też uznaje się za "materiał", za która ja muszę zapłacić. Trochę głupio mi o to pytać, chcę wyjść na w miarę zorientowaną.

Dom jest w technologi ytonga (scianki działowe też) i ma strop zelbetowy monolityczny.

Jest to projekt Figa Neo Archetonu. 108 m powierzechni użytkowej plus 20 m, garazu.

Na ile mogę negocjowac ? Wiem, że człowiek robi dobrze (jest z polecenia) ale jest też ponoc drogi.

Nie chcę go zbytnio żyłować, żeby potem mi źle nie robił. Ale nie chcę też wyjść na taką co wszystko klepie.

Proszę o rady.

Ups.Pierwsze słyszę,żeby np.murarze sami opłacali prąd potrzebny na budowie(zresztą w takiej sytuacji i tak na końcu bys za niego zapłacila).A co do reszty wszystko zalezy od firmy.Moi dysponowali całym sprzętem łącznie z koparko-spycharką,zagęszczarkami.O betoniarce nie wspominam,gdyż jest to chyba ich podstawowe narzędzie pracy.Zresztą idąc tym tropem należałoby zapewnić również lopaty,kielnie,rusztowania itd.