Renia 23.05.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Zakupiłam do przedpokoju secesyjną dębową szafę na allegro, przywiezioną z Belgii czy Francji. Jest przepiękna, rzeźbiona i nawet nie bardzo zniszczona ... ale w środku po otwarciu drzwi jest brzydki zapach. Gdzieś musiała stać w niedobrych warunkach ... Chce w niej przechowywać ubrania.Czym zniwelować ten brzydki zapach ? Czym ją umyć ? Po solidnym umyciu może lawendę w woreczkach dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 25.05.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 A nie przypadkiem z Holandii??? Swego czasu po zalaniach całe tiry mebli przywieziono. A teraz możemy czekać na "okazyjne" ceny mebli i samochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 26.05.2010 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Chyba nie z Holandii .... jeżdżą do Francji, maja bardzo dobre opinie na allegro, inny mebelek, który przyjechał razem jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 27.05.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Renia, nie wiem jak działa teraz wyszukiwarka, ale spróbuj poszukać na forum (mam zbyt słabego neta), bo był taki wątek. Jakoś tam uratowano zabytkowy mebel solą...? Chyba...? Różne rady były, działające:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 27.05.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Stara metoda babcina : garnek gorącego mleka do środka. Jak wystygnie, mleko wylać, wstawić następne. Po 5 litrze woń zdecydowanie się zmienia . Jak już zapach się zmienia - garnek mleka z zapachem do ciasta. Najlepiej "wchodzi" migdałowy.Jeśli się szafa zaprze i nie zmieni zapachu, pobuszuj po lesie w poszukiwaniu "bagna " - nie wiem jak się to zwie , ale taka wiązka położona powinna pomóc w odzyskaniu woni właściwej.Już nie jeden mebel z targu staroci w ten sposób zreaktywowałam. Jeśli wali z szafy taką starocią i mokrym psem, da się zapaszek zmienić. Gorzej, jak jedzie starym serem, oznacza grzyb. A grzyb, najlepiej niestety domestosem. Mleko w akcji na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 27.05.2010 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 O chwała Wam za te porady !!! Zakupię nawet 10 litrów mleka i bagno znajdę w lesie. Wykonam wszystko po kolei !!! Ino się na drugi tydzień sprowadzę !!! Ziaba, też masz widzę "chypsia" na punkcie staroci, ja się muszę teraz powstrzymywać ze szperaniem, bo mąż się krzywi na te starocie ... a one takie piękne !Już się nie mogę doczekać przyszłej soboty, jak wszystko dobrze pójdzie będziemy może nocować w domu .... I może mój syn będzie z nami, z powrotem !!! O Jezusicku !!! Moje marzenie się wreszcie spełni !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.05.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Renia , oj chysio w temacie staroci jest wypasiony:D Strasznie często jestem na Targu Staroci na Kole ( Warszawa) , ostatnio wiele radości sprawia mi kopanie po tzw śmieciach w Słomczynie. W ogóle, meble współczesne to jakaś rozpacz. Płyta MDF imitująca dębowy blat.. albo lampy ..z plastikowymi "kryształami " ( he he he ) Tak czy siak, starocie są debeściarskie !!! Zwłaszcza takie ledwo się trzymające , po przejściach - jak człowiek wsadzi w odrestaurowanie pot , krew i duszę, to potem nie ma piękniejszego mebla ( rzeczy innej ) na świecie. pozdrówka imienniczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 28.05.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Renia W ogóle, meble współczesne to jakaś rozpacz. Płyta MDF imitująca dębowy blat.. albo lampy ..z plastikowymi "kryształami " Tak czy siak, starocie są debeściarskie !!! pozdrówka imienniczko ... a wszyscy się tak zachłystują tymi nowoczesnymi rzeczami ! nie mówię, że wszystkie starocie są piękne, ale niektóre powalają z nóg misternością, dokładnością wykonania, takie np. intarsje ... wtedy to artyści robili meble a teraz "bele kto" bez przygotowania zawodowego ... przecież maszyny zrobią .... Masz jakieś fotki swoich staroci w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.05.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Prześlij mi swego maila , coś się wyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 02.06.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Ja również kocham starocie i kocham gdy...śmierdzą starością Jednak jeśli jest to zapaszek nie do wytrzymania polecam metodę ziaby +potem lawendę w lnianych woreczkach(z góry zakładam,że ludzie kochający stare meble kochają lawendę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 17.10.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Sa takie fajne saszetki zapachowe do szafy od chyba firma nazywa sie nomen omen Pachnąca szafa. I spokojnie jak kupisz ze 4 i rozwiesisz w szafie gwarantuje ze pozbędziesz sie takiego brzydkiego zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 30.10.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Woda z octem też zabija zapachy. Stosuje się ją do przemywania lodówek. Ponadto są takie czarodziejskie bio neutralizatory zapachów prod. ameryckiej o nazwie "Odoban", które mogę polecić. Rozkładają cząsteczki zapachowe na czynniki pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rentowna 18.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Najlepiej bardzo dobrze ja umyć, a potem zainwestować w różne zapachy do szafy, lawenda będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaaaa 28.11.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Proponuję umyć octem. Oczywiście trzeba go trochę rozrobić z wodą - zależy jak duży mebel i jak śmierdzący:sick:. Ocet dezynfekuje i zabija wszelkie smrody, sam pachnie nieprzyjemnie ale szybko wietrzeje. A umycie płynem do mebli i wieszanie pachnideł nie pomaga, bo już to przerabiałam i zrobił się jakiś dziwny fetor :/ Ocet był skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 28.11.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 michalinaaa, naprawdę myślisz, że po czterech latach Renia sobie z tym nie poradziła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 01.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Ale powiem Wam czy 4 lata temu czy teraz to problem niestety powraca, sam o tym wiem. Wiec kazdy szuka tego odpowiedniego i skutecznego sposobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts