Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym "zabić" zapach w starej szafie ???

Renia

Recommended Posts

Zakupiłam do przedpokoju secesyjną dębową szafę na allegro, przywiezioną z Belgii czy Francji. Jest przepiękna, rzeźbiona i nawet nie bardzo zniszczona ... ale w środku po otwarciu drzwi jest brzydki zapach. Gdzieś musiała stać w niedobrych warunkach ... Chce w niej przechowywać ubrania.

Czym zniwelować ten brzydki zapach ? Czym ją umyć ? Po solidnym umyciu może lawendę w woreczkach dać ?

Stara metoda babcina : garnek gorącego mleka do środka. Jak wystygnie, mleko wylać, wstawić następne. Po 5 litrze woń zdecydowanie się zmienia .

Jak już zapach się zmienia - garnek mleka z zapachem do ciasta. Najlepiej "wchodzi" migdałowy.

Jeśli się szafa zaprze i nie zmieni zapachu, pobuszuj po lesie w poszukiwaniu "bagna " - nie wiem jak się to zwie , ale taka wiązka położona powinna pomóc w odzyskaniu woni właściwej.

Już nie jeden mebel z targu staroci w ten sposób zreaktywowałam. Jeśli wali z szafy taką starocią i mokrym psem, da się zapaszek zmienić. Gorzej, jak jedzie starym serem, oznacza grzyb. A grzyb, najlepiej niestety domestosem. Mleko w akcji na koniec.

O chwała Wam za te porady !!! Zakupię nawet 10 litrów mleka i bagno znajdę w lesie. Wykonam wszystko po kolei !!! Ino się na drugi tydzień sprowadzę !!!

Ziaba, też masz widzę "chypsia" na punkcie staroci, ja się muszę teraz powstrzymywać ze szperaniem, bo mąż się krzywi na te starocie ... a one takie piękne !

Już się nie mogę doczekać przyszłej soboty, jak wszystko dobrze pójdzie będziemy może nocować w domu ....

I może mój syn będzie z nami, z powrotem !!! O Jezusicku !!! Moje marzenie się wreszcie spełni !!!

Renia , oj chysio w temacie staroci jest wypasiony:D

Strasznie często jestem na Targu Staroci na Kole ( Warszawa) , ostatnio wiele radości sprawia mi kopanie po tzw śmieciach w Słomczynie.

W ogóle, meble współczesne to jakaś rozpacz. Płyta MDF imitująca dębowy blat.. albo lampy ..z plastikowymi "kryształami " ( he he he )

Tak czy siak, starocie są debeściarskie !!! Zwłaszcza takie ledwo się trzymające , po przejściach - jak człowiek wsadzi w odrestaurowanie pot , krew i duszę, to potem nie ma piękniejszego mebla ( rzeczy innej ) na świecie.

pozdrówka imienniczko :yes:

Renia W ogóle, meble współczesne to jakaś rozpacz. Płyta MDF imitująca dębowy blat.. albo lampy ..z plastikowymi "kryształami "

Tak czy siak, starocie są debeściarskie !!!

pozdrówka imienniczko :yes:

... a wszyscy się tak zachłystują tymi nowoczesnymi rzeczami !

nie mówię, że wszystkie starocie są piękne, ale niektóre powalają z nóg misternością, dokładnością wykonania, takie np. intarsje ... wtedy to artyści robili meble a teraz "bele kto" bez przygotowania zawodowego ... przecież maszyny zrobią ....

Masz jakieś fotki swoich staroci w domu ?

• 4 years później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Proponuję umyć octem. Oczywiście trzeba go trochę rozrobić z wodą - zależy jak duży mebel i jak śmierdzący:sick:.

Ocet dezynfekuje i zabija wszelkie smrody, sam pachnie nieprzyjemnie ale szybko wietrzeje. A umycie płynem do mebli i wieszanie pachnideł nie pomaga, bo już to przerabiałam i zrobił się jakiś dziwny fetor :/ Ocet był skuteczny :)

• 1 month później...