Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budownictwo- szukam firmy do budowy domu

Recommended Posts

Dzień dobry. jestem nowa i nie odnalazłam sie jeszcze na tym forum ale mam nadzieję, że pytanie zadaję w odpowiednim miejscu

Chcę Was prosić o polecenie mi firmy budowlanej, takiej która zbudowała już komuś domek i zrobiła to dobrze. Najlepiej żeby mieli projekty do polecenia , by umieli doradzić , znali się na budownictwie i zbudowali mi domek od początku aż po stan do wprowadzenia się - mam wymagania, prawda:) Ale mąż pracuje za granicą i nie może mi pomóc zbytnio w tej kwestii a ja jestem troszkę mało zorientowana w temacie. Szukam w różnych miejscach i liczę na naprawdę dobre rady:) i nie chcę być oszukana - tego boje się najbardziej... i zapomniałabym- mam działkę w woj. mazowieckim, kawałeczek od Warszawy. Czekam na same cenne rady

To ja Ci może pomogę. Mój domek budowała firma Arkada z Piaseczna - bez przeszkód mogę Ci ich polecić. W sumie żadnych większych minusów- trochę termin oddania przekroczyli ale tylko 3 tygodnie, więc nie katastrofa. Kontaktowi, z duzym doswiadczeniem, jak będziesz chciała to zabiora Cię do jakiegoś wybudowanego przez nich domu to sobie zobaczysz jak budują. Ja miałam w rodzinie złe doświadczenia- siostra tak dała się zrobić jednej firmie, że masakra - popłyneła z pieniędzmi i została z rozgrzebanym domem. Dopiero Arkada jej go skończyła i poprawiła wszystkie błędy poprzedników. Dlatego nie zastanawiałam się przy wyborze i mnie tez budowali domek. Tylko musiałam troszkę poczekać bo byli akurat zawaleni robotą. Okazali się słowni, uczciwi i solidni, więc warto było czekać. Na ich stronie znajdziesz potrzebne namiary http://www.arkada.net.pl Mam nadzieję, że się przysłużyłam

Mam pytanie do Ooksany- napisz jaki domek budowałaś i skąd miałaś projekt? I jak z ceną za budowę ? Oglądałam stronę tej firmy Arkada - zrobiła na mnie wrażenie , mają sporo wybudowanych domów i kilka projektów nawet bardzo mi się podoba. Ważne dla mnie to, że mają doświadczenie i rekomendacje- szperałam jeszcze na innych forach-znalazłam pochlebne opinie o tej Arkadzie. Zastanowię się ale chyba się nimi zainteresuję, tylko ciekawa jeszcze jestem jak z cenami- czy są takie jak u innych czy wyższe?

Arkada sama zaproponowała mi projekt- a dokładnie kilka projektów, wybraliśmy sobie taki z Muratora własnie- domek parterowy „przytulny” Co do cen chyba Ci nie pomogę zbytnio, bo ja „brałam” Arkadę bez zastanowienia, nie porównując cen, bo widziałam jak pomogli mojej siostrze pozbierać się po poprzednikach- złodziejach i partaczach i jak dali sobie rae z tym bałaganem

Ale jak pamiętam to siostra porównywała kilka ofert i nie wyszli cenowo najgorzej, inaczej by ich nie wybrała

Też szukałem ruuuuuuuużnymi metodami.

Najlepiej pytaj INWESTORÓW po okolicznych budowach.

I jak już znajdziesz muszą podpisać z Tobą umowę z datą zakończenia budowy i sankcjami za przekroczenie terminu (np 1% wynagrodzenia za dzień zwłoki).

Kierbud też z polecenia.

widzę że znasz się bardzo.

W przypadku budowy przez firmę (taką z prawdziwego zdarzenia, co vat płaci i wystawia faktury) kierownika budowy zapewnia firma tak że niekoniecznie reprezentuje on interesy inwestora.

Można sobie wynająć inspektora nadzoru inwestorskiego, czyli funkcję znaną z dużych budów, i to on będzie zatrudniany wprost przez inwestora i ma być jego prawą ręką, czyli odbierać roboty pod względem technicznym i ilościowym.

Jak znajdziesz firmę co się zgodzi na 1% kar umownych za dzień zwłoki to mi napisz, chętnie dowiem się jak wyglądają idioci.

• 3 months później...

Skoro pytasz, a ja jestem w temacie to Ci powiem, że dobrze buduje ta Arkada. Sama budowa domu to ogromny wydatek, wszystko teraz kosztuje i trzeba podejmować odpowiedzialne decyzje. Ja sobie zrobiłem nieduży dom, a teraz wynająłem firmę, która mi robi ogrodzenie. Ile musiałem się z tym nachodzić i pozałatwiać. Teraz jest taki wybór, że aż trudno podjąć decyzje. Jeszcze tylko ogród, który sam się raczej nie posadzi.

PS możecie mi polecić jakiegoś dobrego ogrodnika (woj. mazowieckie)? Będę dłużny.

• 9 years później...
Ja mogę z czystym sumieniem mogę polecić firmę[SPAM]. Zbudowali nam w tym roku piękny dom, który powoli wykańczamy. Na stronie mają gotowe projekty, które zachęcają do skorzystania z oferty :) :yes: Edytowane przez Elfir
polecenie niewiarygodne - jedyne wpisy forumowicza to reklama firmy