Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kłaniam się,

Przed ociepleniem dachu chciałabym mieć pewność, że wszystko do tej pory zostało zrobione zgodnie ze sztuką.

1.Dach jest dwuspadowy, szerokość połaci ok. 5m, długość ok. 16m, pełne deskowanie, nabita papa termozgrzewalna, dachówka MH marsylka czarny łupek (dlatego w tytule jest "piękny"), kominy w struktonicie. Dach leży ok 1 rok i wydaje się, że wszystko z nim w porządku. W środku jest sucho, nic nie leci.

Więźba i deskowanie były robione z drewna mokrego (było blado zielone, teraz już śladu po zieleni nie ma). Troszkę spękało, się skurczyło. Mam wrażenie, że belka kalenicowa (16x22cm skonstruowana z trzech części, na długości całego dachy podparta w równych odstępach 2 słupami 16x16cm < te postawione są na podciągach>) od strony zachodniej trochę się skręciła (skutek: powierzchowne pękniecie muru pod nią; nie wiem czy nie "siadła") i że dachówki przy niej od strony południowej jakby się obniżyły. Krokwie (7x18 cm) są zbite z kleszczami (4x16 cm) gwoździami.

Pytania: czy takie (2-punktowe) podparcie belki kalenicowej i taki sposób połączenia krokwi z kleszczami są wystarczające? czy jest konieczność ponownego zabezpieczenia drewna?

2. Deskowanie (calówki) i pokrycie papą wykonane jest bez rozcięcia w kalenicy. Łata kalenicowa mocowana jest ivt typ 3, taśma kalenicowa jest ivt uni-roll. W wielu miejscach pod deskowaniem wystają gwoździe. Obawiam się, że mogą być przyczyną punktowych zamakań wełny.

Pytania: co można zrobić teraz (wiem, że powinno być rozcięcie) żeby umożliwić skuteczną wentylację pod deskami, i jak to zrobić? czy trzeba na to rozcięcie kłaść folię wysokoparoprzepuszczalną, czy nie? całą akcje przeprowadzić od spodu, czy z góry? czy powinien to zrobić wykonawca dachu, czy ten kto kładzie ocieplenie i wykańcza poddasze? (Obawiam się, że ten drugi może zepsuć mi dach); proszę też o opinię i radę w sprawie gwoździ.

3. Murłata (14x14 cm) spoczywa na murze 36,5 cm. Jest "omurowana" wąskimi bloczkami od zewnątrz i wewnątrz. Odległość deskowania od górnej krawędzi zewnętrznego bloczka wynosi ok. 2-3 cm.

Pytania: jak zabezpieczyć tę szczelinę pomiędzy deskowaniem a murem, jaka siatka i jak ją mocować, jak zaizolować przestrzenie pomiędzy murłatą a bloczkami (czuję, że należy to zrobić, chociaż potencjalni wykonawcy zapewniają, że to niepotrzebne - proszę o opinię i radę)

4. Teraz pod dachem znajduje się plątanina rurek (w nich kable) a także rury do wentylacji kanalizacji. Czuję, że jeśli nie zostaną "ukryte" w warstwie wełny mineralnej, powinny być też jakoś zaizolowane termicznie, żeby się wilgoć z nich nie skraplała.

Pytanie: czy prawidłowo myślę, czy "przesadzam"? - proszę o opinię i radę

5. Różni wykonawcy proponują różne sposoby ułożenia wełny mineralnej. U mnie ma być 15 cm + 5 cm.

Pytania: czy z wełną "lecieć" pod samą kalenicę (myślę, że tak lepiej), czy tylko po skosach i suficie poddasza użytkowego", czy zastosowanie wełny z welonem (dla tej grubszej tylko warstwy) jest uzasadnione? jak zapewnić odpowiednią odległość wełny od desek? czy wskazane jest robienie otworów w ścianach szczytowych?

To mniej więcej tyle, co mnie nurtuje, na tę chwilę.

Bardzo proszę o opinie i porady.

Edytowane przez bajanadjembe
https://forum.murator.pl/topic/143445-dach-%C5%9Bliczny-aleczy-dobrze-zrobiony/

Ad. 1. Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem i odebrana przez kierownika budowy. Odbiór ten powinien być potwierdzony stosownym wpisem do dziennika budowy.

Ad.2. Wyłącznie od góry i powinien to zrobić dekarz w trakcie krycia dachu.

Ad. 3. Siatką na owady zwiniętą w rulon. Niczym nie izolować! Oczywiście mówimy tu o ściance zewnętrznej.

Ad. 4. Przesadzasz!

Ad. 5. 15 cm + 10 cm zakończyć na kleszczach. Na nich 30 cm. Przy takim rozwiązaniu nie musisz rozcinać kalenicy wystarczy w okolicy kalenicy zamontować 4 kominki wentylacyjne do wentylowania tego poddasza. Otwory w szczytach też by się przydały (średnica minimum 25 cm).

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/143445-dach-%C5%9Bliczny-aleczy-dobrze-zrobiony/#findComment-4128770

Ad. 1. Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem i odebrana przez kierownika budowy. Odbiór ten powinien być potwierdzony stosownym wpisem do dziennika budowy.

Ad.2. Wyłącznie od góry i powinien to zrobić dekarz w trakcie krycia dachu.

Ad. 3. Siatką na owady zwiniętą w rulon. Niczym nie izolować! Oczywiście mówimy tu o ściance zewnętrznej.

Ad. 4. Przesadzasz!

Ad. 5. 15 cm + 10 cm zakończyć na kleszczach. Na nich 30 cm. Przy takim rozwiązaniu nie musisz rozcinać kalenicy wystarczy w okolicy kalenicy zamontować 4 kominki wentylacyjne do wentylowania tego poddasza. Otwory w szczytach też by się przydały (średnica minimum 25 cm).

Pozdrawiam.

:rotfl:

Dziękuję, Panie Andrzeju

1. Na temat sposobu łączenia kleszczy z krokwiami, w projekcie nic nie mam. Natomiast same przekroje elementów więźby są inne niż zakładał projekt (w projekcie było krycie gontem), dobierał je wykonawca dachu, kierownik fakt wykonania dachu wpisem w dziennik potwierdził.

Pytanie: skręcać, czy na gwoździe wystarczy?

2. Czy ten sam dekarz też może to zrobić teraz? Czy już to jest raczej niemożliwe?

A na zwisających gwoździach, o których pisałam, nie będzie się wykraplać i kapać na wełnę?

3. Jak umocować ten rulon z siatki (w którym miejscu i czym, a siatka stalowa, czy PE)?

Czy w przestrzenie między murłatę a bloczki (ok. 3 cm po każdej stronie murłaty) i na samą murłatę, ułożyć wełnę? (Czy przypadkiem nie powstanie tam "mostek" jeśli zostawi się je nie zaizolowane termicznie?)

4. Czy jeśli dach będzie ocieplony tylko do wysokości sufitu (do kleszczy), i będą otwory w ścianach szczytowych, to czy na tych kablach i rurkach pvc nie będzie się z powodu dużej różnicy temperatur skraplać i kapać na wełnę (jak i z tych gwoździ)? - Proszę o uzasadnienie, że... "przesadzam".

OOOOO! W projekcie mam ocieplenie do samej kalenicy! Naprawdę, nie wiadomo.... :bash:, tylko jeden z wykonawców z castingu robiłby do kalenicy, pozostali do kleszczy.

5. czy wełna z welonem ma tu uzasadnienie? Projektant jak był, taką zalecał, jako namiastkę wiatroizolacji, która wg. niego powinna być.

Jeśli zechciałby Pan odnieść się do moich pytań....

Wiem, że jestem upie..... dociekliwa.

Proszę też innych o swoje uwagi :yes:

https://forum.murator.pl/topic/143445-dach-%C5%9Bliczny-aleczy-dobrze-zrobiony/#findComment-4129940

Ad. 1. Skręcać.

Ad. 2. Teoretycznie może. Dlatego zaleca się aby gwoździe nie wychodziły z desek. Rodzi się pytanie ile może być tego kondensatu? Niewiele. Jak chcesz perfekcyjnie wykonać to pozaginać gwoździe i nalepić cienką piankę poliuretanową samoprzylepną (taką jak pod profile "U" do płyt gipsowych).

Ad. 3. Rulon sam się rozpręży i zaklinuje. Siatka PE. Przestrzenie w koło murłaty wypełnić wełną. Pozostawić prześwit nad murłatą.

Ad. 4. Co tu uzasadniać?! Po prostu przesadzasz!!!

Ad. 5. To spytaj projektanta jakie tam są przepływy burzliwe czy laminarne i do tego dławione?

Czy aby nie jesteś zbyt pazerna? Czy ja Ci nie wystarczam?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/143445-dach-%C5%9Bliczny-aleczy-dobrze-zrobiony/#findComment-4130524

Ad. 1. Skręcać.

Czy aby nie jesteś zbyt pazerna? Czy ja Ci nie wystarczam?

Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, dziękuję jeszcze raz.

Kleszcze zostaną poskręcane.

Czy śruby 12 wystarczą, czy 14 będą lepsze w moim przypadku?

:rolleyes::rolleyes:Prawdę mówiąc, to nie mam pojęcia ....jak mam odpowiedzieć na pytania, które Pan zadał. Może więc nieśmiało zapytam: czy bardzo będzie Pan "zazdrosny", jeśli ...ktoś...by... jeszcze...? :wiggle:

OOOOOooooo, w sprawie tego rulonu i układania wełny, to chyba muszę zrobić jakiś rysunek i wkleić, żeby mi wytłumaczyć jak...("żabce na kładce") jak to ma wyglądać.

https://forum.murator.pl/topic/143445-dach-%C5%9Bliczny-aleczy-dobrze-zrobiony/#findComment-4131718