Gibbon 04.02.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Chce zrobic poddasze uzytkowe i nie wiem co zrobic pod dachowke. fachowcy mowia ze nie ma jak deskowanie (choc podraza), ja chcialbym folie, bo taniej, jestem w kropce. Jaka groba wata powinna byc na tym poddaszu? Pozdrawiam i dziekuje za rady. Gibbonjavascript:emoticon('') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 04.02.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Przeczytaj sobie watek"uwaga na folie paroprzepuszczalne" i bedziesz wiedzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.02.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 ja mam deskowanie ...wydaje mi sie ze latwiej zrobic to solidnie np zachowac przestrzen wentylacyjna dla welny, konstrukcja dachu n apewno tez jest sztywniejsza. trudny wybor jesli sie wybiera miedzy jakoscia a cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 04.02.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Niestety, lubimy budować drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.02.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 taniej to nie znaczy lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 04.02.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Kwestia zaufania do sprawdzonego rozwiązania. Folie są stosunkowo nowe na rynku i nikt nie wie z całą pewnością ile czasu poleżą pod trwałą dachówką, na którą się człowiek wykosztował. Wełna grubo w miarę możliwości, najlepiej na przekładkę. Niedawno normą było 15 cm, niedługo 20 będzie mało. http://www.ursa.pl/archiwum_kalejdoskop2_7_8_2003.htmPozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 04.02.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Ja mam deskowanie i papę i teraz układam ocieplenie i jestem zdania,że ponownie zrobiłbym to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.02.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 dehajaką masz powierzchnię dachu i ile wyniosło deskowanie +papa?PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 04.02.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 deha jaką masz powierzchnię dachu i ile wyniosło deskowanie +papa? PZDR. Dach o pow. ok 100m2. Cen już nie pamiętam, ale przy cenie ok. 400PLN za m3 desek to za dach o tej pow. 1000 za deski i papa za ok. 300 PLN to koszt 1300PLN ma dzień dzisiejszy.Cenę folii zapewne znasz i możesz porównać koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 04.02.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Jeżeli deski+papa to i szczelina m. nimi a ociepleniem=cieńsza izol. termiczna.Jak folia to o wysokiej przepuszczalności pary, połączenia pasów na zakładkę zawijaną pod spód, (jak przy kryciu tradycyjnym blachą) lubklejone a cała folia dość luźna (nie napinać). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.02.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Hola, hola. Konstruktor powinien sie też wypowiedziec - jeżeli w projekcie jest z deskowaniem, to nie mozna tak samemu zmienić - bo deskowanie usztywnia dach w sensie eliminacji ruchow podłuznych. Co innego dać np jętki, albo tzw wiatrownice - ukośne grube listwy pełniące podobną rolę co pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 06.02.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 bo deskowanie usztywnia dach w sensie eliminacji ruchow podłuznych a łaty nie wystarczą w usztywnieniu podłużnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 06.02.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dyskusja robi się czysto akademicka. Mój dom jest w górach ,gdzie wieją silne wiatry a i klimat się zmienia ,więc żeby spać spokojnie to sobie odeskowałem i każda dachówkę zklamrowałem .Gdyby miało urwać to z połową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość _ronin 06.02.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dyskusja robi się czysto akademicka. Mój dom jest w górach ,gdzie wieją silne wiatry a i klimat się zmienia ,więc żeby spać spokojnie to sobie odeskowałem i każda dachówkę zklamrowałem .Gdyby miało urwać to z połową domu. no to już wolałbym aby urwało mi tylko dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 07.02.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 bo deskowanie usztywnia dach w sensie eliminacji ruchow podłuznych a łaty nie wystarczą w usztywnieniu podłużnym? Właśnie! przyłączam się do pytania. Czy łaty 4x6 nie wystarczą. Wiem, że dobrze nabita i odpowiednio gruba wiatrownica tworzy trójkąt którego kąty z podstawą połaci są zawsze zachowane i przeciważy siły napierające na dach. Z drugiej strony wielu praktyków twierdzi że łaty grube np. 4x6 doskonale usztywniają dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2004 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Jak można porównywać wiatrownice 4/6 do desek 2,5/200 i to bez odstepów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 08.02.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 nie porównuję tylko pytam czy sztywność konstrukcji jest odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts