Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze uzytkowe - deskowanie czy folia?

Recommended Posts

Chce zrobic poddasze uzytkowe i nie wiem co zrobic pod dachowke. fachowcy mowia ze nie ma jak deskowanie (choc podraza), ja chcialbym folie, bo taniej, jestem w kropce.

Jaka groba wata powinna byc na tym poddaszu?

Pozdrawiam i dziekuje za rady.

Gibbonjavascript:emoticon(':p')

Kwestia zaufania do sprawdzonego rozwiązania. Folie są stosunkowo nowe na rynku i nikt nie wie z całą pewnością ile czasu poleżą pod trwałą dachówką, na którą się człowiek wykosztował. Wełna grubo w miarę możliwości, najlepiej na przekładkę. Niedawno normą było 15 cm, niedługo 20 będzie mało. http://www.ursa.pl/archiwum_kalejdoskop2_7_8_2003.htm

Pozdrawiam [email protected]

deha

jaką masz powierzchnię dachu i ile wyniosło deskowanie +papa?

PZDR.

Dach o pow. ok 100m2.

Cen już nie pamiętam, ale przy cenie ok. 400PLN za m3 desek to za dach

o tej pow. 1000 za deski i papa za ok. 300 PLN to koszt 1300PLN ma dzień dzisiejszy.Cenę folii zapewne znasz i możesz porównać koszty.

Hola, hola. Konstruktor powinien sie też wypowiedziec - jeżeli w projekcie jest z deskowaniem, to nie mozna tak samemu zmienić - bo deskowanie usztywnia dach w sensie eliminacji ruchow podłuznych. Co innego dać np jętki, albo tzw wiatrownice - ukośne grube listwy pełniące podobną rolę co pełne deskowanie.

Gość _ronin
Dyskusja robi się czysto akademicka. Mój dom jest w górach ,gdzie wieją silne wiatry a i klimat się zmienia ,więc żeby spać spokojnie to sobie odeskowałem i każda dachówkę zklamrowałem .Gdyby miało urwać to z połową domu.

no to już wolałbym aby urwało mi tylko dach ;-)

bo deskowanie usztywnia dach w sensie eliminacji ruchow podłuznych

a łaty nie wystarczą w usztywnieniu podłużnym?

Właśnie! przyłączam się do pytania. Czy łaty 4x6 nie wystarczą. Wiem, że dobrze nabita i odpowiednio gruba wiatrownica tworzy trójkąt którego kąty z podstawą połaci są zawsze zachowane i przeciważy siły napierające na dach. Z drugiej strony wielu praktyków twierdzi że łaty grube np. 4x6 doskonale usztywniają dach.