Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prezent dla 6-latki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze, nie mam dziewczynki więc i doświadczenia w tym temacie. Moi chłopcy chodzą za to na urodziny do koleżanek więc parę razy kupowałam:

- ładną szkatułkę na dziewczęcą biżuterię (najlepiej, żeby miała kilka przegródek, szufladki itp.)

- jeśli córka lubi malować, to jakieś dobre farby lub artykuły plastyczne

- rolki

księgę zagadek albo coś w tym rodzaju żeby móc razem się dobrze bawić : czytasz zagadkę - dziecko próbuje dojść do odpowiedzi, jest okazja do rozmowy, wyjaśnień wielu zjawisk i świetnej zabawy - nie pamiętam dokładnie tytułu , najwyżej jak Cię zainteresuje to po południu zerknę

- monopol/ scrable - może jeszcze ciut za wcześniej ale powolutku ...

Hmmm 6.latka

Pierścionek. Tani ale z duuużym świecącym oczkiem, w droższej wersji srebrny

pościel z postaciami z bajek

błyszczące kredki, albo zestaw z duuużą ilością kolorów

Książeczkę z lalką i wycinanymi ubrankami z papieru - ulubiona zabawa mojej córki w tym wieku i długo potem

różowy zegarek, może być z lalką barbie na blacie. Na rękę lub na ścianę.

ładny obrazek

fototapetę z ulubioną bajką

Generalnie w tym wieku cieszą duperele :)

wiesz co, to straszne, co piszesz. Czy ona jeszcze czegoś CHCE? A może zamiast kupować kolejną zabawkę zabierz ją z mężem na cały dzień gdzieś. Np do ZOO, na wspaniałe lody. Tak, żeby cały dzień była tylko z wami, albo tylko z tobą i żebyście robili coś ekstra???

PS - jeżeli ma rodzeństwo, to BEZ rodzeństwa ;)

Dobry pomysł z tym dniem tylko dla niej, bo chyba ma malutką siostrę, która absorbuje sobą rodziców.

Ja zawsze dzieciom i małym i starszym i dorosłym też kupuję książki. Może dlatego, że sama uwielbiam je dostawać. Ale moim zdaniem lepsza książka niż jakaś duperela.

Przy okazji polecam jedną:

http://www.sklep.gildia.pl/literatura/129295-monika-rakusa-basnie-dla-antosia

Dobry pomysł z tym dniem tylko dla niej, bo chyba ma malutką siostrę, która absorbuje sobą rodziców.

Ja zawsze dzieciom i małym i starszym i dorosłym też kupuję książki. Może dlatego, że sama uwielbiam je dostawać. Ale moim zdaniem lepsza książka niż jakaś duperela.

Przy okazji polecam jedną:

http://www.sklep.gildia.pl/literatura/129295-monika-rakusa-basnie-dla-antosia

Kurcze, ja mam tak samo................lubię kupować na prezenty coś co sam bym chciał dostać...............ale przy drugim kołowrotku na rocznicę ślubu, już żona marudziła.........

Ewa, cowszem chce...kolejna lalkę, kolejnego pet shopa, kolejną płytę z piosenkami, kolejną grę. Wcale nie chodzi o to, że ma tych zabawek dużo i jej się w tyłku przewraca. Po prostu 10 barbie, 30 pet shop, czy kolejny domek dla lalek nie jest jej potrzebny. Książek ma bardzo dużo i wolałabym jej kupić coś innego. Zresztą te zabawki są na przysłowiowe 5 minut. Dlatego szukam inspiracji na coś fajnego, niepowtarzalnego, coś czego nie ma. Na gwiazdkę kupiliśmy jej miniwieżę i prawdziwy mikrofon. Troche przegięcie, ale sprawiło jej to ogromną radość, bo uwielbia śpiewać.

Ewa, cowszem chce...kolejna lalkę, kolejnego pet shopa, kolejną płytę z piosenkami, kolejną grę. Wcale nie chodzi o to, że ma tych zabawek dużo i jej się w tyłku przewraca. Po prostu 10 barbie, 30 pet shop, czy kolejny domek dla lalek nie jest jej potrzebny. Książek ma bardzo dużo i wolałabym jej kupić coś innego. Zresztą te zabawki są na przysłowiowe 5 minut. Dlatego szukam inspiracji na coś fajnego, niepowtarzalnego, coś czego nie ma. Na gwiazdkę kupiliśmy jej miniwieżę i prawdziwy mikrofon. Troche przegięcie, ale sprawiło jej to ogromną radość, bo uwielbia śpiewać.

Ale właśnie tu jest problem. Oczywiście, że ona chce 10 barbię. Bo pokazują w reklamach, bo koleżanka ma blondynkę albo murzynkę. Co nie znaczy, że ona o tym marzy. Ot, zobaczyła to chce.

Ja też popełniałam ten błąd. Myslałam, że kolejne coraz wymyślniejsze prezenty będą ją cieszyć. Aż kiedyś zobaczyłam, że najlepsza zabawa jest kawałkiem kory a ukochana zabawka do kąpieli to łódeczka wystrugana przez męża. I powiedziałam STOP. Do czasu, aż skończy rozsądny wiek 9-10 lat nie kupujemy żadnych drogich prezentów,. Drobiazgi - tak, spinkę do włosów, jakieś świecące kredki itd. Ale same urodziny obchodzimy z pompą (choć nie kinder party, bo chodziła do kuzynki i się nudziła). Ot coś, czego na codzień jej nie wolno, czego nie robi a chce. Czasem ZOO, czasem Aquapark a czasem jej po prostu pozwalałam zakładać moje szpilki i brać moje cienie i robiliśmy sesję fotograficzną. A potem dostawała swoje najładniejsze oprawione zdjęcie. Wiesz jaka była radość?

itd. Do prezentów wróciliśmy dopiero niedawno (moja ma 13 lat) a i to dostaje to, co baardzo chce i musi na to poczekać czasem i rok. Wiesz- znacznie bardziej się cieszy :)

Przypomniało mi się, jak byłyśmy w Londynie, Zuza miała 8 lat. Zaraz na początku wypatrzyła sobie lalkę- taką świecącą ze skrzydłami, tęczową. No, bajer za 35p. Zbierała pół roku wszystkie pensy walające się po domu, kieszonkowe, zamiast jeść loda (a lody uwielbia) dostawała równowartość np 2 funty do skarbonki. To było wyrzeczenie! Po pół roku uzbierała 20 p. Na urodziny dołożyłam jej brakujące 15p i poszła do sklepu. Wiesz, że ta lalka stoi do dziś na honorowym miejscu a niezjedzone lody wspomina do tej pory :)

Edytowane przez EZS