Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobra jutro strzelę fotkę na budowie. Ja mam wykusz tj. słupki w wykuszu zrobione z bk bo porotherm nie za bardzo się nadawał.

Witam forumowiczów,

Zgodnie z obietnicą byłem dziś na działce i zrobiłem kilka zdjęć. Mam nadzieję, że spodoba się Wszystkim.

Trochę było ciemno dlatego zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości.

link:

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=jack.staniszewski&target=ALBUM&id=5541290790622674561&authkey=Gv1sRgCKTDzpax7-OXnwE&invite=CO-do-8J&feat=email

PS. Jak widać na zdjęciach dach jeszcze w budowie...

Pozdrawiam,

Jacek

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jak widać na zdjęciach chyba zmieniłeś okna nad garażem, w projekcie (w necie) są dachowe czy już jak sprzedają to zmienili projektanci

A na dach dachówka czy blacha?

pozdr.

W projekcie okna dachowe można zamienić na zwykłe szczytowe jest to wariantowa opcja. Wybrałem to, gdyż jest to tańsze rozwiązanie. Jeżeli chodzi o pokrycie to będzie to dachówka, ale szczyty będą obrobione blachą. Skrajne dachówki lewe i prawe są bardzo drogie i dlatego zamiast nich będą obróbki blacharskie. Dach chce zrobić w przyszłym roku na wiosnę.... Wiatr musi mi trochę przesuszyć dom, bo przez te deszcze wszystko namokło.

Pozdrawiam,

Jacek

Witam na forum. Jeszcze nie buduję, ale zbieram dokumenty itd... Mam działeczkę 26 szeroką- interesuje mnie BW-01 czy zmieści się z wykuszem i garażem. Inna sprawa - wjazd od strony zachodniej, czy nie będzie ciemno w salonie ? Pozdrawiam budujących Edytowane przez Sławomir78

Witam na forum. Jeszcze nie buduję, ale zbieram dokumenty itd... Mam działeczkę 26 szeroką- interesuje mnie BW-01 czy zmieści się z wykuszem i garażem. Inna sprawa - wjazd od strony zachodniej, czy nie będzie ciemno w salonie ? Pozdrawiam budujących

Witam,

Ja mam działkę szeroką na 30m i dom z wykuszem spokojnie się zmieścił. W projekcie i na stronie dobreprojekty.pl przy BW-01, że minimalny wymiar działki to 22.80 m, dlatego jeżeli masz 26m szeroką to spokojnie się zmieści. Pamiętaj tylko żeby odsunąć się od działki sąsiada przynajmniej na 4m z jednej strony - wtedy nie ma problemu z oknami szczytowymi itp. Z tego co piszesz to wykusz miałbyś w kierunku południa, taras od wschodu no i wjazd i drzwi wejściowe + kuchnię od strony zachodniej, jak dla mnie wszystko OK. Po stronie wschodniej na poddaszu miałbyś sypialnie, po stronie zachodniej pokoje dla dzieci i łazienkę na górze.

Pozdrawiam,

Jacek

Witam

Wreszcie można obejrzeć jakieś foto domu w realu, ja mam już projekt i jestem w trakcie załatwiania pozwolenia i liczę że swój też w przyszłym roku będę oglądał w realu.

Co do do modyfikacji, to planuję usunięcie wykuszu (możliwość powiększenia kuchni) i poszerzenie garażu o 1,5m.

Zastanawiałem się także na wersję na ogrzewanie gazowe mimo iż planuję ogrzewanie miałem. Kotłownia na gaz jest dość szeroka, wystarczy tylko wymiennik na wodę umieścić na ścianie i powinno być dobrze. Dzięki temu zabiegowi zyskujemy na pokoju i łazience.

Myślałęm także o schodach betonowych ale ze schowkiem i góra również ze ścianami budowanymi.

Widzę że kolega zastosował kominy systemowe, można wiedzieć jakiej firmy?

Pozdrawiam

Witam

Wreszcie można obejrzeć jakieś foto domu w realu, ja mam już projekt i jestem w trakcie załatwiania pozwolenia i liczę że swój też w przyszłym roku będę oglądał w realu.

Co do do modyfikacji, to planuję usunięcie wykuszu (możliwość powiększenia kuchni) i poszerzenie garażu o 1,5m.

Zastanawiałem się także na wersję na ogrzewanie gazowe mimo iż planuję ogrzewanie miałem. Kotłownia na gaz jest dość szeroka, wystarczy tylko wymiennik na wodę umieścić na ścianie i powinno być dobrze. Dzięki temu zabiegowi zyskujemy na pokoju i łazience.

Myślałęm także o schodach betonowych ale ze schowkiem i góra również ze ścianami budowanymi.

Widzę że kolega zastosował kominy systemowe, można wiedzieć jakiej firmy?

Pozdrawiam

kominy IBF

pozdrawiam,

Jacek

Witam na forum. Jeszcze nie buduję, ale zbieram dokumenty itd... Mam działeczkę 26 szeroką- interesuje mnie BW-01 czy zmieści się z wykuszem i garażem. Inna sprawa - wjazd od strony zachodniej, czy nie będzie ciemno w salonie ? Pozdrawiam budujących

Witaj!

Popatrz na BW-02 - wydaje sie ciekawszym rozwiazaniem jak ma sie wjazd od zachodu. Salon ląduje od strony wejscia co prawda - ale zona za to nie dostanie udaru z przegrzania w upalne dni w kuchni. Ja wlasnie nad tym domem sie zastanawiam.

Witaj. Ja wcześniej pisałem , że nie mogę otworzyć zdjęć ( pisałem do jack.s) - internet radiowy i coś figlował. Ale już OK - fotki BW01 już widziałem. Zgodzę się z twoją opinią, ale nie podoba się nam że do kuchni trzeba iść przez salon. Co prawda to na moje BW02 ma ciekawsze rozwiązanie z kotłownią - ja patrzę pod kątem węglowego.

Witam,

Właśnie się dowiedziałem, że jutro zakończenie etapu "stan surowy otwarty" :) Wszystkie ścianki działowe będą jutro gotowe. Byłem dziś na działce i muszę przyznać, że rozkład pomieszczeń jest super. Szczególnie łazienka na górze wyszła nam baaaardzo duża :) Jestem zadowolony i szczęśliwy, że udało się zadaszyć dom przed pierwszym śniegiem i zimą.

Pozdrawiam,

Jacek

Witam,

Właśnie się dowiedziałem, że jutro zakończenie etapu "stan surowy otwarty" :) Wszystkie ścianki działowe będą jutro gotowe. Byłem dziś na działce i muszę przyznać, że rozkład pomieszczeń jest super. Szczególnie łazienka na górze wyszła nam baaaardzo duża :) Jestem zadowolony i szczęśliwy, że udało się zadaszyć dom przed pierwszym śniegiem i zimą.

Pozdrawiam,

Jacek

Budowa trwała około 3 miesięcy, sporo było przerw spowodowanych niesprzyjającą pogodą. Panowie z ekipy okazali się rzetelni i słowni. Skończyli tak jak zapowiadali tj. po 3 miesiącach.

• 4 weeks później...

Witam, jeżeli ktoś z Was buduje BW-02 to zapraszam na http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170738-Projekt-BW-02-pracownia-Jelenia-g%C3%B3ra

czy mogę prosić o więcej fotek z realizacji BW-01 ?? Będę bardzo wdzięczny gdyż ja właśnie zakupiłem projekt BW-02 i jestem na etapie załatwiania formalności. Projekciki są podobne, więc jeśli ktoś posiada to proszę o fotki z waszych realizacji :)

Pozdrawiam i do siego roku.

• 2 weeks później...

Witam

Zakupiliśmy z mężem projekt BW -01 który obecnie jest w adaptacji. Z budową ruszamy na wiosnę. Wybraliśmy ten projekt z pośród tysiąca innych ze względu na doskonałą funkcjonalność i jego wygląd. Ze zmian jakie wprowadziliśmy to likwidacja garażu na rzecz drewnianej wiaty, zmiana schodów z drewnianych na betonowe oraz likwidacja dwóch okien dachowych.Czekamy na więcej zdjęć z realizacji budowy BW-01 bo coś mało ich na tym forum.

Pozdrawiamy

Witam wszystkich. Zacznę od tego że projekt zakupiliśmy z żoną we wrześniu 2010r. Mieliśmy wiele wątpliwości czy to właśnie ten projekt domu. Wtedy nie było żadnego forum na temat budowy tego domu. Decyzję podjęliśmy po kilku konsulatacjach min. z kolegą kóry w chwili obecnej buduje dom lecz inny projekt. Podpowiedział nam on że projekt domu musi być jak najbardziej prosy bez żadnych konbinacji i zmian. Po to potem odbija się w kosztach. I taki on jest. Druga podowiedź to był fakt iż taki dom został wybudowany niedaleko miejsca naszego zamieszkania i stał w stanie surowym otwartym więc mieliśmy okazję kilkakrotnie tam podjechać i pooglądac jak to wygląda. To nam wiele pomogło i tak podjęliśmy decyzję. Teraz widzę że wreszcie coś drgnęło i forum zaczęło wypełniać się poradami. Dlatego rónież postanowiłem dołączyć, chociaż nie mam czym się jeszcze pochwalić. Jesteśmy na etapie załatwienia pozwolenia, jeszcze jakiś miesiąc czasu i je będziemy mieli.

Myślę że od dzisiaj będę stałym gościem. Teraz odnośnie budowy.

Wraz z żoną postanowiliśmy poszerzyć garaż o 1 metr, dodać dwa okna dachowe w pokojach na poddaszu, zrezygnowliśmy z okna dachwego na poddaszu. To jak narazie tyle zmian. Mamy kilka wycen. Zdecydowaliśmy się na fachowaca który wykona nam prace od stanu zerowego ścian szczytowych wycenił się na 30.000 zł brutto za robociznę, materiały wcenił mi na 65 tyś. Mam również jedną wycenę na dach jest to 68 tyś całość. Miał jeszcze dziś przyjechać jeden fachowiec od dachu lecz nie dotarł . Jeżeli ktoś ma inne wyceny prosszę o wpisy na forum.

Na dziś to tyle jeżeli będą jakieś pytania z chęcią odpowiem, również liczę na innych. Do usszenia.