brudzów 10.04.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) witam. zaczynamy budowę bw -01. czy wproeadzacie zmiany i jakie? my chcemy podnieśc ścianę kolankową w domu i nad garażem . czy ktos z was tak robi i o ile wtedy wydłużyć krokwy żeby dom nie stracił na wyglądzie? jakie ewentualne zmiany jescze planujecie?czy sa juz nowe zdjecia? Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez brudzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack.s 26.04.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) witam. zaczynamy budowę bw -01. czy wproeadzacie zmiany i jakie? my chcemy podnieśc ścianę kolankową w domu i nad garażem . czy ktos z was tak robi i o ile wtedy wydłużyć krokwy żeby dom nie stracił na wyglądzie? jakie ewentualne zmiany jescze planujecie?czy sa juz nowe zdjecia? Witam, ścianki kolankowe w domu .. w projekcie są na 3 pustaki (3x24) + wieniec 25cm + do tego dochodzi murłata 12cm = u mnie wyszło około 110cm - bez podnoszenia. Dom wygląda bardzo zgrabnie .. bez ingerencji, ale to już tylko moje własne zdanie. Nad garażem można by podnieść, ale nie wiem jak to się później komponować. U mnie jest jak w projekcie.. Pozdrawiam, Jacek Dom po wstawieniu okien i drzwi, z prawie zrobionymi kominami: https://picasaweb.google.com/jack.staniszewski/StanSurowyZamkniety?authkey=Gv1sRgCOzf_6CgyYPlggE&feat=directlink Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez jack.s brak wyrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertk_2005 29.04.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Czas leci jak szalony budowa domu nabrała wigoru. Po wytyczeniu budynku na budowę wkroczyli fachowcy. Od wykonania ław i ścian fundamentowych, przyszłą kolej na chudziaka a już teraz wyciągnęli mi ściany i położyli nadproża. Robota idzie, budowlańcy jak narazie bez uwag lecz lepiej nie zapeszać. Nie wiem jak ale może uda mi się wysłać kilka fotek. Nie udało mi się jak ktoś może to niech napisze jak się umieszcza zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 12.05.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Dom po wstawieniu okien i drzwi, [/url] Witam Jacek, Jaki wyszedł Ci koszt okien i drzwi do domu? Czy możesz podesłać więcej zdjęć na maila: [email protected]? Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brudzów 16.05.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 czy są nowe zdjęcia? jeśli tak to proszę wstawcie. my czekamy dopiero na pozwolenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simoniq 18.05.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam,My również zdecydowaliśmy się na ten projekt. Jesteśmy na etapie instalacji wewnętrznych.W trakcie budowy wprowadziliśmy kilka zmian, m.in. zlikwidowaliśmy wykusz (ze względu na brak miejsca na działce), pogłębiliśmy schowek pod schodami. Jeżeli chodzi o błędy, które wyszły w trakcie, to przede wszystkim- komin w kotłowni, nasi budowlańcy trzymali się projektu i teraz mamy problem z ustawieniem pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 18.05.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam, My również zdecydowaliśmy się na ten projekt. Jesteśmy na etapie instalacji wewnętrznych. W trakcie budowy wprowadziliśmy kilka zmian, m.in. zlikwidowaliśmy wykusz (ze względu na brak miejsca na działce), pogłębiliśmy schowek pod schodami. Jeżeli chodzi o błędy, które wyszły w trakcie, to przede wszystkim- komin w kotłowni, nasi budowlańcy trzymali się projektu i teraz mamy problem z ustawieniem pieca. Witam, A jaki macie piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simoniq 19.05.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Witam, A jaki macie piec? Piec będzie na ekogroszek. Elektromet 15 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylah 19.05.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Piec będzie na ekogroszek. Elektromet 15 kW. W czym tkwi problem z ustawieniem pieca?Patrząc na rozmiary tego pieca nie powinno być z tym żadnego problemu(tak sądzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caxap77 21.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam,aktualnie jestem na etapie budowy poddasza i muszę zgodzić się z simoniq. Usytuowanie komina plus wielkość kotłowni powodują, że piec który chcę kupić (węglowy na ekogroszek z podajnikiem) będzie musiał być niestandardowy tj. będzie musiał mieć wyjście czopucha z boku pieca tak aby ten mógł stanąć przy ścianie aby tym samym zajął jak najmniej miejsca.Z innej beczki: Simoniq widzę, że podobnie jak i ja zrezygnowałaś/eś z wykusza. Jak zamierzasz rozwiązać rozdzielenie kuchni od pokoju dziennego? Czy będzie to 'łamana' ścianka działowa zgodnie z projektem? Ja aktualnie nie mam jeszcze ścianki działowej rozdzielającej oba pomieszczenia i w chwili obecnej to pokój jest fajny, czytaj duży ale jak sobie wyobrażę jak to będzie wyglądać po postawieniu ścianki działowej to wychodzi mi, że pokój dzienny to będzie taka 'klitka'. Obawiam się, ze będzie problem z postawieniem jakiegoś stołu. Zacząłem kombinować, żeby może kuchnię zrobić w tym małym pokoiku na dole i mieć tym samym duży pokój dzienny, ale do końca nie jestem zdecydowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 22.05.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Niektóre piece mają wyjście czopucha do góry - na pewno większość tzw tłokowców, wtedy robimy podejście w kominie trochę wyżej i na pewno da się to podłączyć. Poza tym nie wiem czy piec może aż tak blisko ściany stać - musi być chyba dojście do tzw. rewizji. A co do kuchni - ja robię aneks - wejście do salonu przesunąłem do przodu, kominek będzie stał z drugiej strony komina. Będzie miejsce na tv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simoniq 24.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Sylah, problem z piecem polega na tym, że wylot na spaliny przypada "w drzwiach" między kotłownią a garażem, takie podłączenie powoduje z kolei problem z dostępem do wyczystki. Nasi fachowcy chcieli podłączyć się do otworu na wyczystkę, a nową wykuć po właściwej stronie. Jednak baliśmy się jak zachowa się wkład ceramiczny i zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania. Ostatecznie piec został podłączony jak w projekcie, za pomocą kolanek. Mam nadzieję, że piec będzie działał jak należy. W wolnej chwili postaram się wrzucić fotkę. Caxap77, jeśli chodzi o kuchnię, to zakładaliśmy, że będzie się w niej często gotować i zrobiliśmy wariant zamknięty (zrezygnowaliśmy ze spiżarni). Salon faktycznie wydaje się mały i nieustawny... na otarcie łez mamy spory taras ok 30 m2. Jeśli zależy Ci na dużym salonie to warto przemyśleć inne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska62 02.06.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam!Przymierzam się do zakupu tego projektu. Co sądzicie o zrobieniu jednego pokrycia dachowego na całość z garażem( coś jak w projekcie W-21.12a).Chyba obniżyłoby to koszty?Jeżeli można,to poproszę też o przybliżony kosztorys na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter_peter 08.06.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Witam. IMHO przez podniesienie dachu nad garażem zaoszczędzi się na dwóch/trzech gąsiorach i dachówkach bocznych, ale... automatycznie wydłuży się co najmniej jeden spad dachu nad garażem co pochłonie dodatkowe rzędy dachówek,dłuższe krokwie i podbitka, oczywiście zachodzi konieczność podniesienia ścian chyba o 3 'pustaki'. Ciężko tu mówić o zauważalnym obniżeniu kosztów a chatka straci na uroku. Ale może jakiś specjalista wyliczy inaczej Edytowane 8 Czerwca 2011 przez peter_peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aroni 12.06.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Ja również rozpoczynam budowę BW-01 i mam pytanie do tych, którzy już coś postawili. Ile potrzeba pustaków porotherm na pierwszą kondygnację? Chcę poprostu teraz kupić tyle ile mi potrzeba do stropu. Jakiej wysokości są kominy, bo nigdzie nie mogę znależć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOMI_2005 19.06.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 W końcu ruszyła budowa. W sobotę wylaliśmy ławy fundamentowe. Jak będzie coś widoczne to zamieszczę zdjęcia. Budujemy Wersje odbicie lustrzane bez garażu, zobaczymy jak wyjdzie do budujemy na pochyłem terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 22.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, kominy mają ok.7,7m czyli tyle co budynek do kalenicy od stanu "0".Bloczków 25 myślę że do stropu wystarczy ok 1500 szt (dla wersji z garażem). Dla Gomi_2005 gratulacje za przekroczenie magicznych 5 stron postów na tym forum..Widać wiekszość zajęta jest budowaniem a nie siedzeniem na forum Pozdrawiam Edytowane 23 Czerwca 2011 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aroni 25.06.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) dziękiuję za odpowiedź trammel. własnie pomału kupuję materiał bud i myślę że od sierpnia pójdę w górę , w zeszłym roku postawiłam stan zerowy a w tym roku chcę postawić parter, dlatego nie chcę kupować za dużo materiału i od czasu do czasu będę zapewne potrzebować państwa pomocy, zawsze to macie większe doświadczenie i wiedzę niż ja początkujący forumowicz. Edytowane 3 Lipca 2011 przez aroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brudzów 29.06.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 a my dopiero odebralismy pozwolenie. teraz kopanie pod fundament, tak z ciekawości ile czasu zajmuje od fundamentów do stanu surowego? zdądymy przed zima? i jak lepeij : zeby fundament stał sobie rok i porzadnie sie usadowił czy mozna od razu isc w góre w tym samym roku, bo spotkalismy sie z róznymi opiniami? czy ktoś buduje w świętokrzyskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna110689 04.07.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam jestem w trakcie budowy domu bw-01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts