Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Niestety na budowie dawno mnie nie było.. urodziła mi się córeczka, dlatego na budowę pojadę jak będzie więcej czasu:P . Proszę podać maila to wyślę fotki te co mam. Aha u mnie nie ma spiżarki, zrezygnowaliśmy z niej.

Pozdrawiam,

Jacek

To jeszcze ja raz. Mam prośbę do jack.s jak byś mógł to wstaw jakieś fotki z salonu i kuchni. Konkretnie interesuje mnie ścianka między kuchnią a salonem i spiżarka. Dzięki
Edytowane przez jack.s

wydaje mi się, że to za dużo za ten dach chcą. u mnie za postawienie domu ekipa wzięła 24000 zł - stan surowy otwarty czyli mury, ścianki działowe, więźba + deskowanie+ pokrycie papą. na pokrycie dachu (blacho-dachówka Ruukki) liczę wydać około 21000zł - jest to koszt robocizny i materiału w tym 3 okna dachowe.

kupiłem już okna i bramę garażową i drzwi zewnętrzne - koszt około 19000zł. Łącznie stan surowy zamknięty to koszt 100000zł za stan surowy otwarty + 21000 dach+19000 okna i drzwi = 140000zł. U Ciebie stan surowy otwarty wychodzi 163 tys zł, ale wiem że to też zależy od tego gdzie budujesz bo ceny materiału są zbliżone natomiast robocizna to zupełnie inna bajka.

Robert pomyślcie z żoną o kominku tzn. gdzie byście go ustawili. W projekcie są dwa warianty. Ja budując ponownie zdecydowałbym się na kominek w wariancie kuchnia bez drzwi tj. kominek przy ściance działowej między kuchnią a salonem. Mam u siebie odwrotnie i powiem szczerze, że salon jest mało ustawny i chodzi też między innymi o ustawienie telewizora... koło kominka mamy bardzo mało miejsca a jak wrzucimy go na ściankę między kuchnią a salonem to obawiam się że słońce będzie przeszkadzało.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Zacznę od tego że projekt zakupiliśmy z żoną we wrześniu 2010r. Mieliśmy wiele wątpliwości czy to właśnie ten projekt domu. Wtedy nie było żadnego forum na temat budowy tego domu. Decyzję podjęliśmy po kilku konsulatacjach min. z kolegą kóry w chwili obecnej buduje dom lecz inny projekt. Podpowiedział nam on że projekt domu musi być jak najbardziej prosy bez żadnych konbinacji i zmian. Po to potem odbija się w kosztach. I taki on jest. Druga podowiedź to był fakt iż taki dom został wybudowany niedaleko miejsca naszego zamieszkania i stał w stanie surowym otwartym więc mieliśmy okazję kilkakrotnie tam podjechać i pooglądac jak to wygląda. To nam wiele pomogło i tak podjęliśmy decyzję. Teraz widzę że wreszcie coś drgnęło i forum zaczęło wypełniać się poradami. Dlatego rónież postanowiłem dołączyć, chociaż nie mam czym się jeszcze pochwalić. Jesteśmy na etapie załatwienia pozwolenia, jeszcze jakiś miesiąc czasu i je będziemy mieli.

Myślę że od dzisiaj będę stałym gościem. Teraz odnośnie budowy.

Wraz z żoną postanowiliśmy poszerzyć garaż o 1 metr, dodać dwa okna dachowe w pokojach na poddaszu, zrezygnowliśmy z okna dachwego na poddaszu. To jak narazie tyle zmian. Mamy kilka wycen. Zdecydowaliśmy się na fachowaca który wykona nam prace od stanu zerowego ścian szczytowych wycenił się na 30.000 zł brutto za robociznę, materiały wcenił mi na 65 tyś. Mam również jedną wycenę na dach jest to 68 tyś całość. Miał jeszcze dziś przyjechać jeden fachowiec od dachu lecz nie dotarł . Jeżeli ktoś ma inne wyceny prosszę o wpisy na forum.

Na dziś to tyle jeżeli będą jakieś pytania z chęcią odpowiem, również liczę na innych. Do usszenia.

Gratulacje jack.s z okazji urodzenia córeczki a także z powodu dużych postępów na budowie. Super zdjęcia, muszę na nie patrzeć co prawda przez lustro :-) , ale można już sobie wyobrazić jak dom będzie wyglądał w środku. Co do kominka - też się zastanawiałem, ale myślę że mimo wszystko widok na palący się ogień w kominku jest ciekawszy niż to co nam serwuje tv...A poza tym teraz telewizory są trochę cieńsze niż kiedyś i gdzieś to się da upchnąć ;-)

Mam pytanie - czy murowane ścianki na poddaszu zamiast regipsów wymagały jakiegoś wzmocnienia stropu?

Pozdrawiam

Gratulacje jack.s z okazji urodzenia córeczki a także z powodu dużych postępów na budowie. Super zdjęcia, muszę na nie patrzeć co prawda przez lustro :-) , ale można już sobie wyobrazić jak dom będzie wyglądał w środku. Co do kominka - też się zastanawiałem, ale myślę że mimo wszystko widok na palący się ogień w kominku jest ciekawszy niż to co nam serwuje tv...A poza tym teraz telewizory są trochę cieńsze niż kiedyś i gdzieś to się da upchnąć ;-)

Mam pytanie - czy murowane ścianki na poddaszu zamiast regipsów wymagały jakiegoś wzmocnienia stropu?

Pozdrawiam

Strop pozostał jak w projekcie, tj. nie wzmacniałem dodatkowo. Tak naprawdę to nie wiem czemu projektant wrzucił na działowe regipsy, ale według mnie za dużo z tym roboty było. Na pustaki 12 z Solbetu użyte do postawienia ścian działowych na parterze i poddaszu wydałem łącznie z klejem około 2400zł + 1000zł robocizna.

Witam jack.s. Dzięki za odpowiedź myślałem że się już nie odezwiesz, bo jak widzę to jesteś jednym z liderów tego forum. Również gratuluję pociechy.

Co do zdjęć które umieściłeś są super. Jeżeli masz ich więcej to podam e-mail [email protected] , Jeżeli chodzi o wycenę robocizny murarzy to są drożsi lecz z polecenia.Mam inną wycenę dachu, osobno wziąłem cieślę robocizna 6 tyś, dekarz 12 tyś, co do mateiału to narazie szukam jak najlepszych cen z różnych hurtowni. Jestem również ciekaw czemu zlikwidowałeś spiżarkę.

A ha zapomniałem się pochwalić że mamy już POZWOLENIE na budowę, dostaliśmy je 28.01.2011r. jeszcze 14 dni żeby się uprawomocniło. Czekamy tylko na formalności bankowe. Chcemy ruszyć z budową w kwietniu.

Co do kominka to też miałem z tym dylemat i po długich namysłach zostawiliśmy opcję z wariantu z drzwiami do kuchni z holu.

Jack.s mam do ciebie pytanko czy jest faktycznie sens robić okno na klatce schodowej. I jak możesz to przypomnij w jakim rejonie się budujesz. My budujemy się 15 km od Opola. Pozdrawiamy .

Witam i gratuluję otrzymania pozwolenia :)

Jeżeli chodzi o spiżarkę to moja małżonka zdecydowała, żeby jej nie budować. W miejscu spiżarki będzie stolik coś jak 'barowy' i krzesła do tego. Okno, na klatce ma sens o ile nie planujesz wstawiać okna dachowego nad schodami. Pierwotnie mieliśmy nie wstawiać okna dachowego i dlatego zostawiliśmy to na klatce..

Budujemy się niedaleko Bydgoszczy.

Pozdrawiam

Witam jack.s. Dzięki za odpowiedź myślałem że się już nie odezwiesz, bo jak widzę to jesteś jednym z liderów tego forum. Również gratuluję pociechy.

Co do zdjęć które umieściłeś są super. Jeżeli masz ich więcej to podam e-mail [email protected] , Jeżeli chodzi o wycenę robocizny murarzy to są drożsi lecz z polecenia.Mam inną wycenę dachu, osobno wziąłem cieślę robocizna 6 tyś, dekarz 12 tyś, co do mateiału to narazie szukam jak najlepszych cen z różnych hurtowni. Jestem również ciekaw czemu zlikwidowałeś spiżarkę.

A ha zapomniałem się pochwalić że mamy już POZWOLENIE na budowę, dostaliśmy je 28.01.2011r. jeszcze 14 dni żeby się uprawomocniło. Czekamy tylko na formalności bankowe. Chcemy ruszyć z budową w kwietniu.

Co do kominka to też miałem z tym dylemat i po długich namysłach zostawiliśmy opcję z wariantu z drzwiami do kuchni z holu.

Jack.s mam do ciebie pytanko czy jest faktycznie sens robić okno na klatce schodowej. I jak możesz to przypomnij w jakim rejonie się budujesz. My budujemy się 15 km od Opola. Pozdrawiamy .

Witam i gratuluję otrzymania pozwolenia :)

Jeżeli chodzi o spiżarkę to moja małżonka zdecydowała, żeby jej nie budować. W miejscu spiżarki będzie stolik coś jak 'barowy' i krzesła do tego. Okno, na klatce ma sens o ile nie planujesz wstawiać okna dachowego nad schodami. Pierwotnie mieliśmy nie wstawiać okna dachowego i dlatego zostawiliśmy to na klatce..

Budujemy się niedaleko Bydgoszczy.

Pozdrawiam

Witam Jack.s

Mam pytanie odnośnie stropu w systemie teriva1

Jak możesz to podaj koszt :

cena materiału

robocizna

zastanawiam się nad stropem tego typu lub zwykły, tradycyjny strop

z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam Jack.s

Mam pytanie odnośnie stropu w systemie teriva1

Jak możesz to podaj koszt :

cena materiału

robocizna

zastanawiam się nad stropem tego typu lub zwykły, tradycyjny strop

z góry dziękuje i pozdrawiam

Podam cenę materiału bez robocizny gdyż nie wiem ile dokładnie policzyli za sam strop. Dodam tu, że wylali mi schody i dlatego wyszło trochę więcej betonu i stali. W wycenę włączam też wieniec ponieważ zamawiałem stal i nie wiem ile zużyli jej na sam strop dlatego podsumowując materiały obejmują = strop, wieniec i schody

Teriva Stropex - materiał tj. pustaki + belki = 6200zł

Beton na strop = 15,5m3 ( garaż = 4,5m3 i dom + schody = 11m3)= 4800zł

beton na wieniec = 2m3 = 722zł

stal = 1652zł ( na strop, schody i wieniec)

Łącznie wyszło 13374zł bez robocizny. W kwotę wliczony jest transport wszystkich materiałów na budowę.

Pozdrawiam

Witam,

Niestety na budowie dawno mnie nie było.. urodziła mi się córeczka, dlatego na budowę pojadę jak będzie więcej czasu:P . Proszę podać maila to wyślę fotki te co mam. Aha u mnie nie ma spiżarki, zrezygnowaliśmy z niej.

Pozdrawiam,

Jacek

Witam,

Jacek (jack.s) czy możesz przesłać na maila ([email protected]) pozostałe zdjęcia swojego domu BW-01. Te z galerii już mam, ale chciałem przyjrzeć się jeszcze innym szczegółom. Interesuję się BW-03 i szukam jakiś zdjęć budowanego domu wg. tego projektu. Jednak jest to zbyt nowy projekt, a Twój projekt jest zbliżony wyglądem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Piotr

Witam wszystkich. Dawno nic nie pisałem gdyż załatwianie formalności zabiera mi dużo czasu. Po uzyskaniu pozwolenia sprawy nabrały tempa. W środę goedeta wytycza budynek, podłączenie prądu oraz wody. W czwatrek mają już przybyć budowalńcy wykonywać wykopy na ławy fundamentowe. Słuchajcie jak wszystko ruszy to mam nadzieje że zacznie się już toczyć. Jak robota ruszy będziemy umieszczać fotki. Pozdrawiamy.

Witam,

Ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem projektu BW-01, a obecnie czekam na pozwolenie na budowę.

Ponieważ muszę liczyć się z każdym groszem :/ zdecydowałem się m.in. na zmiany:

- lukarna zamieniona na dwa mniejsze okna dachowe

- wypust na ścianie frontowej (zasiek na opał oraz bez użyteczna przestrzeń na poddaszu) został zlikwidowany, czyli ściana frontowa jest po prostu prosta :)

Zastanawiam się nad delikatnym 'spłaszczeniem' dachu i podniesieniem ściany kolankowej o jeden pustak w celu zdobycia paru centymetrów na poddaszu. Tylko nie wiem czy to nie oszpeci chatki. Czy ktoś już uporał się z takim dylematem?

Edytowane przez peter_peter

-

Zastanawiam się nad delikatnym 'spłaszczeniem' dachu i podniesieniem ściany kolankowej o jeden pustak w celu zdobycia paru centymetrów na poddaszu. Tylko nie wiem czy to nie oszpeci chatki. Czy ktoś już uporał się z takim dylematem?

Witam,

Widziałam ten dom w realu (Jeszcze raz dzieki Jacek!). Nie podnosiłabym ścianki kolankowej, bo jest w sam raz. Ciekawa jestem, jak będzie wyglądał ten dom po zmianach, które chcesz wprowadzic, bo są dość spore. My myślimy o wyciągnięciu do przodu kuchni i zrównaniu jej z kotłownią przy jednoczesnym pozostawieniu wnęki na drzwi.

Bardzo spodobał mi się wykusz- jest spory. Korytarz na dole i gabinet niezbyt duże. Ogólnie bardziej podoba mi się góra niż dół. Te 2 pokoje z balkonem na górze robia wrażenie, dużo tam miejsca, łazienka również.

Dzięki za odpowiedz Sylah,

Pomysł z przesunięciem ściany jest ciekawy, zyskacie sporo miejsca w kuchni (a w pokoju na piętrze niską szafę wnękową na skarpety ;)

Wyrównałem ścianę frontową ze względu na koszty, braku zapotrzebowania na 'zakos na opał' i dlatego, że byłem już nastawiony na bryłę projektu W21.12 tej samej pracowni.

W W21.12 miałem dużo więcej zmian (m.in. pokój nad garażem, czego w ogóle projekt nie przewidywał) i wtedy projektanci z Jeleniej Góry zasugerowali wybór właśnie BW-01.

Jeśli mógłbym prosić osoby posiadające kosztorys naszego projektu będę bardzo wdzięczny za podesłanie na adres (nieaktualne) , nie musi być aktualny, ale w takim stopniu szczegółowości, który zaspakaja hieny dające kredyty :)

(Poziom 0 zrobię za marne oszczędności, które pozostały po zakupie działki ale dalej będę musiał udać się do lichwiarzy ;)

Z góry dziękuję.

Usunięcie adresu e-mail.

Bardzo dziękuję Sylah oraz Pomian75 za kosztorys. Pozdrawiam

Mam kolejne trapiące mnie pytanie (w sumie od tego jest forum :p ) do osób, które miały styczność z już wybudowanym domem:

Zlikwidowałem spiżarnie w kuchni i teraz kombinuje gdzie by ulokować z 3 regały na słoiki.

Czy pod schodami (nie obniżając posadzki) jest miejsce na rozsądnych wymiarów szafkę wnękową?

• 2 weeks później...
Bardzo dziękuję Sylah oraz Pomian75 za kosztorys. Pozdrawiam

Mam kolejne trapiące mnie pytanie (w sumie od tego jest forum :p ) do osób, które miały styczność z już wybudowanym domem:

Zlikwidowałem spiżarnie w kuchni i teraz kombinuje gdzie by ulokować z 3 regały na słoiki.

Czy pod schodami (nie obniżając posadzki) jest miejsce na rozsądnych wymiarów szafkę wnękową?

Pod schodami miejsce jest, jeżeli je zabudujesz tj. wrzucisz tam drzwi to twoje regały powinny się zmieścić. Ja mam schody betonowe i sam zastanawiam się czy nie strzelić tam ścianki i drzwi.. Razem z żoną uznaliśmy, że spiżarka jest zbędna i dzięki temu otrzymaliśmy większą kuchnię.

Pod schodami miejsce jest, jeżeli je zabudujesz tj. wrzucisz tam drzwi...

Właśnie tak to sobie wyobrażałem :)

...Ja mam schody betonowe...

Też chcę zrobić betonowe z wyprawkami drewnianymi. Liczę na to, że będą się komponować z tą 'spiżarką'.

Dziękuję Jack.s za odpowiedź. Pozdrawiam