Stealth 24.05.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Nie bardzo wiem od czego zacząć więc zacznę od tego, że budujemy domek i jesteśmy już na etapie wyboru w jaki sposób będzie zrobione CO. Wcześniej trochę danych: Pow. użytkowa ok 105m2, ściany z solbetu 24cm plus 12cm styro, strop porotherm. Na początku chciałem piec na ekogroszek z podajnikiem ale ten zamysł szybko umarł a nowy wybór padł na piec na paliwo stałe: i tu dwa piece do wyboru: 14kW SAS NWT albo 15kW DEFRO Optima Plus nowa linia. Mamy firmę, która zajmuje się montowaniem instalacji wod-kan w tym również CO i właśnie w tym ostatnim przypadku poprosiłem go aby wykonał kosztorys ogrzewania, czyli: piec, przewody, grzejniki, pompy, folie pod rurki (plastikowe ale nie wiem czy zwykłe czy z alu) i wszystkie te bajery, które są do tego potrzebne. Wyliczył to na ok 15 tys zł. Ale więcej szczegółów: chcemy w domu zrobić i podłogówkę i dać też grzejniki. Salon, kuchnia, korytarz, łazienka i wiatrołap ( ok 60m2 łącznie) ma być w podłogówce z tym, że w salonie (25m2) ma być także grzejnik. W pozostałych trzech pokojach (45m2) tylko grzejniki. Czy jest ktoś w stanie wycenić czy ta kwota może być niższa lub w ogóle ile wynieść?PozdrawiamGrzesiekps link do naszego projektu domu:http://www.extradom.pl/projekt-domu-haga-lmb-47-wrb1168.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 30.05.2010 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Najwyraźniej nikt się nie umie wypowiedzieć bądź nie zna się na tym skoro żadnej odpowiedzi na moje pytania nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 30.05.2010 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 ja bym się nie bawił w grzejniki tylko zapodał na całej powierzchni podłogówkę napędzaną prądem. To by mnie potem koszty opłacania prądem zjadły także to odpada. Instalator doradzał mi by tylko w salonie dać z podłogówką grzejnik żeby pomieszczenie szybciej się nagrzewało gdyż podłogówka nie będzie grzała od razu po odpaleniu pieca tylko jakiś czas musi minąć. Też myślałem żeby dać w całym domu podłogówkę ale nie wiem czy w kosztach bym się zmieścił porównując koszt zamontowania tylko grzejnika w pomieszczeniu a położeniu podłogówki. Może Wy coś doradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 30.05.2010 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Z prądem,tak Ci sie tylko wydaje,prąd w II taryfie Przeliczałeś to sobie ? Co do podłogówki to zamierzasz wygaszać piec ? Jeśli tak to od czego kominek jest zanim podłoga się nagrzeje ? Podłogówka wychodzi taniej w eksploatacji niż grzejniki. Wodę w podłogówkę grzejesz do 35st.C a nie jak w grzejnikach do 80st.C,jeszcze jakbyć miał bufor to nie ma porównania. Niestety nie przeliczałem bo kompletnie się na tym nie znam - fakt o kominku nie pomyślałem - dobra rada dla mnie dzięki. Prąd w II taryfie czyli o co chodzi? Eksploatacja może i taniej może i nie - ja tego jeszcze nie sprawdziłem czy piec szybciej mi nagrzeje grzejnik czy podłogówkę. Mi się zdaje, że choć temperatura grzejnika jest wyższa to mimo to nagrzeje się on szybciej bo powierzchnia grzania jest znacznie mniejsza niż podłogówki. W każdym bądź razie przyjmuję wszystkie sugestie i rady bo póki co jeszcze CO nie zaczęli mi robić - kończą instalować wodę w domu. Mam mieć robione grzanie grawitacyjnie - dlatego też kują mi beton w kotłowni by osadzić piec niżej - zasilanie do grzejników pójdzie w ścianie (u mnie dawać mają miedź ale ja się zastanawiam czy plastik by nie był skoro w ścianie będzie). Powrót posadzką. Mieszalnik ma 5 wyjść na szynie (czy jakoś to się nazywa). Majster pytał się mnie czy nie dać jakiegoś czujnika w salonie by sterował za pomocą elektrozaworów (dobrze piszę? jak źle to poprawić mnie proszę) na mieszalniku. A ten bufor to co to takiego i jakie ma on zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 30.05.2010 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Niestety nie przeliczałem bo kompletnie się na tym nie znam - fakt o kominku nie pomyślałem - dobra rada dla mnie dzięki. Prąd w II taryfie czyli o co chodzi? Eksploatacja może i taniej może i nie - ja tego jeszcze nie sprawdziłem czy piec szybciej mi nagrzeje grzejnik czy podłogówkę. Mi się zdaje, że choć temperatura grzejnika jest wyższa to mimo to nagrzeje się on szybciej bo powierzchnia grzania jest znacznie mniejsza niż podłogówki. W każdym bądź razie przyjmuję wszystkie sugestie i rady bo póki co jeszcze CO nie zaczęli mi robić - kończą instalować wodę w domu. Mam mieć robione grzanie grawitacyjnie - dlatego też kują mi beton w kotłowni by osadzić piec niżej - zasilanie do grzejników pójdzie w ścianie (u mnie dawać mają miedź ale ja się zastanawiam czy plastik by nie był skoro w ścianie będzie). Powrót posadzką. Mieszalnik ma 5 wyjść na szynie (czy jakoś to się nazywa). Majster pytał się mnie czy nie dać jakiegoś czujnika w salonie by sterował za pomocą elektrozaworów (dobrze piszę? jak źle to poprawić mnie proszę) na mieszalniku. A ten bufor to co to takiego i jakie ma on zadanie? PS Ma być u mnie układ zamknięty - to dobrze czy źle? Słyszałem o jakiś warunkach prawnych by potem nie było problemów z odbiorem - że piec musi być odpowiedni do takiej instalacji, że ponoć musi być wężownica, która schłodzi zbyt gorącą wodę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 30.05.2010 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 To pasuje byś do mnie przyjechał i doradził bo widzę, że znasz się na tym lepiej niż ja - jedynie co mogę to pytać majstrów co i jak mają zamiar robić bo skumulować tyle wiedzy z podanych linków naraz w krótkim czasie jest niemożliwe dla mnie. A myślę, że fachowców mam dobrych bo wszędzie o nich słyszę, że tu robili bądź tam robią a skarg na nich żadnych nie było itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 31.05.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Jednak zmieniłem sobie kilka rzeczy w tym jak ma być zrobione CO - otóż układ będzie otwarty - naczynko przelewowe czy zbiorcze (jakoś się to nazywa - nie pamiętam) będzie na strychu przymocowane do komina - żeby było jak najwyżej. Znikają wszystkie grzejniki oprócz łazienkowego i co się z tym wiąże cała miedź, którymi miały być one montowane. Będzie robiona sama podłogówka. Chłopaki się pewnie z deczka wkurzą bo już wykuli w posadzce dziurę na osadzenie pieca a tu zmiana i trzeba zalać znowu. Grzejniki też skręcili i trzeba będzie znów rozkręcić. No ale czasem takie zmiany są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.05.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Niestety nie przeliczałem bo kompletnie się na tym nie znam No to lepiej się poznaj, przeczytaj wątek "największe fuszerki", żeby wiedzieć do czego poprowadzi cię niewiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 01.06.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Dalej się zastanawiam bo dziś szef zrobił dla mnie ogólnikowy kosztorys, gdybym miał robić wszędzie podłogówkę - wyszło ponad 18tys. Myślałem, że odejmując całą miedź (a sporo tego było - bo grzejniki miały być na niej zasilane) i grzejniki cena spadnie a dokładając dodatkowe rurki plastikowe, inny rozdzielacz (na więcej obiegów - chyba 8 ) plus regulator do każdego pomieszczenia nie wzrośnie aż o tyle. I dziś muszę dać odpowiedź - czy zostać przy starych ustawieniach: podłogówka w wiatrołapie, korytarzu, salonie, kuchni i łazience oraz grzejniki w pozostałych trzech pokojach plus grzejnik w salonie i łazience czy jednak zrobić wszędzie podłogówkę i nie bawić się w grzejniki?Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.06.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Najlepiej napisać gdzie jest budowa, bo rozrzut cenowy jest dość spory w zależności od rejonu kraju. W okolicach 3M mogę podjechać i wycenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 01.06.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Okolice Dębicy i Ropczyc. Szef sam kupuje materiały z 7% rabatem bo ma firmę. Co do ceny każdego elementu to nie wtajemniczał mnie - powiedział, że tyle mniej więcej wyniesie z robocizną i materiałami. Wcześniej, gdy robił mi wewnątrz kanalizację za materiał i robociznę wziął ok 750zł. Żeby było jaśniej jaki dom buduje:http://www.extradom.pl/projekt-domu-haga-lmb-47-wrb1168.aspxPoddasze nie będzie póki co zamieszkałe i instalacja CO nie będzie tam robiona. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 03.06.2010 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jednak będzie podłogówka w całym domu. Czy może ktoś napisać co w takiej instalacji powinno się znajdować poczynając od pieca? Dobry byłby szkic. Układ będzie otwarty z naczyniem przelewowym na strychu/poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 15.06.2010 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Jutro zapodam zdjęcia - bo podłogówka już jest ułożona w całym domu. Piec już jest podpięty, jedynie czekam jeszcze na rozdzielacz bo jakieś opóźnienie wynikło - oby do soboty skończyli bo w tym dniu mamy mieć robione wylewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.06.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Jednak będzie podłogówka w całym domu. Czy może ktoś napisać co w takiej instalacji powinno się znajdować poczynając od pieca? Dobry byłby szkic. Układ będzie otwarty z naczyniem przelewowym na strychu/poddaszu. podogowka na układzie otwartym nie jest dobrym rozwiazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 16.06.2010 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts