Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki w łazience

mazza

Recommended Posts

Jestem na etapie remontu łazienki i szczerze przyznam, że nie wiem jakie kupić płytki i jak je położyć. Łazienka jest mała - ok. 3m2, z umywalką, muszlą klozetową i po przeciwnej stronie z kabinką prysznicową i pralką. Jakie płytki powinnam kupić i dokąd je ułożyć, żeby nie przytłoczyć tej łazienki?

Będę wdzięczna za każda podpowiedź.

Płytki o małych rozmiarach będą dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem. Duże płytki nadają się do dużych pomieszczeń - w małych powodują właśnie jeszcze pomniejszenie optyczne. Dlatego max 20x25 płytki. Na podłogę za dużego wyboru też nie masz - 30x30. Podłogę można ułożyć w karo - zniwelujesz w ten sposób ew. krzywizny ścian i urozmaici trochę wygląd :)

Jeśli chodzi o wysokość, to ja preferuję układanie płytek prawie pod sufit (do pełnej płytki) z cokołem ok. 6cm. W okolicach armatury typu kabina i umywalka można się pobawić mozaiką, ale nie wiem, czy to w małej łazience wyjdzie z sensem - mozaika ładnie wygląda jaką wtrącenie w dość dużej powierzchni... Przy małej może się zlać i zgubić... Spróbuj na papierze sobie coś wyrysować :)

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich :)

Sama niedawno remontowałam własną łazienkę i miałam dokładnie ten sam problem co ty - mało miejsca. Wybrałam opcję z mozaiką. Zauważyłam, że niektóre sklepy internetowe pozwalają na zaprojektowanie własnego wzoru (ja np. skorzystałam z usług http://plytki24.pl ), dzięki czemu możesz nadać swojej łazience bardzo interesujący wygląd :) Mojej to nie przytłoczyło, z Twoją pewnie będzie podobnie.

Zdecydowanie popieram Martinezio, proponuję najpierw sobie wszystko rozrysować.

• 3 months później...
Czy trzeba do samego sufitu to nie koniecznie. Teraz mam płytki tylko gdzieś do wysokości 150 - 160 i nad wanną 200 (od podłogi) do tej pory nie miałem żadnych problemów z odpadaniem farby, tynku itd. Możesz więc spróbować w ten sposób. I później łatwiej zmienić wystrój łazienki, bo wystarczy pomalować ściany na inny kolor :-)

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 years później...
Moja łazienka także należy do mikrusów:) Długo myślałam nad mozaiką, bo bardzo mi się podoba taki typ wykończenia, jednak mąż trochę ostudził mój zapał opowieściami ile pracy jest związanej z położeniem tak drobnych elementów. Jestem za to przekonana do opcji całkowitego wykafelkowania, aż pod sam sufit. Wydaje mi się to praktyczniejsze- łatwo utrzymać czystość i nie trzeba bać się zalania łazienki wodą.

• 4 weeks później...
Płytki w małej łazience powinny być jasne i błyszczące, bo to optycznie powiększa przestrzeń. Lustro jak najbardziej, tylko nie wieszaj go sobie w takim miejscu, żeby czuć skrępowanie podczas robienia tego czy owego. Niekiedy wychodzi to tak, że człowiek czuje się obserwowany we własnej łazience.