mazza 25.05.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Jestem na etapie remontu łazienki i szczerze przyznam, że nie wiem jakie kupić płytki i jak je położyć. Łazienka jest mała - ok. 3m2, z umywalką, muszlą klozetową i po przeciwnej stronie z kabinką prysznicową i pralką. Jakie płytki powinnam kupić i dokąd je ułożyć, żeby nie przytłoczyć tej łazienki?Będę wdzięczna za każda podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 25.05.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Płytki o małych rozmiarach będą dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem. Duże płytki nadają się do dużych pomieszczeń - w małych powodują właśnie jeszcze pomniejszenie optyczne. Dlatego max 20x25 płytki. Na podłogę za dużego wyboru też nie masz - 30x30. Podłogę można ułożyć w karo - zniwelujesz w ten sposób ew. krzywizny ścian i urozmaici trochę wygląd Jeśli chodzi o wysokość, to ja preferuję układanie płytek prawie pod sufit (do pełnej płytki) z cokołem ok. 6cm. W okolicach armatury typu kabina i umywalka można się pobawić mozaiką, ale nie wiem, czy to w małej łazience wyjdzie z sensem - mozaika ładnie wygląda jaką wtrącenie w dość dużej powierzchni... Przy małej może się zlać i zgubić... Spróbuj na papierze sobie coś wyrysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 26.05.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 a może płytki o normalnych rozmiarach podzielone na małe kosteczki - taka imitacja mozaiki? myślę, że dużego wyboru nie ma przy takiej łazience, albo czarne płytki na podłogę i białe ściany z białymi płytkami, albo krem na ścianę i brąz na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savage123 29.05.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich Sama niedawno remontowałam własną łazienkę i miałam dokładnie ten sam problem co ty - mało miejsca. Wybrałam opcję z mozaiką. Zauważyłam, że niektóre sklepy internetowe pozwalają na zaprojektowanie własnego wzoru (ja np. skorzystałam z usług http://plytki24.pl ), dzięki czemu możesz nadać swojej łazience bardzo interesujący wygląd Mojej to nie przytłoczyło, z Twoją pewnie będzie podobnie. Zdecydowanie popieram Martinezio, proponuję najpierw sobie wszystko rozrysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 30.05.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Właśnie mozaika byłaby cudowna, ale z tym strasznie dużo zabawy, no chyba że (jak już wspomniałem) zdecydujesz się na płytki z małymi kosteczkami lub gotową mozaikę (zbudowaną z takich pasów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.05.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Z tego, co wyczytałem na plytki24.pl, to mozaika jest przez nich wykonywana w formie gotowych blistrów na siatce, więc roboty z tym jest tyle, co z każdą mozaiką Nie wiem tylko, jak cenowo przedstawia się taka mozaika własnego projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna1111 31.05.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Koniecznie połóż płytki do samego sufitu. W poprzednim mieszkaniu 3 razy szlifowaliśmy odpadającą farbę i malowaliśmy, bo płytki kończyły się na wysokości 160 cm. A w małej łazience jest wilgoć i pryska woda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 31.05.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Koniecznie połóż płytki do samego sufitu. W poprzednim mieszkaniu 3 razy szlifowaliśmy odpadającą farbę i malowaliśmy, bo płytki kończyły się na wysokości 160 cm. A w małej łazience jest wilgoć i pryska woda.... hm...to może warto pomalować farbą olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domownik83 15.09.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Czy trzeba do samego sufitu to nie koniecznie. Teraz mam płytki tylko gdzieś do wysokości 150 - 160 i nad wanną 200 (od podłogi) do tej pory nie miałem żadnych problemów z odpadaniem farby, tynku itd. Możesz więc spróbować w ten sposób. I później łatwiej zmienić wystrój łazienki, bo wystarczy pomalować ściany na inny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klient2002 22.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam,Do małej łazienki na pewno proszę wybrać płytki mniejszego formatu i jasne. Duże czy ciemne płytki pasują do dużych łazienek. Wysokość - ja preferuję prawie pod sam sufit. jest praktycznie. Polecam też duże lustro, optycznie powiększy łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamillaDeMon 29.11.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Ja w malutkiej łazience mam duże płytki plus mozaika - Sensual art blue Paradyż. Na jednej całej ścianie jest lustro, na drugiej akwarium w ścianie z wbudowanym w środku lustrem- niesamowicie powiększa łazienkę. Polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada1985 25.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Moja łazienka także należy do mikrusów:) Długo myślałam nad mozaiką, bo bardzo mi się podoba taki typ wykończenia, jednak mąż trochę ostudził mój zapał opowieściami ile pracy jest związanej z położeniem tak drobnych elementów. Jestem za to przekonana do opcji całkowitego wykafelkowania, aż pod sam sufit. Wydaje mi się to praktyczniejsze- łatwo utrzymać czystość i nie trzeba bać się zalania łazienki wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek_W 19.05.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Płytki w małej łazience powinny być jasne i błyszczące, bo to optycznie powiększa przestrzeń. Lustro jak najbardziej, tylko nie wieszaj go sobie w takim miejscu, żeby czuć skrępowanie podczas robienia tego czy owego. Niekiedy wychodzi to tak, że człowiek czuje się obserwowany we własnej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts