R4DZ1U 25.05.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 witam. Zabieram się za wymianę starego drewnianego, rozlatującego sie płotu na nowy. Zamiast drewnianych słupków chciałem małe słupki z klinkieru, na jedna cegłę lub na 1 i 1/2 cegły. Nie mam w tym doświadczenia, więc proszę o jakieś porady lub wskazówki. Odpada z racji kosztów zlecenie prac komu innemu. Z tego co wiem, fundament pod słupek na 1 cegłę to 20x20 cm, pod słupek na 1 i 1/2 to 30x30. Izolowany folią, góra szalunkowana +10cm nad ziemię. Teraz to co mnie nurtuje: 1. Czy zbroić słupki prętami? o ile te na 1 i 1/2 cegły się da, to chyba na 1 cegłę już nie ? i mile widziany przykład jak mają iść pręty w słupku, czy przy samych cegłach, czy jak? 2. Który rodzaj słupków wybrać? na 1 czy 1 i 1/2 cegły? Przęsła drewniane 2,5 metra długie. 3. Jak zachować równe odstępy pomiędzy cegłami? 4. Czy w przypadku słupków na 1 i 1/2 cegły wypełniać jakąś zaprawą środek? Czy tylko słupki trzymające bramę, a przęsła już nie ma takiej konieczności? 5. Z czego wykonać fundament pod słupek? w sklepie gdzie kupowałem cement powiedziano mi, że można użyć betonu o składzie 1:3 (cement:piasek). Będę wdzięczny za wszystkie, nawet najbardziej oczywiste wskazówki, gdyż nie znam się na tym kompletnie, ale mam zapał do pracy i szybko się uczę poziomicą posługiwać się umię, więc chyba tak źle nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celadon 25.05.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) Ja właśnie muruję takie ogrodzenie (a budowlańcem nie jestem). U mnie to wygląda tak:a) słupki na 1,5 cegły b) przerwa/fuga między cegłami 9-11mm (cegły klinkierowe nie są idealnie równe)c) fundament pod słupek - 35 cm szeroki (ja u siebie mam fundament na całej długości płotu-25m bo muruje także 5 warstw murka "pod" przęsłem), wykonany z cementu, na to hydroizolacja (papa, masy bitumiczne, etc.)d) zbrojenie w słupek- 1 pręt fi12 zatopiony już w fundamenciee) ważna rzecz zaprawa do murowania - ja używam takiej z zawartością trasuf) wypełnienie słupka robię też tą samą zaprawąg) najważniejsze......nie spieszyć się i co chwilę używać poziomicy, dobrze "wypoziomowac" fundament (żeby słupki były na podobnej wysokości) i ponownie nie spieszyć się, nie spieszyć, powoli, bez pośpiechue) do zachowania odległości między cegłami są specjalne krzyżyki, albo (ja to preferuję) listwy dystansowe do klinkieru - koszt ok 4zł za listwę (używam ok 15sztuk)f) wypełnić słupek zaprawą trzeba żeby nie zbierała się woda i w zimie nie rozsadziło słupka.g) co do tego jakie słupki (1 czy 1,5 cegły) - zależy od tego co Tobie się podoba oraz jakie obciążenie-bramę będziesz miał. Ja mam na 1,5 cegły w dodatku z zaokrąglonymi rogami, a na słupki przy bramie 2 razy szerzej. Muruję pierwszy raz (nigdy w życiu nie pracowałem z cegłami) i żona mówi, że nawet prosto mi wychodzi. Edytowane 25 Maja 2010 przez celadon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 02.06.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Mi wlasnie panowie koncza ogrodzenie. Slupek na 1.5 cegly ma 38 x 38 i taki mniej wiecej fundamencik musisz zrobic. Wazne jest wyznaczenie na poczatku wszystkich roznic wysokosci wzdluz ogrodzenia zeby wyrownac fundamentem nad ziemia. Zbrojenie 4 x 8 Nie odcinali slupkow przeciwwilgociowo. Klinkier Wienerbergera taki sobie jest. Kolorowany oszczednosciowo tylko z 2 stron i nie wszystkie cegly dojechaly w nienaruszonym stanie. Raczej drugi raz bym nie kupil ale zostaly mi cegly z komina. Zaprawa do murowania klinkieru z trasem pod kolor fugi. Panowie mieli pociete listewki metalowe dzieki czemu murowanie szybko szlo. Jak zaprawa zwiazala to wyciagali listewki i szpachelka do fugowania wyrownywali spoiny. Na koniec srodek zalali betonem. Zaprawa do klinkieru tez mozna ale to troche bez sensu bo drozej wychodzi. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts