R4DZ1U 25.05.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 witam. Zabieram się za wymianę starego drewnianego, rozlatującego sie płotu na nowy. Zamiast drewnianych słupków chciałem małe słupki z klinkieru, na jedna cegłę lub na 1 i 1/2 cegły. Nie mam w tym doświadczenia, więc proszę o jakieś porady lub wskazówki. Odpada z racji kosztów zlecenie prac komu innemu. Z tego co wiem, fundament pod słupek na 1 cegłę to 20x20 cm, pod słupek na 1 i 1/2 to 30x30. Izolowany folią, góra szalunkowana +10cm nad ziemię. Teraz to co mnie nurtuje: 1. Czy zbroić słupki prętami? o ile te na 1 i 1/2 cegły się da, to chyba na 1 cegłę już nie ? i mile widziany przykład jak mają iść pręty w słupku, czy przy samych cegłach, czy jak? 2. Który rodzaj słupków wybrać? na 1 czy 1 i 1/2 cegły? Przęsła drewniane 2,5 metra długie. 3. Jak zachować równe odstępy pomiędzy cegłami? 4. Czy w przypadku słupków na 1 i 1/2 cegły wypełniać jakąś zaprawą środek? Czy tylko słupki trzymające bramę, a przęsła już nie ma takiej konieczności? 5. Z czego wykonać fundament pod słupek? w sklepie gdzie kupowałem cement powiedziano mi, że można użyć betonu o składzie 1:3 (cement:piasek). Będę wdzięczny za wszystkie, nawet najbardziej oczywiste wskazówki, gdyż nie znam się na tym kompletnie, ale mam zapał do pracy i szybko się uczę poziomicą posługiwać się umię, więc chyba tak źle nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143477-ogrodzenie-s%C5%82upki-z-klinkieru-pomoc-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celadon 25.05.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) Ja właśnie muruję takie ogrodzenie (a budowlańcem nie jestem). U mnie to wygląda tak:a) słupki na 1,5 cegły b) przerwa/fuga między cegłami 9-11mm (cegły klinkierowe nie są idealnie równe)c) fundament pod słupek - 35 cm szeroki (ja u siebie mam fundament na całej długości płotu-25m bo muruje także 5 warstw murka "pod" przęsłem), wykonany z cementu, na to hydroizolacja (papa, masy bitumiczne, etc.)d) zbrojenie w słupek- 1 pręt fi12 zatopiony już w fundamenciee) ważna rzecz zaprawa do murowania - ja używam takiej z zawartością trasuf) wypełnienie słupka robię też tą samą zaprawąg) najważniejsze......nie spieszyć się i co chwilę używać poziomicy, dobrze "wypoziomowac" fundament (żeby słupki były na podobnej wysokości) i ponownie nie spieszyć się, nie spieszyć, powoli, bez pośpiechue) do zachowania odległości między cegłami są specjalne krzyżyki, albo (ja to preferuję) listwy dystansowe do klinkieru - koszt ok 4zł za listwę (używam ok 15sztuk)f) wypełnić słupek zaprawą trzeba żeby nie zbierała się woda i w zimie nie rozsadziło słupka.g) co do tego jakie słupki (1 czy 1,5 cegły) - zależy od tego co Tobie się podoba oraz jakie obciążenie-bramę będziesz miał. Ja mam na 1,5 cegły w dodatku z zaokrąglonymi rogami, a na słupki przy bramie 2 razy szerzej. Muruję pierwszy raz (nigdy w życiu nie pracowałem z cegłami) i żona mówi, że nawet prosto mi wychodzi. Edytowane 25 Maja 2010 przez celadon Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143477-ogrodzenie-s%C5%82upki-z-klinkieru-pomoc-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-4127913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 02.06.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Mi wlasnie panowie koncza ogrodzenie. Slupek na 1.5 cegly ma 38 x 38 i taki mniej wiecej fundamencik musisz zrobic. Wazne jest wyznaczenie na poczatku wszystkich roznic wysokosci wzdluz ogrodzenia zeby wyrownac fundamentem nad ziemia. Zbrojenie 4 x 8 Nie odcinali slupkow przeciwwilgociowo. Klinkier Wienerbergera taki sobie jest. Kolorowany oszczednosciowo tylko z 2 stron i nie wszystkie cegly dojechaly w nienaruszonym stanie. Raczej drugi raz bym nie kupil ale zostaly mi cegly z komina. Zaprawa do murowania klinkieru z trasem pod kolor fugi. Panowie mieli pociete listewki metalowe dzieki czemu murowanie szybko szlo. Jak zaprawa zwiazala to wyciagali listewki i szpachelka do fugowania wyrownywali spoiny. Na koniec srodek zalali betonem. Zaprawa do klinkieru tez mozna ale to troche bez sensu bo drozej wychodzi. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143477-ogrodzenie-s%C5%82upki-z-klinkieru-pomoc-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-4141259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts