polax 25.05.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam, Jest to mój pierwszy post, nie wiem czy w dobrym miejscu przepraszam. Przymierzam się do budowy domu, działka ma 20% powierzchni czynnej. Daliśmy ją do odlesienia dom, podjazd, śmietnik, szambo wszystko co do mm. (obrys budynku z podjazdem) Mam pytanie co z płotem, architekt nie umieścił go na mapie odlesienia, 1. czy jak będzie ława np. 7 cm, da to około 15 m2, czy będzie to powierzchnia nieczynna biologicznie? (zależy też jak się wybuduje płot, licze że w calości na mojej działce) 2. Jak to mam traktować, czy powinnien ławę płotu uwzględnić w odlesieniu i jako powierzchnia nieczynna? Bo jeśli tak to mi brakuje m2, trzeba zmieniać konstrukcje domu. 3. Co się stanie jak jest oddawany budynek i robi się obmiar i ten płot wyjedzie? Bardzo źle?? Czytałem ustawy ale nie mogłe znaleść informacji jak liczy się powierzchnie czynną..... trochę chaotycznie, ale za bardzo nie wiem co z tym fantem zrobić. Pani w odlesieniu powiedziała, że ławę liczy się jako powierzchnie nieczynną (( Natomiast geodeta i architekt twierdzi co innego..... Niechicałbym kłopotupotem.... POMOCY thx, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 25.05.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 możesz zawsze zapytać architekta lub najlepiej tam gdzie złożyłeś bo co urząd to inna interpretacja tego samego przepisu. a rysunek zawsze można podmienić i może się udać bez wydłużania czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polax 25.05.2010 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Architekt mówi że ławy się nieliczy.Babka odleśnictwa mówi że się liczy.Budowniczy mowi ze mozna odbior zrobic bez ploty i dopiero potem plot wybudowac. Nie wiem co o tym myśleć......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.05.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Nie wiem co o tym myśleć......... Masz dobrane np rodzaj kostki na parking, na odbój itd? Pewnie nie, z rodzaju wychodza ostateczne szerokosci np masz w projekcje50cm odbój ale z danej kostki wyjdzie albo 46 albo 52 i co będziesz te cm zgłaszał ? Niesądze, takich przykładów można podac jeszcze kilka. Olej te 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts