Piotr G 27.05.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Faktycznie Zehnder ma wodne promienniki. Ale ja myślę że tu bardziej pasowały by nagrzewnice z wentylatorem ze stopniowaniem wydajniści wentylatora. jest sporo takich rozwiązań na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHX 27.05.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Z tego co ja wiem to promienniki są elektryczne bąź gazowe wodne raczej nie. Nagrzewnica wodna z dużą wydajnością wentylatora na wysokich parametrach najszybciej pozwoli uzyskać temp. w pomieszczeniu. Promienniki faktycznie nie dają komfortu. Piotr Ja właśnie mam nadzieję, że tak będzie z tymi nagrzewnicami, chociaż spotkałem się z opiniami, że nadmiernie wysuszają powietrze.To jednak w moim przypadku będzie raczej zaletą niż wadą. Promienników nie biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 28.05.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Nadmierne wysuszenie powietrza nie jest spowodowane działaniem samej nagrzewnicy.To częste wymiany powietrza na zimne (czyt. suche) i ogrzewanie go obojętnie czym powoduje suchość w pomieszczeniu. Powietrze zimne poniżej zera po ogrzaniu jest dramatycznie suche - fizyka - tego się nie oszuka. Ja to sobie tłumaczę że woda z powietrza zamarzła i opadła w postaci szronu szadzi ale to nie do końca tak jest Jest wykres MOLIERA (i-x) z którego ożna odczytać wilgotność powietrza po odrzaniu do zadanej temperatury Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 28.05.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 stosujesz nagrzewnice wodne ,a w okresach letnich masz przewietrzanie przy pomocy wentylatorów w nagrzewnicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHX 29.05.2010 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Wybór nagrzewnic to sprawa przesądzona.W części socjalnej chciałbym jednak założyć podłogówkę.Wątpliwości mam jeszcze co do kotła, chociaż skłaniam się do niekondensacyjnego.Z drugiej strony jednak przez większość doby kocioł może pracować na minimalnej mocy, ponieważ żądane temperatury pomieszczeń będą tylko w okresie dziennym.W nocy może się nawet "zdrzemnąć", a nad ranem zacząć stopniowo podwyższać temperaturę. Jakie parametry powinien mieć kocioł do takiej specyfiki pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts