batata 28.05.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Kala, Akselek, Maciej, Jeżyk! Witajcie. Na forum co innego, a tu co innego- cieszę się, że wpadliście z wizytą! Maćku, oczywiście masz rację, że zmiany będą. Już architekt nas naprostuje. Co do kotłowni- pewności nie mam co dla mojego męża oznacza kotłownia. Mówił coś o bojlerze na wodę czyli może TO jest kotłownia? Ja tam chcę mieć pralkę i sznurki. Myślimy o solarach na dachu i oczywiście o wykorzystaniu kominka do ogrzewania domu. Na solary chyba można uzyskać jakieś dofinansowanie od gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 30.05.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Cześć Batata Również buduję dom z płazów i będę zaglądać jak postępy przenoszenia chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 01.06.2010 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witaj, Moose. Załóż dziennik budowy- będziemy się wspierać nawzajem, a dla Ciebie pozostanie pamiątka wspaniałych życiowych chwil. Rozumiem, że Ty budujesz całkiem nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 01.06.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 W sobotę wybiaramy się nad nasze jeziorko. Oby tylko pogoda dopisała, bo deszczu już chyba wystarczy? Mam do posadzenia kilka lilaków, kilka brzózek, klony tatarskie, wierzby białe, buki pospolite, klonyjawory i klony Crimson King- odm. czerwonolistne i pstre. Dosypię im wszystkim żelu nawadniającego, żeby w razie suszy (jest coś takiego? ) nie ucierpiały. Mamy też w planach na sobotę zastanowienie się gdzie postawić naszą chatę. Docelowo na tym terenie ma stanąć chata (jako pierwsza), większy dom (też drewniany lub łączone drewno z murowańcem) i garaż z częścią gospodarczą. WZ mamy wydane na 3 domy- do 90m2 pow.zab., do 200m2 pow. zab. i bud. gospodarczo-garażowy do 120m2 pow. zab. Nad skarpą natomiast, ma stanąć zadaszony gril z ławami, stołem i widokiem na jezioro. Będzie co budować. To są oczywiście plany na dość odległą przyszłość i nawet nie wiem czy uda się je zrealizować. Zaczniemy od chaty i grila, ale z ustaleniem, gdzie staną pozostałe budynki. Trzeba to będzie dobrze przemyśleć, żeby później móc dobudowywać bez zbytnich szkód w roślinności i terenie. Docelowo chata ma być domkiem gościnnym i do wynajęcia dla chętnych na odpoczynek nad jeziorem, a większy dom dla nas do mieszkania. Co z tego wyjdzie, to nikt nie wie. Po powrocie wstawię nowe fotki działki- już po przecince drzew i chaszczy. Sama tego jeszcze nie widziałam, więc ciekawość mnie zżera. A! Na początku lipca jedziemy na tydzień do naszego kolegi górala. Posiedzimy u niego, popluskamy się w bukowińskich żródłach termalnych, odwiedzimy naszą chatę i, co najważniejsze, spotkamy się z architektem, którego poleca nasz kolega. Cieszę się, bo to oznacza kolejny postęp w naszym jakże mało zaawansowanym dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 01.06.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 batata Całkiem nówka sztuka... i w ogóle nie śmigana Zamierzam dziennik założyć ale na razie roboty tyle, że czasu nie starcza na forum... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 02.06.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 batata Całkiem nówka sztuka... i w ogóle nie śmigana Zamierzam dziennik założyć ale na razie roboty tyle, że czasu nie starcza na forum... Pozdrawiam ... i tu cię mamy ! cooo batata ? Pognębimy łosicę co by dziennik założyła ? Fajnie będzie pisała ... bo wygadana a i słowotwórstwem grzeszy że aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 03.06.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Pognębimy łosicę co by dziennik założyła ? Aga Przypominam, iż łoś jest pod ochroną a Ty jako miłośnik przyrody huzia na józia... eee.... to znaczy łosia...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 06.06.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 (edytowane) No i wróciliśmy- wczoraj oczywiście, ale padnięta byłam tak, że nie miałam siły komputra otworzyć. Posadziliśmy co mieliśmy do posadzenia, powbijalismy paliki pod chatę- zajęło to nam 10 godzin. Teraz bolą mnie plecy- i od schylania się i od łopalenia przez słońce. Oczywiście o czymś do opalania zapomnieliśmy. Sąsiad zgodnie z umową opylił pół dzialki roundapem. Mamy więc na połowie brązowe i suche ściernisko, a na reszcie chaszcze po pas. Droga nad jezioro zniknęla pod chwastami, a na 'placyk' nad jeziorem nawet nie warto wchodzić. Trzeba tam będzie chyba z 30 wywrotek piachu przywieźć... Zarandapowane pole sąsiad obiecał zasiać gryką albo facelią. Potem zaora to to, a wtedy trzeba będzie splantować teren i posiać jakąś trawę, żeby chwastami nie zarastało. A potem kosić, kosić... kosić. Kilka fotek http://images41.fotosik.pl/297/09cc7396a4f69b38med.jpg Tu, na tym ściernisku, będzie stała nasza chata. http://images46.fotosik.pl/301/ec80e99b44004939med.jpg Taki będzie widok z tarasu. http://images47.fotosik.pl/301/8f46017cd12ae7c6med.jpg Tu inwestor poprawia rogi chałupy. http://images39.fotosik.pl/297/a69362c557928dfamed.jpg A tu skarpa po małej przecince- trochę lepiej widać jezioro, bo wcześniej trzeba się było domyslać, że tam jest. http://images37.fotosik.pl/297/a84ed8dfefbe4187med.jpg Część skarpy- widok z boku, od strony przyszłej drogi nad jezioro. Posadzę tu bluszcze i insze roslinki leśne i cieniolubne. http://images47.fotosik.pl/301/8b597a15a8a3783amed.jpg To nasze jezioro w pełnej krasie. No, w polowie krasy, bo widać połowę. (my jesteśmy po prawej stronie i naszej części jeziora stąd nie widać) Specjalnie się zatrzymaliśmy, żeby zrobić fotkę. Ładnie, no nie? P.S. Do projektów zrobię małą edytkę i dorzucę swój projekt piętra chaty. Lepiej tam wrzucić- przynajmniej jakaś logika w tym będzie. P.S.2 Lubię łosie!!! Łosie mają brać czynny udział w życiu forum. Edytowane 6 Czerwca 2010 przez batata lepsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 07.06.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Łosie mają brać czynny udział w życiu forum. Hhehe Łoś z koparką walczył do 22 30 i chyba pada na pysk... Ale przynajmniej wiem, że trza dalej działać i odwrotu niet... Jak złapię oddechy krzynkę to cosik napiszę... Pozdrawiam Beatko i racice zaplatam coby wszystko gładko poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 24.06.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 To i ja kciukasy trzymam mocno!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natiii 24.06.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam sie i ja i podziwiam piękna działkę i trzyma kciuki za wszystkie plany . A chata super, tez myśleliśmy o domu z drewna, ale stanęło na cegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 24.06.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Czeeeść batata Łosicy tu nie było ? Hmmm koparka przygnietła czy coooo ? Widok z tarasu masz lepszy jak ... ja z kibelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 04.07.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Czasem bywam ale wetło na jament sprawczynię zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 14.06.2011 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) ale jakoś wenę straciłam. Postaram się to naprawić. Przez ten rok bawiliśmy się w projektowanie i nareszcie zatwierdziliśmy projekt. Chata jest w końcu dokładnie taka, jak sobie wymarzyłam. Trochę się rozrosła, ale co tam! Z małej chatki zrobiło się razem prawie... 200 m2. Z piwnicami 200, bo architekt namówił nas na piwnice- będzie miejsce na kotłownię, spiżarnię, kosiarki i inne przydasie. Na parterze ma być 71m2 + prawie 20m tarasu, na piętrze ok. 60m2 + taras 15m. Projekt postaram się wkleić, tylko muszę sobie przypomnieć jak to się robi. W tym roku chcemy wybudować piwnice (wcześniej trzeba pozwolenie na budowę załatwić- hmmmm...), a w przyszłym roku na wiosnę postaramy się przenieść naszą chatkę z gór nad jezioro. Na działce mamy już prąd, wodę i- uwaga!!! kanalizację! Ta kanalizacja najbardziej nas cieszy. Jak kupowaliśmy działkę, to właściciel wspominał, że są takie plany w gminie, ze ma być robiona kanalizacja, ale myśleliśmy, że lata miną zanim się to ruszy, a tu niespodzianka! Na działce trawa posiana i trochę rośnie, więc może ściernisko pozostanie tylko wspomnieniem. Dosadziłam też trochę roślinek- jaśminy, bzy, klony, jarzębiny, brzozy, wierzby, hortensje i jednego perukowca. Przetrwały zimę, ale ostatnie upały trochę je zmęczyły. Jak byliśmy ostatnio, to ręce mi się wydłużyły do kostek od noszenia wiader z wodą. Pod każdą roślinkę po 10 litrów... roślinek z 50 szt... i za każdym razem od 30 do 70 metrów do przejścia... horror. Mąż sprytnie wymyślił, że następnym razem wąż ogrodowy trzeba kupić. To tyle na dziś, ale jak już wróciłam, to wróciłam! I będę pisać! Edytowane 14 Czerwca 2011 przez batata literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 31.07.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 No witam batatę Pisz kochana i zdjęcia oraz plany nam pokaż... Pozdrawiam Oś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.09.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Z ogrodowego wątku przyniosło mnie tu ... witaj batata... tu Batuta sie kłania Jezioro piękne masz, do dopiero miejsce na dom Tyle, że bardzo rzadko na FM bywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 07.09.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Cześć, dziewczyny. Cieszę się, że zajrzałyście. Muszę jakoś ten projekt zeskanować czy cu? Na papierze go mam. Księgę całą.;/ Może dam radę w przyszłym tygodniu. Martwię się, bo pierwszy wykonawca zażyczył sobie 100 tys. za piwnicę. Musimy się rozejrzeć za kimś innym. Piwnicy miało nie być, ale potem ktoś nakręcił mężowi w głowie, że to niewiele koszt podnosi... no, niewiele... tylko 100tys. ! wrrr... W sobotę jedziemy sadzić. Kupiłam 20 brzóz, robinię psudoakację, świerki syberyjskie, olchę imperialis nad jezioro, trochę śnieguliczek na skarpę i mnóstwo krzaków na żywopłot. Będziemy sadzić w sobotę i niedzielę w kilka osób i też nie jestem pewna czy damy radę. Zamówiłam też w Rosarium trochę dzikich róż, ale na szczęście przyjadą dopiero pod koniec września, więc chwila przerwy w sadzeniu będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.09.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Czy ja wiem czy piwnica jest niezbędna... macie taki szmat ziemi, że możecie sobie poszaleć z metrażem w poziomie. Piwnica niby tańsza niż dach, ale to też zależy z czego dach, jak głęboka piwnica, jaki grunt i jeszcze od kilku czynników. Już z tego tematu uciekłam więc nie pamiętam jak to było. W każdym razie beton chyba bardzo podrożał. Podrzucę Ci wyszukiwarkę forum, pomoże Ci szukać http://www.google.com/cse/home?cx=010917338493219978588:n80ozodnbrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 07.09.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Dzięki, Gosiu. Niestety piwnica musi być, bo projekt już gotowy, zatwierdzony, zapłacony. Pozwolenie na budowę wydane. O! To nam się udało szybko. 22 czerwca złożyliśmy papiery. W połowie lipca poinformowano nas, że projekt nie spełnia warunków zabudowy (!). Faktycznie tak było.My nie zwróciliśmy na to uwagi, a architekt to nie wiem na co liczył. Wysokość budynku większa niż w wydanych warunkach, metraż większy, kąt dachu nie taki- przerabiać projekt?! Czekaliśmy na niego rok, więc przeróbki trwałyby pewnie drugie tyle. A poza tym, domek podobał nam się taki, jak w projekcie. Doradzono nam, żeby wystąpić o zmianę warunków zabudowy- czyli nie my do warunków, tylko warunki do nas dopasować. I udało się! Pozwolenie odebraliśmy w zeszły piątek. Natomiast co do piwnicy- tam ma być kotłownia, pomieszczenie gospodarcze. Same ważne rzeczy. Domek ma status 'rekreacji indywidualnej' i pow. zabudowy do 90m2. Większy być nie może. W warunkach zabudowy mamy możliwość wybudowania na tym terenie jeszcze dwóch większych domów- mieszkalnego i mieszkalno-gospodarczego, ale to jest mocno odległa przyszłość. P.S. Zajrzałam do Twojego dziennika- masz śliczny ogród w pięknym otoczeniu. Edytowane 7 Września 2011 przez batata literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.09.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ha, skoro ma być, to będzie piwnica bardzo przydatna sprawa I dziękować z mój ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts