Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena B20

bettka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można płacić za B20 nawet 180zł/m3 wszystko zależy od ilości cementu w mieszance, jeżeli chcecie dobrą cenę ktoś na czymś musi zaoszczędzić najczęściej kosztem cementu>>a sprawdzić to można tylko zlecając badanie wytrzymałości które nie jest tanie

Co do jakości betonów to sprawdziliśmy kiedyś jedną przy okazji wylewania posadzki w hali około 10000 m2.Dodam ,że beton był z tzw.zbrojeniem rozproszonym.

Wzieliśmy próbkę 100 kg betonu ,wypłukaliśmy cement i drobne kruszywo,wybraliśmy owo zbrojenie i co się okazało:

-ilość zbrojenia zaniżona o około 25% ,czyli sporo

-grube kruszywo o około 15%

-po zważeniu 1 samochodu z betonem okazało się ,ze brakuje około 0,7m3 w gruszce????

Wniosek :można negocjować ceny betonu ale raczej odbywa się to kosztem jakości

• 2 weeks później...

Po moich doświadczeniach (ławy już wylane) powiem tak: cena to jedno a rzetelność i terminy (!) to drugie. Była ładna pogoda i zależało nam na szybkiej dostawie betonu. I tu sie okazało, że beton w najlepszej cenie był dostępny dopiero za 2-3 dni. Inna z kolei betoniarnia (cena też dość dobra) wystawiła mnie do wiatru, ponieważ zamówiłam u nich na pierwszy ogień tylko 6m3 chudego betonu i kiedy juz po ok. 1-2 godz. od umówionej godz. dostawy (wcześniej nikt nie odbierał tel. albo wręcz odrzucał moje połączenia) udało mi się do nich dodzwonić, to dowiedziałam się, że rezygnują z mojego zamówienia (!), złożonego natabene z normalnym 1-dniowym wyprzedzeniem. Wkurzyłam się niesamowicie, bo potraktowali mnie jak psa i po prostu kopnęłi w d.....

Na tej podstawie stwierdzam, że czasami warto dopłacić parę złotych, aby mieć coś na czas i zgodnie z ustaleniami.

Co do jakości betonu, to nie znam się na tym i ciężko byłoby mi tą zawartość betnou w betonie zweryfikować.