herakles 03.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Podnoszę temat i proszę Praefę o odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 13.01.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 z czystej ciekawosci zapytam(chociaz wiem ha ha,ze nikt mi pewnie nie odpowie),jak na te technologie patrzy bank? wczoraj rozmawialam ze znajomym,ktory chcial zaciagnac kredyt na budowe domu w technologii szkieletowej i co sie okazuje?banki twierdza,ze wartosc odtworzeniowa (czy jakos tak) takiego domu jest duzo nizsza i w zwiazku z tym nie moze dostac tyle kredytu ile by chcial i ile by mogl dostac na dom budowany w technologii murowanej.... byl przekonany do "szkieletora",a teraz zaczyna pekac.... a jak jest z domami z elementow keramzytowych? Otrzymałem kredyt w Millenium, miałem też gotową umowę z PKO BP, ale ze względu na zaoferowane warunki nie skorzystałem. Nie było żadnego problemu ze względu na wybrane technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 21.01.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Noi co tam,Praefa zaciera ręce ,że ten kompromitujący ich wątek zamiera.Ale nie damy mu umrzeć,a sprawa użytkownika Zuzanos jeszcze się nie zakończyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.01.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Nie damy nie damy i jak zwykle czekamy na odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.coccolino 01.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 chyba panie z marketingu są na urlopach..... he he:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.02.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Tak mi wpadło w oko na tutejszym forum.Tradycyjna budowa- do wprowadzenia 3miesiące.Dom 93metry.Z wykończeniem ,tylko bez zabudowy kuchni 220tys.Chyba went mech.Czyli koło 2350BRUTTO za metr za stan wykończony.Czyli deweloperski, jakieś 50tys odjąć na oko od 220 na wykończenie da nam 170tys ,czyli około 1800BRUTTO za metr deweloperskiego.Przy założeniu ,że 50tys wystarczyło by te blisko 100m doprowadzić od deweloperskiego do wykończonego w co osobiście wątpię.Nic nie robili sami bo nie potrafią i nie mają czasu.To po co Praefa?Jaka będzie jej przewaga?Link do opisuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?152318-M72-Zielony-ogr%C3%B3d&highlight=zielony+ogr%C3%B3d Edytowane 19 Lutego 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Cegla 20.02.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam pytanie do Praefy. Jaka jest masa sciany prefabrykatu na 1 m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 20.02.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 hehe.. Preafa, Preafa, Preafa. Widzę, że nie dacie im już spokoju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.02.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ale gdzie oni są?Mieli odpowiadać na pytania.Okazało się ,że wątek okazał się klapą i chcieliby by zniknął.Okazało się również ,że na tym forum trudniej znależść naiwnego idiotę niż na ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 26.02.2011 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Mam pytanie do Praefy. Jaka jest masa sciany prefabrykatu na 1 m2 ? http://www.praefa.com/files/klasy.pdf We wtorek mają mi stawiać ściany, to zdam relację czy wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 26.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 ryzykant:P Ale zdaj relację, tylko najlepiej za 5 lat. Zobaczymy czy dom stoi. taki żart:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 04.03.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Z małym poślizgiem, ale ściany Praefy stoją już na mojej budowie, montaż zasadniczy odbył się w ubiegłą środę i trwał ok. 8 godzin. Wczoraj i dzisiaj nastąpiło spawanie elementów stalowych i wypełnianie betonem szczelin pod i pomiędzy ścianami. Poniżej link do galerii ze zdjęciamihttps://picasaweb.google.com/darek.cwik/ScianyPRAEFA#slideshow/5580206633011864162 Krótki opis w moim dziennikuhttp://forum.muratordom.pl/entry.php?112804-%C5%9Aciany-zewn%C4%99trzne-i-wewn%C4%99trzne-Praefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.03.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) To jednak nie dla mnie metoda.Jakbym zobaczył te pourywane płyty ,dziury i wystające zbrojenie to bym kazał to zabrać.NIe interesuje mnie ich problem z transportem ,że to normalne.Przy takiej kasie za te ściany to nie jest w/g mnie normalne.Niech wypracują taką metodę wykonania i transportu ,żeby ściany przyjechały nówki folijka i naklejeczki praefa w każdym narożniku z nieuszkodzonym kodem paskowym.Tak to powinno przy tych pieniądzach wyglądać.Jak mam to postawić i pokazać wszystkim ,którzy przyjdą oglądać nową technologię.Pół miasta się będzie ze mnie śmiało przecież.Powinno po prostu być w/g mnie o niebo estetyczniej,żeby móc pokazać i powiedzieć zapłaciłem ,ale patrz jak się teraz buduje,jaka precyzja ,jaka jakość ,jaka szybkość.Trwałe ,solidne idealnie i na czas dostarczone,zmontowane tak ,że bomba nie ruszy.Zaraz równie solidnie i szybko zrobią dach ,wykończą,zapłacę i kładę płytki,maluję i wnoszę meble, a ty stary dalej się baw ze swoją budową,szukaj fachwców itp.Wtedy rozumiem.Widzę w Twoim dzienniku ,że płacisz PRZED danym etapem, w tym wypadku etapem ścian.Teraz chyba rozumiem jakość scian,w razie draki pewnie reklamację do Pana Boga.Zapłacone,nie pasuje? To idziemy do domu i dalej wykańczaj se Pan ten wynalazek sam.A że nikt nie zna technologii poza dwoma firmami na południu to problem.Naprawdę nie boisz się płacić przed robotą??? Edytowane 4 Marca 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 05.03.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) U mnie był problem z dojazdem na działkę i ściany musiały być przeładowywane na mniejszy samochód. Niektóre uszkodzenia (ukruszenia najczęściej rogów płyt) mogły wtedy powstać. W paru miejscach jest problem z wychodzącymi z płyty rurami z kanalizacji i wody. Moim zdaniem powinny być trochę bardziej oddalone od krawędzi - ewidentna wina fachowca, który tą instalację układał przed zalaniem płyty Legalett. Ściany musiały być ułożone zgodnie z projektem, stąd trzeba je było w tych punktach "zbić". Nie stanowi to żadnego zagrożenia dla ścian pod względem konstrukcyjnym. Ubytki będą uzupełnione, więc po wykończeniu śladu nie będzie. Pokażę Wam zdjęcia tych miejsc po poprawkach. Dzisiaj sprawdziłem poziomicą piony i poziomy ścian - jest OK. Co do płatności przystałem na te warunki, bo mam zaufanie pod tym względem do tej firmy. Znam parę osób, które budowały się z Abakonem. Tak się składa, że kolejny etap czyli wykonanie stropu, więźby, pokrycia dachowego i garażu będzie robiony przez najbliższe dwa tygodnie, a zapłacę im za 2 tygodnie (procedura w banku dłużej trwa), a więc de facto po wykonaniu i nie było żadnego problemu z firmą w tej sytuacji. Dla mnie nadal ten system ma więcej zalet niż wad i nie żałuję tej decyzji. Tutaj kilka zdjęć po ostatnim dniu montażu oraz po wymurowaniu kominahttps://picasaweb.google.com/darek.cwik/ScianyPRAEFA#slideshow/5580627686604613218 Edytowane 5 Marca 2011 przez Dareckyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.03.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Czyli widać ponad wszelką wątpliwość ,że PRAEFA uciekła.W związku z powyższym mam pytanieCZY TAK ZACHOWUJE SIĘ NIBY POWAŻNA FIRMA ,UDZIELAJĄCA NIBY 50 LETNIEJ GWARANCJI??Wstyd droga Praefo,żenada i wstyd.I szkoda mi, bo na pierwszy rzut oka ciekawie to wyglądało,ale jak wszyscy widzieliśmy ,jak to mówią - im głębiej w las ,tym więcej drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 14.03.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 widzicie, Wam tzreba było 18 stron żeby to zauważyć. Ja wiedziałem już na 1-szej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 15.03.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Czyli widać ponad wszelką wątpliwość ,że PRAEFA uciekła.W związku z powyższym mam pytanie CZY TAK ZACHOWUJE SIĘ NIBY POWAŻNA FIRMA ,UDZIELAJĄCA NIBY 50 LETNIEJ GWARANCJI?? Wstyd droga Praefo,żenada i wstyd.I szkoda mi, bo na pierwszy rzut oka ciekawie to wyglądało,ale jak wszyscy widzieliśmy ,jak to mówią - im głębiej w las ,tym więcej drzew Nie rozumiem o co Ci chodzi Tomku? Wyciągasz jakieś dziwne wnioski. Za wszelką cenę starasz się sobie udowodnić pewną założona tezę i wszystkie informacje interpretujesz jednostronnie. Ale to Twoje prawo. Praefa wyprodukowała ściany do mojego domu. Za budowę kompleksowo jest odpowiedzialna firma Abakon. Budowa jest w trakcie i na razie nikt nigdzie mi nie uciekł ... Edytowane 15 Marca 2011 przez Dareckyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 JA mogę być podejrzliwym klientem i jednostronnie interpretować ,ale inni jednostronnie interpretujący w drugą stronę to kim mogą być?Czytałeś ten wątek od początku?Praefa wypadła tu z głupią i naiwną reklamą ,ale nie spotkała się z odzewem naiwniaków ,tylko z ludzmi zadającymi konkretne pytania.Plątali się w zeznaniach i plątali.W końcu pewna użytkowniczka wstawiła zdjęcia (masakryczne) z budowy z Praefą .Zaczęli plątać się jeszcze bardziej ,aż w koncu zniknęli i przestali odpowiadać na pytania.Mimo , iż udawali na początku solidną firmę ,prowadzili dwa wątki ,wklejali domki ,dyskutowali.To forum budowlane ,czego się spodziewali - rozdziawionych paszczy ludzi z ulicy , którzy słuchają bajek w postaci "ciepły dom na lata" , "dom w cenie mieszkania"?Może kółka różańcowego?Nie spełniły się ich oczekiwania bezkrytycznej wiary w głupoty więc uciekli.W/g Ciebie to normalne?Jeśli tak,przykro mi ,ale w mojej ocenie zaliczę Cię do grona tworzących nie bezinteresownie pozytywny marketing.Jeśli już nie odpowiadała im atmosfera forum i trudne pytania forumowiczów powinni choć ze zwykłej ludzkiej grzeczności ,tak po prostu i zwyczajnie się pożegnać ,podziękować za wymianę zdań i wtedy zniknąć.To jak opuścili to forum (a może teraz napiszą, jak poczytają ,że nie opuścili ) w mojej ocenie klasyfikuje ich w gronie małych byle jakich firemek jakich miliony (wymyśleć marketing,zrobić byle co i byle jak i zarobić na naiwnych)a target to jak pisałem niezbyt majętni budowniczowie małych domków z dużych aglomeracji ,naiwni bojący się zwykłej budowy i nie mający o niej pojęcia ,liczący ,że tu będzie cudownie lekko prosto i przyjemnie ,na niczym nie trzeba się znać i wszystko za nas zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 15.03.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czyli Twoja wypowiedź umieszczona pod moim postem nie dotyczyła mojej budowy, tylko braku odpowiedzi użytkownika (firmy) Praefa na niektóre postawione wcześniej pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.03.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Dokładniej, odpowie na pytania których odpowiedź da się zamienić w marketingową papkę dla odmóżdżonych. W sumie jak kto głupi, to lepiej żeby pieniędzy nie miał i żeby miał je mądrzejszy prawda? Zróć uwagę w jaki sposób traktujesz swoich dyskutantów i czytających ten wątek. Stosujesz jeszcze gorsze chwyty niż PRAEFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts