HenoK 25.08.2010 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Czemu optymistyczne? Taki współczynnik U ma styropian z tzw. "średnio-wysokiej" półki (choć oczywiście nazewnictwo to rzecz względna). Opieramy się na wyliczeniach Stowarzyszenia Producentów Styropianu. Nie współczynnik U, tylko "lambda" . Optymistyczny, bo nie uwzględnia sposobu montażu styropianu do ściany (chociażby kołki montażowe) oraz wilgotności styropianu. Podane oznaczenie styropianu (Styropian PS-E FS 15) jest mało aktualne. Obecnie producenci styropianu posługują się innymi oznaczeniami, np. "EPS 038 fasada", gdzie podawana jest wartość gwarantowanego współczynnika lambda styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) skoro mowa o średnio-wysokiej półce, to może rozwińcie skrzydła i w celach marketingowych dajcie na ściany piankę PUR 0,025, albo aerożel 0,001 tym sposobem będziecie mieli najcieńszą murowaną ścianę pasywną (U<0,1) choć cena takiego rozwiązania przebije wszystko inne 10 razy Z tą lambdą aerożelu to przesadziłeś min. 10 krotnie, np.TUTAJ : AEROŻEL SPACELOFT 5 mm, λ=0,014 [W/(mK)] !!!!. No o Prefea, to raczej nie ściany murowane, a prefabrykowane . Poza tym, czy da się wykonać ścianę dwuwarstwową z aerożelem ? Przy okazji : Nowe oznaczenia EPS Wraz z wejściem w życie w 2004 roku normy europejskiej PN-EN 13163 dotyczącej wyrobów do izolacji termicznej ze styropianu zmieniło się nazewnictwo wyrobów. Do tej pory wyznacznikiem rodzaju płyt był parametr gęstości, np. płyty izolacyjne FS 15 powinny ważyć min. 15 kg/m3. Obecnie parametrem klasyfikującym wyroby ze styropianu są naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym, np. EPS 70 oznacza płyty styropianowe o poziomie naprężeń ściskających nie mniejszym niż 70 kPa (deklarowanym). Wyrób musi spełniać także drugi parametr, czyli współczynnik przewodzenia ciepła lambda, który dla EPS 70 wynosi minimum 0,040 W/m*K. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fseoer2010 27.08.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Ja mam jedno pytanie. Dlaczego nie robicie tańszych prefabrykowanych ścian betonowych? -----------------------------------------------------------------------ghd cheap ghd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Ja mam jedno pytanie. Dlaczego nie robicie tańszych prefabrykowanych ścian betonowych? ----------------------------------------------------------------------- ghd cheap ghd Dla mnie to też była zagadka. Problem w tym że ściana z prefabrykowanego betonu wcale nie jest tańsza w produkcji (na zdrowy rozum powinna a nie jest ). Jest tak również dlatego że formy do takiej ściany są za każdym razem robione indywidualnie jak dowiedziałem się w firmie takie ściany produkujące - Scanbet. Taniej nikomu się nie kalkuluje i kropka. Nie kupisz cieńkiej i bardzo mocnej ściany prefabrykowanej za jakies rozsądne pieniądze. Szkoda bo to i oszczędność miejsca (dla domu 150 m2 to dodatkowo ok 6m2) i oszczędność czasu. Nie ma i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.08.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Ja mam jedno pytanie. Dlaczego nie robicie tańszych prefabrykowanych ścian betonowych? Bo robią bardzo tanie i sprzedają bardzo drogo. Taniej zrobić się nie da! Taniej sprzedać nie chcą. Myślę, że jakby się potargować stanowczo, to i z 40% by z ceny zeszli bardzo nie płacząc. Pomyśl ile kosztuje zbrojona płyta betonowa z kermazytem, no ile? Poszukaj i sobie sam odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tor111 27.08.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Konkurencja robi tańsze, zawsze mozna tam zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 27.08.2010 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Myślę, że jakby się potargować stanowczo, to i z 40% by z ceny zeszli bardzo nie płacząc. Herakles, zapraszamy Cię do negocjacji Serio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 28.08.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 No Praefo gdyby wasz "element konstrukcyjny,wymagający dodatkowego ocieplenia" potaniał o 40% to może można by się zastanawiać.Ale,że zwykły fundament +Praefa to totalny bezsens to i Legalett (jako połączenie z Praefą)musiałby potanieć ze 40%.A wtedy kto wie,może i ja bym się skusił ,to by dopiero była reklama haha.Taki malkontent ,szukał,wymyślał,pytał,analizował i w końcu się zdecydował i to na Legalett i Praefę naraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.08.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 No Praefo gdyby wasz "element konstrukcyjny,wymagający dodatkowego ocieplenia" potaniał o 40% to może można by się zastanawiać.Ale,że zwykły fundament +Praefa to totalny bezsens to i Legalett (jako połączenie z Praefą)musiałby potanieć ze 40%.A wtedy kto wie,może i ja bym się skusił ,to by dopiero była reklama haha.Taki malkontent ,szukał,wymyślał,pytał,analizował i w końcu się zdecydował i to na Legalett i Praefę naraz Na pewno nikt nie będzie z Tobą negocjował ceny na Forum Muratora. Masz już wiedzę na temat tych systemów, jeżeli odpowiadają Ci pod względem technicznym, to musisz skontaktować się z tymi firmami i negocjować . Ile uda Ci się "wyrwać", to Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 29.08.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Najmniej to ja do Legalettu jestem przekonany.Chyba ze po prostu plyta i jakas podlogowka,ale to znow dwa oddzielne tematy,dwie firmy.A jesli juz decyduje sie na takie rozwiazanie to z pelnym wykorzystaniem nielicznych watpliwej jakosci zalet czyli np szybkosci i wykonania do stanu deweloperskiego przez jedna firme.Tak wiec albo jedna firma ,w nasyzm rejonie to np Prefbud,Abakon robi mi dwa gotowe systemowe rozwiazania czyli Legalett i Praefa,albo buduje tradycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 21.09.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mam pytanie ,bo coś wam wątek zamiera.Jak pozycjonowany jest wasz system na zachodzie europy.Czy nie jest tak ,że służy głównie do szybkiego wznoszenia tanich budowli typu noclegownie,osiedla mieszkań zastępczych i tym podobne?Noi może w kwestii nazewnictwa - proponuje używać nazwy prefabrykowany element konstrukcyjny bo ściana to chyba za dużo powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.09.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Noi może w kwestii nazewnictwa - proponuje używać nazwy prefabrykowany element konstrukcyjny bo ściana to chyba za dużo powiedziane. haha dobre, muszę przyznać, że dobre. Podpisuję się pod tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 21.09.2010 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Jak pozycjonowany jest wasz system na zachodzie europy.Czy nie jest tak ,że służy głównie do szybkiego wznoszenia tanich budowli typu noclegownie,osiedla mieszkań zastępczych i tym podobne? Nie, nasz system nie służy głównie do wznoszenia takich budynków. Od 1973 roku w Danii, Niemczech i Polsce wznieśliśmy wiele budynków zarówno jedno-, jak i wielorodzinnych. W tej grupie znajdziemy: - domy parterowe, - domy piętrowe, - domy wielokondygnacyjne (tzw. bloki), - prestiżowe hotele, - pensjonaty, - biurowce, - magazyny przyfabryczne. Praefa jest więc - posługując się Twoim nazewnictwem - pozycjonowana, jako firma rzetelna, wznosząca nowoczesne i bezpieczne budynki, która nie ma żadnych problemów z szybkimi terminami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 22.09.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Na waszej macierzystej stronie duńskiej http://www.praefa.dk (nawiasem mówiąc jakość tej strony jest na poziomie gorszym niż najgorszy sklep internetowy mający swą siedzibę w pokoju w bloku) nie widzę domów tylko parę jakichś budynków gospodarczych , małych pawilonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.09.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ten temat dalej idzie? prefabrykowany element konstrukcyjny hehe dobrze powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 22.09.2010 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Na waszej macierzystej stronie duńskiej http://www.praefa.dk (nawiasem mówiąc jakość tej strony jest na poziomie gorszym niż najgorszy sklep internetowy mający swą siedzibę w pokoju w bloku) nie widzę domów tylko parę jakichś budynków gospodarczych , małych pawilonów Tomku, oto fakty (a nie domysły). Lista referencyjna (Dania i Szwecja) http://w447.wrzuta.pl/plik/12hh1kuXhDu/lista_referencyjna_dk_s Lista referencyjna (Niemcy) http://w447.wrzuta.pl/plik/5dEwiyPrD3K/lista_referencyjna_d W podanych powyżej linkach są pdf-y z budynkami, która wybudowaliśmy. Wejdź, zobacz i przekonaj się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.09.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Co tu dużo gadać, wielka płyta tyle i tylko tyle!Zalety: czas wznoszenia konstrukcji.Kiedyś zaletą wielkiej płyty była cena, dziś próbujecie ją ładnie opakować i sprzedać kilka razy drożej. Cóż takie prawo gospodarki wolnosrynkowej. Tak sobie myślałem, w końcu wielka płyta, czemu nie, pochylmy się nad problemem. Są w polsce cementownie, które robią płyty betonowe na wymiar, co prawda nie z kermazytu, ale żelbet jak ta lala, zamówić można każdy wymiar każda grubość i z otworami, np na okna. Cena nieporównywalnie mniejsza. Czeszcie sobie kasiorkę z ciemniaków, mnie tam nic do tego, ale nie wciskajcie nam tu KITU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.09.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Tak sobie myślałem, w końcu wielka płyta, czemu nie, pochylmy się nad problemem. Są w polsce cementownie, które robią płyty betonowe na wymiar, co prawda nie z kermazytu, ale żelbet jak ta lala, zamówić można każdy wymiar każda grubość i z otworami, np na okna. Cena nieporównywalnie mniejsza. Tu się mylisz! Najniższa cena gotowej ściany z betonu jaką znalazłem to ok 300 zł/m2. 1500 zł za 1m3. Jak to sie ma do ściany z jakiegoś zwykłego BK czy podobnych to chyba każdy wie. Przy tej gotowej ścianie betonowej łatwiej wykończyć wewnątrz. Z zewnątrz robota z ocieplaniem taka sama. Firmy robiące gotowe ściany z betonu twierdzą że za mniej sie nie opłaca. Coś w tym musi być bo one praktycznie tych prefabrykowanych ścian z betonu odbiorcom indywidualnym nie sprzegają. Cena jest zaporowa. Szkoda bo to chyba najlepszy materiał na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Szok !!!Agresja niektórych forumowiczów mnie przeraża. Jest firma, która ma swoją technologię (osobiście uważam że ciekawą) , chce odpowiadać na pytania ... a tu takie ataki .....Wykorzystajcie ten fakt, popytajcie może dojrzejecie, że nie wszyscy chcą budować systemem gospodarczym, czy przez firmę która BK nierówno układa itp.Dlaczego macie (niektórzy) takie wrażenie, że każda inna firma wybuduje lepiej ? To jest forum wymiany wiedzy. Przynajmniej chciałbym aby takim było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) Do Praefa:Dlaczego wyceniacie projekty podajac cenę za m2 powierzchni podłogi a nie ściany ? Czy jest możliwość uzyskania średniej ceny, rozpiętości cenowej ściany kontrukcyjnej ?Co istotnie wpływa na zmianę ceny ściany ? Edytowane 27 Września 2010 przez NOTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts