Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pytań na temat Praefy. Masz wątpliwości? Odpowiemy

Recommended Posts

Ty naprawdę myślisz, że ludzi, co mają 1,5 balona na wyposażenie domu jest na pęczki? Za dużo Tefałena się naoglądałeś.

Zerknij czasem na budowy. Zerknij na dzienniki budów na forum, cięcie kosztów po maksie. Czasem się za głowę łapie jak widzę, że beton miesza się z piachem bo ktoś oszczędza na folii.

To o czym mówisz sprawdza się u developerów budujących szeregowce, ale z tego co patrzę to oni robią taką mini ramę H, ale stropy często leją. Natomiast faktycznie tną czas podnosząc koszty, stosując różnego rodzaju droższe materiały, które "oddychają", żeby im to wszystko nie spleśniało, a robiło się szybko.

Pamiętaj, większość właścicieli tych domów będzie je spłacać przez długi kawał życia. Łatwo się pożycza, trudniej się oddaje.

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego kupujecie Toyoty i mercedesy a nie np. Dacie lub TATA po cenie kilku tysięcy dolarów. Tu jest trochę podobnie.

To nie jest zawsze takie proste i na pewno zawsze się różni. Naprawdę nie można porównać kupna auta do budowy domu ;)

(przepraszam, że napiszę 3 posty, ale będę sie odnosił do różnych wypowiedzi i za dużo by było gmatwania)

Jakubie,

jesteśmy w wątku, w którym odpowiadamy na KONKRETNE pytania. A Ty go nie zadałeś... Więc jakiej odpowiedzi oczekujesz? Bo nie bardzo rozumiemy...

Droga Praefo, nie obchodzą mnie dokładne ceny i dobrze o tym wiecie, bo wiecie o co mi chodziło. A Wasza odpowiedź zamiast przemilczenia jest dziecinną wymigania się od odpowiedzi półsłówkiem i o tym też dobrze wiecie ;)

Ale myślę, że marketingowo to w końcu błąd. Z prostej przyczyny, cała marketingowa papka zostaje odkryta, nie da się już za nią zchować wszystkich wad. Powiedzą, że uczciwość wobec klienta, ale nikt na tym świecie jeszcze na tym nie zarobił. Towar się sprzedaje eksponując zalety i niekoniecznie ukazując wady. Ten wątek pokazuje wady, a ukrywa zalety.

[...]

Potencjalny klient nie powinien takich wątków czytać. Po prostu ktoś u nich na huuraaa pojechał z tym forum nie myśląc o konsekwencjach. Ja na ich miejscu bym się poważnie zastanowił nad dogadaniem się z muratorem o usunięcie tych wątków.

I nawiązując do tego, co jest bardzo prawdziwe zresztą, po trochu i do mojej ostatniej wypowiedzi też.

Niestety mydlenie oczu jakie tu nam fundujecie nie ma prawa bytu. Przelewacie tylko swoją marketingową papkę, piszecie to co jest Wam wygodne, a to co nie jest przemilczacie. (po raz drugi uchwytuje ten sam sens wypowiedzi)

Droga Praefo, nie obchodzą mnie dokładne ceny i dobrze o tym wiecie, bo wiecie o co mi chodziło. A Wasza odpowiedź zamiast przemilczenia jest dziecinną wymigania się od odpowiedzi półsłówkiem i o tym też dobrze wiecie ;)

Nie, nie wiemy o co ci chodziło. Myśleliśmy, że o cenę. Ale nie ma problemu... Zadaj po prostu konkretne pytanie. Czekamy.

Czytam sporo i widzę jakie domy się buduje. I wiem jakie domy ludzie chcieliby budować. Z rozmów ze znajomymi itp.

Tych z 1,5 mln (łacznie z kredytem) nie jest tak mało jak Ci się wydaje. Inaczej taka Praefa i deweloperzy nie mieliby co robić.

W kosztach całej inwestycji czasami te ściany to wcale nie są dużą pozycją.

Wiele osób na Forum piszę że kupuje Junkersy i Vailanty po ok 8 tys zł ... a można mieć kondensata za 3,x firmy DeDietruich z Wrocławia. I tam nie ma wielu dyskusji negatywnych a tu jest. Dlaczego ?

Dlatego proszę pociągnijmy PRAEFA za język.

Może możecie podać lokalizacje we Wrocławiu gdzie obecnie stawia się takie budynki. Jak znajdę czas to chętnie przyjadę na budowę popatrzeć.

Dlatego proszę pociągnijmy PRAEFA za język. Może możecie podać lokalizacje we Wrocławiu gdzie obecnie stawia się takie budynki. Jak znajdę czas to chętnie przyjadę na budowę popatrzeć.

Konkretne pytanie, to i konkretna odpowiedź :)

Obecnie w okolicach Wrocławia nie stawiamy budynku, ale jak tylko się to zmieni, to poinformujemy. Dzisiaj montowaliśmy na przykład dom w Nowym Tomyślu (początek lub koniec autostrady A2 - jak kto woli). W sumie do Wrocławia jakieś ponad 200 km. Jak ktoś lubi dłuższe wycieczki...

I właśnie tego rodzaju reklamy nie znoszę.Ciepły dom dla pokoleń na zajebi....tramwaju??????Co jest ciepłego w domu dzięki Praefie???????Przecież to naciągana bzdura.Praefa tylko wtedy jest ciepła jeśli jest odpowiednio zaizolowana np styropianem.

Ciepły dom dla pokoleń-gdyby to była reklama styropianu lub wełny to bym jeszcze zrozumial

Z marketingowe punktu widzenia to chyba nie trafiony pomysł reklamowanie się tutaj.Jest tu bowiem masa ludzi ,którzy mają pojęcie o budowaniu do tego miliony fotorelacji ,kosztów , porównań itp itd i nigdzie indziej jak na tym forum widać to jak droga jest to metoda budowy.A jeszcze w połączeniu z Legalett i stanem deweloperskim wykonywanym przez "partenerów" Praefy to już w ogóle.A z logicznego punktu widzenia przecież takie połączenie ma największy sens.

Tak więc po raz kolejny -jestem na tak ale nie za te chore pieniądze.Technologia ma zalety i wady jak każda.Nie jest tak ,że ma same zalety.W tym nie ma żadnej przewagi nad tradycyjnymi technologiami poza tym ,że jest trochę szybciej i mniej roboty dla inwestora bo murarze muszą to robić trochę dłużej a potem trzeba rzucić tynk.Ale te dwie rzeczy w porównaniu z całą budową to akurat najmniejszy problem.Najbardziej nie podoba mi się naciągactwo reklamowe

....Najbardziej nie podoba mi się naciągactwo reklamowe

Niewiele więcej mozna wymyślić sprzedając drogo coś co mozna mieć dużo taniej. Ściana to ściana, sensu przepłacania nie ma jak chyba wiedzą dobrze ci co już dom mają. Krótkie bardzo nóżki ma taki "marketing" ale może już nic innego nie pozostało?

skupiacie się tylko na finansach ... nie zrozumiecie dlaczego niektórzsy mają baseny w naszym klimacie albo kupują rowery sportowe :)

Tomku,

ale wiele razy to już było udowodnione, że nie jest tak, jak niektórzy - na podstawie jakich danych? - twierdzą, iż budowa w systemie Praefa jest droższa od metody tradycyjnej.

Jest oczywiście w przypadku, gdy ktoś decyduje się na budowę systemem gospodarczym. Wtedy oczywiście można wybudować wymarzony dom nieco taniej. Jednak, ile przy tym nerwów, straty czasu, itp. Wiedzą tylko Ci, którzy się zdecydowali.

Zlecenie budowy (np. do stanu developerskiego) jednej firmie w systemie tradycyjnym, a Praefa - to praktycznie ten sam koszt.

Jednak pewnej grupy ludzi i tak nie przekonamy, mimo konkretnych wyliczeń. Więc po prostu zostawmy ten temat do osądu każdemu z budujących. Każdy z tej grupy doskonale wie, jakim budżetem dysponuje i sam podejmie decyzję.

Nie, nie wiemy o co ci chodziło. Myśleliśmy, że o cenę. Ale nie ma problemu... Zadaj po prostu konkretne pytanie. Czekamy.

Przecież to oczywiste, że pytania nie było i nie będzie. I szczerze powiedziawszy nie wiem skąd wziął się Wam pomysł, że chodzi o cenę kiedy moja wypowiedź jasno i prosto traktowała o tym, że rzucacie sloganami i mydlicie oczy.

skupiacie się tylko na finansach ... nie zrozumiecie dlaczego niektórzsy mają baseny w naszym klimacie albo kupują rowery sportowe :)

No cóż nie sądzę, że Ci ludzie o których mówisz szukają firmy budowlanej na Muratorze. Ale mogę się mylić.

A swoją drogą to zabawne, że Praefa swoje "tanio" a jakoś nikt się z nią zgodzić nie chce

Obecnie sam mam dylemat czy kupić gotową przyczepkę 2,2x1,4 czy zrobić ją samemu (lub przez kogoś). Wyjdzie taniej, ale czy na pewno ? Czy się nie rozleci w trakcie ? tam mam gwarancje od firmy a nie od domorosłego rzemieślnika.

Przyczepke zamów u fachowca, zrobi dobrze bo ten sam robi dla marketow gdzie narzucaja chorendalna marze

co do systemy jak sam napisales tylko czas gra role wiec kto bogatemu zabroni, ale ilu takich jest? 5 10 no ok 15 co za twoje wymienione ceny cos zrobia!!

reszta szuka mozliwie dobrego rozwiazania w przystepnej cenie.

20 tysi biorą górole za zbudowanie chałupy. Robią porządnie. 60tysi biorą "warszawiacy" robią tak sobie. Tak obie ekipy trzeba pilnować. A preafy nie trzeba? Oj tyż trzeba.

Sprawdżmy:

1) stan developerski w/g preafy 370tyś brutto.

2) Stan developerski systemem gospodarczym w/g heraklesa z ekipą max 200tysi(z duuuużą nawiązką i droooogą ekipą).

Preafo CO TU JEST U WAS TANIE???

Dokładnie,a jesteśmy w miejscu gdzie mamy setki dzienników i tysiące kalkulacji ,w tym co najmniej setki bardzo dokładnych i jak mówi Herakles wasze ceny to kosmos.I co ?Że wy w jeden dzień a murarze to trochę dłużej beda musieli robic noi jeszcze trzeba tynk rzucić ?U was też przecierkę gipsową trzeba.Niestety ekonomicznie to bezsens do kwadratu