izat 04.02.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Czy może ktoś słyszał, żeby zamiast instalacji odgromowej postawić na działce specjalny maszt?Dzisiaj byłam na to wabiona, że taniej i skuteczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 04.02.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Zobacz tutaj - w dokumentacji ze strony SEP: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=223157&highlight=#223157 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.02.2004 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 I co z tego wynika?Tak się składa, że śledziłam ten post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.02.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Po co Ci instalacja odgromowa w domu? W domach jednorodzinnych nie wykonuje się takich instalacji. Wymagana ona jest tylko w przypadku gdy jednorazowo w budynku przebywa więcej niż 50 osób, budynek ma określoną wysokość (nie pamiętam jaką) itd. Jeśli masz za dużo pieniędzy i koniecznie chcesz zrobić to lepiej tradycyjną instalację na dachu. Przepisy jasno określają kiedy i w jaki sposób nalęzy zrobić taką instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.02.2004 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 No właśnie, słyszę to dzisiaj juz drugi raz. Pewnie masz rację. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 05.02.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Ten artykuł ze stron SEP-u wspomina m.in. o masztach i pokazuje mniej więcej jaki obszar chronią. Wynika z tego, że jest to rozwiązanie dopuszczalne. Porównaj jednak gabaryty swojego domu ze stożkiem chronionym przez taki maszt - może się okazać, że stawianie bardzo wysokiego masztu wcale nie będzie tańsze niż tradycyjna instalacja odgromowa. Ja się nie znam na instalacjach odgromowych, ale tak na zdrowy rozum to lepiej nie wpuścić pioruna do budynku (co daje dobry maszt) niż zastanawiać się jak go z domu wyprowadzić do ziemi (tradycyjna odgromówka). Stąd pewnie opinia, że maszt jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 19.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam.Podepnę się pod temat - nie chcę zakładać nowego.Rozmawiałem dzisiaj z fachowcami od odgromówki. Ci, co mają u mnie robić przedstawili swoje zamierzenia, które chciałbym potwierdzić u znawców tematu (mam stan surowy zamknięty z ociepleniem na zewnątrz bez tynku):- czy pionowe części przewodu (drutu) biegnące po elewacji można schować w styropianie w jakiś "grubościennych" rurkach (wykonać bruzdę, a potem założyć siatką na zakładkę i zaciągnąć klejem)?- czy na kominie i na końcach kalenicy końcówki drutu należy nieco wyciągnąć do góry (podobno ten element może "ściągać" pioruny, a zadaniem instalacji jest odprowadzić ładunek do ziemi, a nie go ściągać)?- czy są jakieś przeciwwskazania co do terminu, pory roku i pogody wykonywania pomiarów rezystancji takiej instalacji (chodzi o wilgoć zawartą w ziemi)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 19.12.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Czy może ktoś słyszał, żeby zamiast instalacji odgromowej postawić na działce specjalny maszt? Dzisiaj byłam na to wabiona, że taniej i skuteczniej. Być może pojawia się tu tzw. zwód aktywny czyli takie ustrojstwo co ma ściągać pioruny właśnie w ten maszt a nie w dom. Rozwiązanie skrytykowane przez elektryków. Proponuję jednak tradycyjną odgromówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 jak chcesz to tu poczytaj: http://forumsep.pl/viewforum.php?f=26&sid=cc1cc26488e3ed6970d7c203064edfe2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 19.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam. Podepnę się pod temat - nie chcę zakładać nowego. Rozmawiałem dzisiaj z fachowcami od odgromówki. Ci, co mają u mnie robić przedstawili swoje zamierzenia, które chciałbym potwierdzić u znawców tematu (mam stan surowy zamknięty z ociepleniem na zewnątrz bez tynku): - czy pionowe części przewodu (drutu) biegnące po elewacji można schować w styropianie w jakiś "grubościennych" rurkach (wykonać bruzdę, a potem założyć siatką na zakładkę i zaciągnąć klejem)? Można i tak zrobię. Tylko przymocuj sobie tą rurkę do muru bo siła dynamiczna może go wyrwać ze styropianu. - czy na kominie i na końcach kalenicy końcówki drutu należy nieco wyciągnąć do góry (podobno ten element może "ściągać" pioruny, a zadaniem instalacji jest odprowadzić ładunek do ziemi, a nie go ściągać)? Lepiej jak piorun najpier najdzie drut, komin się uratuje:) A potem ładunek odprowadzi do ziemi. - czy są jakieś przeciwwskazania co do terminu, pory roku i pogody wykonywania pomiarów rezystancji takiej instalacji (chodzi o wilgoć zawartą w ziemi)? Chyba nie ma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 19.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Po co Ci instalacja odgromowa w domu? W domach jednorodzinnych nie wykonuje się takich instalacji. Wymagana ona jest tylko w przypadku gdy jednorazowo w budynku przebywa więcej niż 50 osób, budynek ma określoną wysokość (nie pamiętam jaką) itd. Jeśli masz za dużo pieniędzy i koniecznie chcesz zrobić to lepiej tradycyjną instalację na dachu. Przepisy jasno określają kiedy i w jaki sposób nalęzy zrobić taką instalację. Mógłbyś przytoczyć te przepisy czy tylko tak wymyślasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 nie chce mi się po raz n-ty tego wszystkiego pisać, więc radzę:zajrzyjcie na stronę http://www.spinpol.com.pl/ tam jest:1. program gromEkspert (bezpłatny) za pomocą którego bardzo prosto określa się zagrożenie wyładowaniami atmosferycznymi;2. artykuł p. prof. Z. Flisowskiego na temat tzw. aktywnych zwodów odgromowych.3. 10 zasad Inwestora4. parę innych ciekawych rzeczy Poczytajcie fachowców. To nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Myślę, że skoro nie ma więcej pytań, to wątpliwości są rozwiane. I wypada też po raz n-ty na koniec napisać: Jeśli nie wezwiemy elektryka już na etapie wykopów pod fundament, aby prawidłowo wykonał uziom fundamentowy, to potem już zawsze, wcześniej czy póżniej, będziemy w domu mieć problemy. Bo "odgromówka" to nie tylko urządzenia ochrony od piorunów, to również ochrona przed przepięciami w sieci, a nasza nowoczesna elektronika jest na nie coraz bardziej wrażliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 20.12.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 I wypada też po raz n-ty na koniec napisać: Jeśli nie wezwiemy elektryka już na etapie wykopów pod fundament, aby prawidłowo wykonał uziom fundamentowy, to potem już zawsze, wcześniej czy póżniej, będziemy w domu mieć problemy. Bo "odgromówka" to nie tylko urządzenia ochrony od piorunów, to również ochrona przed przepięciami w sieci, a nasza nowoczesna elektronika jest na nie coraz bardziej wrażliwa... Veto: - uziom fundamentowy nie zawsze jest najszczesliwszym rozwiazaniem, jest najprostrzym i najtanszym ale czesto niewystarczajacym. Jak ktos nie zrobil to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie zrobil uziom otokowy czy inny i podlaczyl go z centralna szyna uziemiajaca - przed przepieciami nie chroni odgromowka, tylko ew. uziemienie przewodu zerowego i ochronnego jak najblizej odbiorcy (czyli w rozdzielni ) + obowiazkowo ogranicznik przepiec B+C. Szczegolnie wrazliwi moga sobie jeszcze zamontowac ogranicznik D tuz przed odbiornikiem (w formie listwy lub przelotki do gniazdka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 I wypada też po raz n-ty na koniec napisać: Jeśli nie wezwiemy elektryka już na etapie wykopów pod fundament, aby prawidłowo wykonał uziom fundamentowy, to potem już zawsze, wcześniej czy póżniej, będziemy w domu mieć problemy. Bo "odgromówka" to nie tylko urządzenia ochrony od piorunów, to również ochrona przed przepięciami w sieci, a nasza nowoczesna elektronika jest na nie coraz bardziej wrażliwa... Veto: - uziom fundamentowy nie zawsze jest najszczesliwszym rozwiazaniem, jest najprostrzym i najtanszym ale czesto niewystarczajacym. Jak ktos nie zrobil to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie zrobil uziom otokowy czy inny i podlaczyl go z centralna szyna uziemiajaca - przed przepieciami nie chroni odgromowka, tylko ew. uziemienie przewodu zerowego i ochronnego jak najblizej odbiorcy (czyli w rozdzielni ) + obowiazkowo ogranicznik przepiec B+C. Szczegolnie wrazliwi moga sobie jeszcze zamontowac ogranicznik D tuz przed odbiornikiem (w formie listwy lub przelotki do gniazdka). 1. czy oprócz twoich słów masz inne argumenty na to, że uziom fundamentowy nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i gdzie pisze, że niewystarczającym, oprócz twoich pamietników? Bo ja jednym zdaniem udowodnię, że piszesz głupoty. 2. Nigdzie nie napisałem, że SAMA odgromówka chroni przed przepięciami. 3. Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem. W przeciwieństwie do ograniczników B i C. To na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 20.12.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Myślę, że skoro nie ma więcej pytań, to wątpliwości są rozwiane. Zbigniew 74 - dzięki za odpowiedzi, choć w sprawie iglic z drutu nadal mam wątpliwości ... Zgodnie z zaleceniem Retrofooda poszukam jeszcze na Forum SEP. Natomiast jak to rozumieć: Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem. Prośba o konkrety. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Natomiast jak to rozumieć: Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem. Prośba o konkrety. Pozdrawiam. Problem polega głównie na budowie tych ochronników. Tego się raczej nie da zmieścić w paru postach, no i raczej trzeba mieć do tego pewne przygotowanie teoretyczne. Proponuje zajrzeć tu: http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203 a także poczytac stronę domową prof. A. Sowy http://www.ochrona.net.pl/ tam też jest co nieco o tzw. piorunochronach aktywnych. A odnośnie wyższości uziomu fundamentowego nad otokiem, to różnica jest zasadnicza już po ok. 10 - 15 latach, kiedy z otoku już niewiele zostanie, bo go rdza zeżre, a uziom fundamentowy po tym okresie będzie w zasadzie w stanie nienaruszonym. Kto o tym zapomina, to nie powinien dyskutować na takie tematy. Poza tym kwestia ekwipotencjalizacji, czyli wyrównywania potencjałów inaczej wygląda w przypadku uziomu fundamentowego, a trochę inaczej w przypadku uziomu otokowego. I nie bez przyczyny przy uziomie fundamentowym normy nic nie mówią o wymaganej wartości jego rezystancji, a inaczej jest w drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 20.12.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Proponuje zajrzeć tu: http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203 Cholera akurat mam Moellera B+C. Zaczynam żałować, że nie kupiłem OBO (a mogłem, ale skusiłem się na renomę Moellera). A ten "wynalazek"wcale nie był taki tani ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.12.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 nie chce mi się po raz n-ty tego wszystkiego pisać, więc radzę: zajrzyjcie na stronę http://www.spinpol.com.pl/ tam jest: 1. program gromEkspert (bezpłatny) za pomocą którego bardzo prosto określa się zagrożenie wyładowaniami atmosferycznymi; 2. artykuł p. prof. Z. Flisowskiego na temat tzw. aktywnych zwodów odgromowych. 3. 10 zasad Inwestora 4. parę innych ciekawych rzeczy Poczytajcie fachowców. To nie boli. Mam instalacje odgromową zrobiona tej firmy. Polecam, pełny profesjonalizm. Choć mam wykształcenie elektryczne nie chciałem sie brać za odgromówkę bo temat ochrony odgromowej to zupełnie inna bajka w stosunku do instalacji elektrycznej itp. Może to złe porównanie ale argumenty w guście nie robie odgromówki bo nie ma takich wymagań to tak jakby argumentować brak opon zimowych bo też nie ma takiego wymogu. Teraz nie chce mi sie wymyślać, ale podobnych i może trafniejszych porównań mógłbym przytoczyć więcej. To jest trochę tak, że jak się ma pewną wiedzę i wyobrażenie o potencjalnym zagrożeniu to się stara temu zapobiec. Prawdziwego elektryka, który stara sie być na bieżąco (nie mówię tu o tych wyjątkowych tradycjonalistach co uważaja że różnicówka to właściwie ekskluzywny dodatek do instalacji) nie trzeba przekonywać do takich zabezpieczeń jak instalacja odgromowa lub przeciwprzepięciowa oraz wyrównywania potencjałów w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Choć mam wykształcenie elektryczne nie chciałem sie brać za odgromówkę bo temat ochrony odgromowej to zupełnie inna bajka w stosunku do instalacji elektrycznej itp. Pewnie i tak niewielu przekonasz, bo wielu się wydaje, że wystarczy wziąc kawałek drutu, jeden koniec wystawić nad dach, drugi zakopać w ziemi i mamy pełną ochronę od piorunów. Nie wiedzą, że gromnice w oknach były skuteczniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts