Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgromówka

Recommended Posts

Ja nie robię odgromówki bo..... w bliskim sasiedztwie biegnie linia wysokiego napięcia i olbrzymie transformatory są. Zawsze tam wali i odcina całą wieś :lol: Blisko jest też duży zbiornik wodny i też "przyciąga". Gdyby i to nie pomogło to mam jeszcze za granicą działki las i wysokie sosny :wink: :lol:

Mam nadzieję, że to cos da :roll:

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie robię odgromówki bo..... w bliskim sasiedztwie biegnie linia wysokiego napięcia i olbrzymie transformatory są. Zawsze tam wali i odcina całą wieś :lol: Blisko jest też duży zbiornik wodny i też "przyciąga". Gdyby i to nie pomogło to mam jeszcze za granicą działki las i wysokie sosny :wink: :lol:

Niestety, jak dotąd nikomu nie udało się tego obliczyć na pewno.

Pozostaje mieć nadzieję :D

zaglądnąłem na jedną, tą piorunochrony. Jedna wielka bzdura, twierdzą nawet, że ich piorunochrony aktywne sa zgodne z normami. Czyste łgarstwo.

Ja czytam fachowców a nie szarlatanów.

Niestety, jak dotąd nikomu nie udało się tego obliczyć na pewno.

Pozostaje mieć nadzieję :D

Potwierdzam.

Nie można mieć nigdy pewności że pobliskie drzewa uchronią nas od uderzenia w dom (oby nie, tzn oby ochroniły). Za przykład niech posłuży przypadek uderzenia pioruna w przystanek autobusowy (w wiatkę) w centrum Warszawy, na ulicy gdzie w pobliżu były o wiele wyższe budynki i to budynki posiadające instalacje odgromowe (w opinii niektórych ściągające pioruny).

Pewnie że jak w odległości 40m jest maszt nadajnika RTV o wysokości 100m to szanse na ochronę domu przez ten masz radykalnie rosną, ale ile jest takich przypadków?

Nie można mieć nigdy pewności że pobliskie drzewa uchronią nas od uderzenia w dom (oby nie, tzn oby ochroniły). Za przykład niech posłuży przypadek uderzenia pioruna w przystanek autobusowy (w wiatkę) w centrum Warszawy, na ulicy gdzie w pobliżu były o wiele wyższe budynki i to budynki posiadające instalacje odgromowe (w opinii niektórych ściągające pioruny).

Pewnie że jak w odległości 40m jest maszt nadajnika RTV o wysokości 100m to szanse na ochronę domu przez ten masz radykalnie rosną, ale ile jest takich przypadków?

no właśnie, ile jest takich przypadków,ww opisanych

podobnie jak mayland nie zrobiłam odgromówki

pozostaje mi więc nadzieja ........ :p

no właśnie, ile jest takich przypadków,ww opisanych

Ile ?? - może być tylko jeden - a jak będzie to akurat mój dom ... ?

Ja wykonałem instalację odgromową - tradycyjną oczywiście - koszt całkowity wykonania mojej instalacji przez wykwalifikowaną firmę to 2 kpln ... / bez uziomu otokowego który sam wykonałem na etapie budowy fundamentów / , Po wykonaniu instalacji komplet pomiarów i protokół odbiorczy .

- czy jest to kosmiczna kwota ?? - przy całokształcie inwestycji budowy mojego domu to takzwany pryszcz - a bezpieczeństwo ... / nie muszę się modlić aby piorun uderzył w pobliskie drzewo ... /

:lol:

1. czy oprócz twoich słów masz inne argumenty na to, że uziom fundamentowy nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i gdzie pisze, że niewystarczającym, oprócz twoich pamietników? Bo ja jednym zdaniem udowodnię, że piszesz głupoty.

2. Nigdzie nie napisałem, że SAMA odgromówka chroni przed przepięciami.

3. Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem. W przeciwieństwie do ograniczników B i C.

To na razie tyle.

ad.1 To, ze czesto jego rezystancja jest zbyt duza aby spelnila swoja role,

ad.2 true

ad.3 true, powinenem napisac B i C, B+C jednoznacznie wskazuje na hybryde.

Jeśli tak twierdzisz, to jeszcze raz powtórzę, że nie rozumiesz pojęcia "ekwipotencjalizacja".

Rezystancja prawidłowo wykonanego uziomu fundamentowego może być większa w porównaniu z otokowym, a i tak jego prawidłowe "zadziałanie" bedzie pewniejsze niż otokowego. I doskonale spełni on swoją rolę.

Niestety, jak wspomniał krzysztofh nawet większość elektryków od elektrycznych instalacji domowych nie rozumie i nie zna zasad rządzących wykonaniem instalacji odgromowych. I lepiej nich się za nie nie biorą.

z Twoim to byłyby już dwa, a to o 100% więcej, co się nie zdaża

Widziałeś kiedyś jak sie pali dom po uderzeniu pioruna - to przemawia do rozumu wyobraźni na przyszłość i skutecznie stymuluje do podjęcia takiej decyzji.

Nawet obejrzenie mieszania spalonego z innego powodu jest na tyle przykre (szczególnie jak dotknie zainteresowanego a nie tylko potencjalnego ciekawskiego) że to pomaga podjąć decyzję i nie tylko o ubezpieczeniu.

Jeśli tak twierdzisz, to jeszcze raz powtórzę, że nie rozumiesz pojęcia "ekwipotencjalizacja".

Rezystancja prawidłowo wykonanego uziomu fundamentowego może być większa w porównaniu z otokowym, a i tak jego prawidłowe "zadziałanie" bedzie pewniejsze niż otokowego. I doskonale spełni on swoją rolę.

Niestety, jak wspomniał krzysztofh nawet większość elektryków od elektrycznych instalacji domowych nie rozumie i nie zna zasad rządzących wykonaniem instalacji odgromowych. I lepiej nich się za nie nie biorą.

Na studiach trochę liznąłem technikę wysokich napięć, więc nie tak że nie rozumiem, ale po co łazić samemu po dachu. Jak to zrobią fachowcy tej miary co wspomniałem to nawet przyjemność. Mile wspominam merytoryczne pogawędki z szefem firmy na temat instalacji odgromowych i przepięciówki. Jak ktoś jest dobry w tym co robi to nawet warto dać mu zarobić.

z Twoim to byłyby już dwa, a to o 100% więcej, co się nie zdaża

Widziałeś kiedyś jak sie pali dom po uderzeniu pioruna - to przemawia do rozumu wyobraźni na przyszłość i skutecznie stymuluje do podjęcia takiej decyzji.

Nawet obejrzenie mieszania spalonego z innego powodu jest na tyle przykre (szczególnie jak dotknie zainteresowanego a nie tylko potencjalnego ciekawskiego) że to pomaga podjąć decyzję i nie tylko o ubezpieczeniu.

nadinterpretujesz

muszę odebrać Ci "bułkę pszenną"

nigdy, nigdzie, nawet nie słyszałem

naciągacie na kasę "nieświadomych" inwestorów

• 1 year później...
To ta odgromówka ma za zadanie ściągnąć piorun i go bezpiecznie dla domu i jego użytkowników odprowadzić do ziemi - czy ma ściągać jakieś ładunki coby pieron nie przywalił - proszę o fizyczne/naukowe wyjaśnienie problemu.