mayland 20.12.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja nie robię odgromówki bo..... w bliskim sasiedztwie biegnie linia wysokiego napięcia i olbrzymie transformatory są. Zawsze tam wali i odcina całą wieś Blisko jest też duży zbiornik wodny i też "przyciąga". Gdyby i to nie pomogło to mam jeszcze za granicą działki las i wysokie sosny Mam nadzieję, że to cos da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.12.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ciekawe tematy w temacie http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61606,2570193.html http://www.piorunochrony.prx.pl/ http://www.elkobis.com.pl/ http://www.e-dach.pl/1484_2966.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja nie robię odgromówki bo..... w bliskim sasiedztwie biegnie linia wysokiego napięcia i olbrzymie transformatory są. Zawsze tam wali i odcina całą wieś Blisko jest też duży zbiornik wodny i też "przyciąga". Gdyby i to nie pomogło to mam jeszcze za granicą działki las i wysokie sosny Mam nadzieję, że to cos da Niestety, jak dotąd nikomu nie udało się tego obliczyć na pewno. Pozostaje mieć nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.12.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ciekawe tematy w temacie http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61606,2570193.html http://www.piorunochrony.prx.pl/ http://www.elkobis.com.pl/ http://www.e-dach.pl/1484_2966.htm zaglądnąłem na jedną, tą piorunochrony. Jedna wielka bzdura, twierdzą nawet, że ich piorunochrony aktywne sa zgodne z normami. Czyste łgarstwo. Ja czytam fachowców a nie szarlatanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 21.12.2007 04:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 podobnie jak mayland nie zrobiłam odgromówki pozostaje mi więc nadzieja ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.12.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ja nie robię odgromówki bo..... w bliskim sasiedztwie biegnie linia wysokiego napięcia i olbrzymie transformatory są. Zawsze tam wali i odcina całą wieś Blisko jest też duży zbiornik wodny i też "przyciąga". Gdyby i to nie pomogło to mam jeszcze za granicą działki las i wysokie sosny Mam nadzieję, że to cos da Niestety, jak dotąd nikomu nie udało się tego obliczyć na pewno. Pozostaje mieć nadzieję Potwierdzam. Nie można mieć nigdy pewności że pobliskie drzewa uchronią nas od uderzenia w dom (oby nie, tzn oby ochroniły). Za przykład niech posłuży przypadek uderzenia pioruna w przystanek autobusowy (w wiatkę) w centrum Warszawy, na ulicy gdzie w pobliżu były o wiele wyższe budynki i to budynki posiadające instalacje odgromowe (w opinii niektórych ściągające pioruny). Pewnie że jak w odległości 40m jest maszt nadajnika RTV o wysokości 100m to szanse na ochronę domu przez ten masz radykalnie rosną, ale ile jest takich przypadków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Nie można mieć nigdy pewności że pobliskie drzewa uchronią nas od uderzenia w dom (oby nie, tzn oby ochroniły). Za przykład niech posłuży przypadek uderzenia pioruna w przystanek autobusowy (w wiatkę) w centrum Warszawy, na ulicy gdzie w pobliżu były o wiele wyższe budynki i to budynki posiadające instalacje odgromowe (w opinii niektórych ściągające pioruny). Pewnie że jak w odległości 40m jest maszt nadajnika RTV o wysokości 100m to szanse na ochronę domu przez ten masz radykalnie rosną, ale ile jest takich przypadków? no właśnie, ile jest takich przypadków,ww opisanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.12.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 podobnie jak mayland nie zrobiłam odgromówki pozostaje mi więc nadzieja ........ Nie można mieć nigdy pewności że pobliskie drzewa uchronią nas od uderzenia w dom (oby nie, tzn oby ochroniły). Za przykład niech posłuży przypadek uderzenia pioruna w przystanek autobusowy (w wiatkę) w centrum Warszawy, na ulicy gdzie w pobliżu były o wiele wyższe budynki i to budynki posiadające instalacje odgromowe (w opinii niektórych ściągające pioruny). Pewnie że jak w odległości 40m jest maszt nadajnika RTV o wysokości 100m to szanse na ochronę domu przez ten masz radykalnie rosną, ale ile jest takich przypadków? no właśnie, ile jest takich przypadków,ww opisanych Ile ?? - może być tylko jeden - a jak będzie to akurat mój dom ... ? Ja wykonałem instalację odgromową - tradycyjną oczywiście - koszt całkowity wykonania mojej instalacji przez wykwalifikowaną firmę to 2 kpln ... / bez uziomu otokowego który sam wykonałem na etapie budowy fundamentów / , Po wykonaniu instalacji komplet pomiarów i protokół odbiorczy . - czy jest to kosmiczna kwota ?? - przy całokształcie inwestycji budowy mojego domu to takzwany pryszcz - a bezpieczeństwo ... / nie muszę się modlić aby piorun uderzył w pobliskie drzewo ... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 21.12.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 1. czy oprócz twoich słów masz inne argumenty na to, że uziom fundamentowy nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i gdzie pisze, że niewystarczającym, oprócz twoich pamietników? Bo ja jednym zdaniem udowodnię, że piszesz głupoty. 2. Nigdzie nie napisałem, że SAMA odgromówka chroni przed przepięciami. 3. Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem. W przeciwieństwie do ograniczników B i C. To na razie tyle. ad.1 To, ze czesto jego rezystancja jest zbyt duza aby spelnila swoja role, ad.2 true ad.3 true, powinenem napisac B i C, B+C jednoznacznie wskazuje na hybryde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.12.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 ad.1 To, ze czesto jego rezystancja jest zbyt duza aby spelnila swoja role, Jeśli tak twierdzisz, to jeszcze raz powtórzę, że nie rozumiesz pojęcia "ekwipotencjalizacja". Rezystancja prawidłowo wykonanego uziomu fundamentowego może być większa w porównaniu z otokowym, a i tak jego prawidłowe "zadziałanie" bedzie pewniejsze niż otokowego. I doskonale spełni on swoją rolę. Niestety, jak wspomniał krzysztofh nawet większość elektryków od elektrycznych instalacji domowych nie rozumie i nie zna zasad rządzących wykonaniem instalacji odgromowych. I lepiej nich się za nie nie biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ile ?? - może być tylko jeden - a jak będzie to akurat mój dom ... ? z Twoim to byłyby już dwa, a to o 100% więcej, co się nie zdaża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.12.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ile ?? - może być tylko jeden - a jak będzie to akurat mój dom ... ? z Twoim to byłyby już dwa, a to o 100% więcej, co się nie zdaża Widziałeś kiedyś jak sie pali dom po uderzeniu pioruna - to przemawia do rozumu wyobraźni na przyszłość i skutecznie stymuluje do podjęcia takiej decyzji. Nawet obejrzenie mieszania spalonego z innego powodu jest na tyle przykre (szczególnie jak dotknie zainteresowanego a nie tylko potencjalnego ciekawskiego) że to pomaga podjąć decyzję i nie tylko o ubezpieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.12.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 ad.1 To, ze czesto jego rezystancja jest zbyt duza aby spelnila swoja role, Jeśli tak twierdzisz, to jeszcze raz powtórzę, że nie rozumiesz pojęcia "ekwipotencjalizacja". Rezystancja prawidłowo wykonanego uziomu fundamentowego może być większa w porównaniu z otokowym, a i tak jego prawidłowe "zadziałanie" bedzie pewniejsze niż otokowego. I doskonale spełni on swoją rolę. Niestety, jak wspomniał krzysztofh nawet większość elektryków od elektrycznych instalacji domowych nie rozumie i nie zna zasad rządzących wykonaniem instalacji odgromowych. I lepiej nich się za nie nie biorą. Na studiach trochę liznąłem technikę wysokich napięć, więc nie tak że nie rozumiem, ale po co łazić samemu po dachu. Jak to zrobią fachowcy tej miary co wspomniałem to nawet przyjemność. Mile wspominam merytoryczne pogawędki z szefem firmy na temat instalacji odgromowych i przepięciówki. Jak ktoś jest dobry w tym co robi to nawet warto dać mu zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ile ?? - może być tylko jeden - a jak będzie to akurat mój dom ... ? z Twoim to byłyby już dwa, a to o 100% więcej, co się nie zdaża Widziałeś kiedyś jak sie pali dom po uderzeniu pioruna - to przemawia do rozumu wyobraźni na przyszłość i skutecznie stymuluje do podjęcia takiej decyzji. Nawet obejrzenie mieszania spalonego z innego powodu jest na tyle przykre (szczególnie jak dotknie zainteresowanego a nie tylko potencjalnego ciekawskiego) że to pomaga podjąć decyzję i nie tylko o ubezpieczeniu. nadinterpretujesz muszę odebrać Ci "bułkę pszenną" nigdy, nigdzie, nawet nie słyszałem naciągacie na kasę "nieświadomych" inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 21.12.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 ale mądre rozmowy tutaj prowadzicie ..... Krzyś czy to Ty czy jakiś inny Krzysztof? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.07.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 To ta odgromówka ma za zadanie ściągnąć piorun i go bezpiecznie dla domu i jego użytkowników odprowadzić do ziemi - czy ma ściągać jakieś ładunki coby pieron nie przywalił - proszę o fizyczne/naukowe wyjaśnienie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.07.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 No bo są dwie szkoły: jedna że przyciąga, druga że odgania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.07.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 A jak zrobić uziom z izolowaną płytą fundamentową z zatopionymi elektrycznymi kablami grzewczymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.07.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Gromnica jak sama nazwa wskazuje jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts