Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgromówka

Recommended Posts

No bo są dwie szkoły: jedna że przyciąga, druga że odgania.

Przyciąga, nie przyciąga. Nie istotne. Instalacja odgromowa to taki kij z którym idziesz przez wieś. Czy ten kij przyciąga wiejskie psy? nie wiadomo. Ale statystycznie idąc przez wieś jakiś pies może cięnapaść tak jak piorun może trafić w twoją chałupę. Jak masz tego kija to jeśli pies cięzaatakuje to walisz go tym kijem w łeb i idziesz dalej. Jak nie masz kija to leżysz rozciągnięty na trawie. Tak też jest z instalacjami odgromowymi. Jeśli pieruny cię atakują to pierunochron cięprzed nimi broni. Ci co zakładają,że nie trzeba im kija bo coś tam , coś tam zakładają , że żaden pies ich nie napadnie. I nie jest to pozbawione sensu. Nie każdy przecież wałęsa siępoi wsi pełnej kundli więc nie można powiedzieć ,ża zawsze każdy z nas powinien miećprzy sobie kijaszka. Decyzja należy do każdego z was.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale jak to działa? Pamiętam obrazek z książki od fizyki chyba z 7 albo 8 klasy szkoły podstawowej taki dom z kominem i chmurki ładunków + i - w chmurach i na ziemi. Z tego co pamiętam to profesor tłumaczył że coś tam się rozładowuje i pierón nie wali. To było dość dawno, a książka ... gdzieś się zawieruszyła.

• 6 months później...
Ale jak to działa? Pamiętam obrazek z książki od fizyki chyba z 7 albo 8 klasy szkoły podstawowej taki dom z kominem i chmurki ładunków + i - w chmurach i na ziemi. Z tego co pamiętam to profesor tłumaczył że coś tam się rozładowuje i pierón nie wali. To było dość dawno, a książka ... gdzieś się zawieruszyła.

Kolego : wyladownie atmosferyczne jest zwiazane z przemieszczaniem sie czasteczek lodu, gradu itp wewnatrz chmury typu kumulus. Wszystko to odbywa sie przy silnym wietrze . Typowy przebieg zjawiska to: 2 masy powietrza o roznej temperaturze i skladzie spotykaja sie ze soba. Silny wschodzacy strumien powietrza kieruje wilgoc , kawalki lodu, kulki gradowe i kropelki wody w kiurunku wierzchniej wasrtwy chmury. W partiach o silnej turbulencji ciezkie czsteczki gradowe zderzaja sie z krysztalkami lodu. Gdy dochodzi do ich zderzenia czasteczki lodu otrzymuja ladunek ujemny. Poniewaz opadaja one szybciej niz krysztalki tak wiec przenosza one ladunek ujemny do dolnej warstwy chmury. Tak wiec dochodzi do rozdzielenia ladunkow w chmurze: dolna czesc chmury zazwyczaj posiada ladunek ujemny a gorna dodatni. Silny ladunek ujemny powoduje wytworzenie sia ladunku dodatniego na powierzchni ziemi ( ladunki ujemne sa odpychane przez ladunek w chmurze). Tak wiec otzrymujemy uklad silnego ladunku ujemnego w dolnej wasrtwie chmury i ladunku dodatniego na powierzchni ziemi. Jak wiadomo taki uklad dazy do rozladownia ( neutralizacji ladunkow) . Podczas aktywnej fazy burzowej ladunek ujemny z chmury w postaci lidear odgronego ( potocznie zwany blyskawica) schodzi w kierunku ladunku dodatniego na ziemi. Gdy lider juz schodzi pole elektryczne ( natezenia) bardzo szybko rosnie. Gdy lider zbliza sie do ziemi na wierzcholkach objektow przeowdzacych ( obiekty metalowe, mokre drzewa itp) tworza sie strimery . Kiedy lider osiaga odleglosc ok 100 metrow od ziemi zewnetrzne pole elektryczne przekracza punkt krytyczny i powstaje jeden lub kilka liderow wschodzacych ( wyladowanie odolne) tzw. konkurencja liderow. Najszybszy i najmocniejszy lider laczy sie z liderem odgornym i kanal zamyka sie. Ladunek z chumry splywa do ziemi.

Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem.

Problem polega głównie na budowie tych ochronników.

Tego się raczej nie da zmieścić w paru postach, no i raczej trzeba mieć do tego pewne przygotowanie teoretyczne.

Proponuje zajrzeć tu:

http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203

a także poczytac stronę domową prof. A. Sowy http://www.ochrona.net.pl/ tam też jest co nieco o tzw. piorunochronach aktywnych.

Retrofood,

dlaczego nikt nie pisze o Legrandzie B+C?

Pytanie na ile odgromówka jest skuteczna w przypadku bezpośredniego uderzenia przez pioruna ?

Czy instaluje się ją po to żeby poprawić sobie samopoczucie.

Pytania do Retrofood'a

Uziom fundamentowy.

1. Czy nie ma możliwości że przy odprowadzeniu ogromnego ładunku podczas uderzenia nie ulegnie uszkodzeniu ława fundamentowa?

2. Czy jeżeli do uziomu jest podłączona odgromówka i uziemienie dla instalacji elektrycznych i nieelektrycznych budynków to nie ma zagrożenia że przy uderzeniu spalą się wrażliwe na przepięcia elementy. Telewizory, komputery et cetera.

Pytanie na ile odgromówka jest skuteczna w przypadku bezpośredniego uderzenia przez pioruna ?

Czy instaluje się ją po to żeby poprawić sobie samopoczucie.

Pytania do Retrofood'a

Uziom fundamentowy.

1. Czy nie ma możliwości że przy odprowadzeniu ogromnego ładunku podczas uderzenia nie ulegnie uszkodzeniu ława fundamentowa?

2. Czy jeżeli do uziomu jest podłączona odgromówka i uziemienie dla instalacji elektrycznych i nieelektrycznych budynków to nie ma zagrożenia że przy uderzeniu spalą się wrażliwe na przepięcia elementy. Telewizory, komputery et cetera.

Nie jestem Retrofood, ale Ci odpowiem na tyle mądrze na ile umiem:

1) Przy niewiarygodnie ogromnym ładunku (bo o takim mówimy) i błędach wykonawczych w wykonaniu instalacji w fundamencie jest taka możliwość.

2) Wrażliwa elektronika padnie na 99,99999%.

Elektronikę domową możesz sobie sprawić nową.

W sumie nowy budynek też sobie postawisz, ale już nie tak szybko.

Prawidłowo wykonana i konserwowana odgromówka daje Ci pewność, że po uderzeniu pioruna masz do czego wrócić.

Brak odgromówki + uderzenie pioruna w dom to ruletka, może tylko spadną dachówki, a może zostaną zgliszcza.

Dlaczego ludzie nie mają tych dylematów w przypadku poduszek powietrznych albo ABSów montowanych w autach? Przecież nikt nie gwarantuje "nieśmiertelności" kierowcy lub pasażerom po zastosowaniu tych urządzeń?

Ogranicznik przepięć B+C większości firm jest raczej "uspokajaczem sumienia" niż realnym technicznym zabezpieczeniem.

Problem polega głównie na budowie tych ochronników.

Tego się raczej nie da zmieścić w paru postach, no i raczej trzeba mieć do tego pewne przygotowanie teoretyczne.

Proponuje zajrzeć tu:

http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203

a także poczytac stronę domową prof. A. Sowy http://www.ochrona.net.pl/ tam też jest co nieco o tzw. piorunochronach aktywnych.

Retrofood,

dlaczego nikt nie pisze o Legrandzie B+C?

Bo to też uspokajacz. Jedynie osobno B, osobno C. Z wszelkimi zaleceniami dot. ich montażu.

Jest Dehn i jego Dehnventil B+C - z tego co wiem oparty o iskierniki, a nie warystory. Ale popatrzcie na jego gabaryt - to już daje do myślenia. nie mówiąc już o cenie...

To już sam nie wiem, co zrobić:

Odnośnie zabezpieczenia przepięciowego (jak źle nazywam, poprawcie) mam tak:

przykazanie zakładu energetycznego: 4szt. WO280/15 - ZAKŁ. EN. ŻYRARDÓW,

przykazanie projektanta instalacji el.: OBO V20-C/0 - BELLINO,

z książki wyczytałem: ETITEC C 275/15 - KSIĄŻKA

a mógłbym również zdecydować się na SPC-S-20/280/4/C - (LEGRAND)

Pytanie:

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie

wstawienie w skrzynce w granicy działki zabezpieczenie klasy B,

a w domu w rozdzielnicy - klasy C?

To już sam nie wiem, co zrobić:

Odnośnie zabezpieczenia przepięciowego (jak źle nazywam, poprawcie) mam tak:

przykazanie zakładu energetycznego: 4szt. WO280/15 - ZAKŁ. EN. ŻYRARDÓW,

przykazanie projektanta instalacji el.: OBO V20-C/0 - BELLINO,

z książki wyczytałem: ETITEC C 275/15 - KSIĄŻKA

a mógłbym również zdecydować się na SPC-S-20/280/4/C - (LEGRAND)

Pytanie:

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie

wstawienie w skrzynce w granicy działki zabezpieczenie klasy B,

a w domu w rozdzielnicy - klasy C?

Te co podajesz to klasa C. I ok.

Powiedz:

masz inst. odgromową?

jak masz zasilanie (ze słupa do skrzynki w granicy, czy wszystko kabel (bez słupów)?

jaka odległość od złącza w granicy do budynku?

w skrzynce w granicy nic nie dasz - energetyka nie zgadza się na to, musiałbyś dołożyć osobną skrzynkę.

Dlaczego ludzie nie mają tych dylematów w przypadku poduszek powietrznych albo ABSów montowanych w autach? Przecież nikt nie gwarantuje "nieśmiertelności" kierowcy lub pasażerom po zastosowaniu tych urządzeń?

ABS nie chroni przed śmiercią czy wypadkiem tylko zapobiega blokowaniu kół skracając drogę hamowania i do tego jest stworzony. Porównanie nietrafione.

ABS nie chroni przed śmiercią czy wypadkiem tylko zapobiega blokowaniu kół skracając drogę hamowania i do tego jest stworzony. Porównanie nietrafione.

Czyli posrednio...

Porównanie trafne!

Nie trafione!

Piorunochron ma odprowadzić energie jak już wlanie! A nie zabezpieczyć przed walnięciem.

Bardziej trafny airbag bo on działa po. A nie zapobiega.

retrofood nie opowiedziałeś na moje pytania. Nie chcesz czy nie potrafisz?

1) Przy niewiarygodnie ogromnym ładunku (bo o takim mówimy) i błędach wykonawczych w wykonaniu instalacji w fundamencie jest taka możliwość.

Prawidłowo wykonana i konserwowana odgromówka daje Ci pewność, że po uderzeniu pioruna masz do czego wrócić.

Aha czyli dajesz 120% gwarancje że jak uderzy w dom z tą dobrą odgromówką to dom ocaleje?

Nie mówię tu o błędach wykonawczych. Czyli jest ryzyko że rozwali nam ławę! Fajne pocieszenie.

ze słupa przy drodze w ziemi kablem do skrzynki w granicy ok30m.

Od skrzynki kablem w ziemi do domu ok30m

Odgromówki jeszcze nie mam. Mam mieć.

Uziom wbiję, bo do fundamentów się nie podłączyłem.

masz 3 opcje:

1) B przy złączu (ale nie wiem czy energetyka się zgodzi na umieszczenie czegokolwiek w ich skrzynce - spytaj swego elektryka, będziesz musiał dać osobną) + C w rozdzielnicy

2) B w skrzynce w miejscu doprowadzenia kabla do budynku + C w rozdzielnicy

Pamięta!! między B a C musi być 15m odległości po kablu lub razem z B musisz dać specjalny element indukcyjny - producenci nazywają to koordynacją między B i C

3) Zestaw B+C w rozdzielnicy właśnie taki już skoordynowany

np. wyrób moellera SP-B+C/3+1 lub produkt Dehn-a dehnventil

Ja osobiście skłaniałbym się do opcji 2 lub 3 - nie wiem jak to cenowo Ci wyjdzie jednakże skuteczna ochrona przepięciowa to wydatek rzędu 1,5-2k.

oczywiście ograniczniki dopasuj do układu sieci - TN/TT?? podłączając ograniczniki przewody prowadź po liniach prostych, bez zagięć, broń boże bez pętli!!, przekrojem 16 lub większym , najlepiej linką. PE od ogranicznika podłącz bezpośrednio do GSW.

Aha czyli dajesz 120% gwarancje że jak uderzy w dom z tą dobrą odgromówką to dom ocaleje?

Nie mówię tu o błędach wykonawczych. Czyli jest ryzyko że rozwali nam ławę! Fajne pocieszenie.

rozmawiając o wyładowaniach atmosferycznych nie można mówić że coś jest 100% skuteczne i pewne. to jest wszystko prawdopodobieństwo.

jest jakiś tam ułamek, że uszkodzi się ława (nawet nowa norma odgromowa o tym mówi) ale jest to prawdopodobieństwo tak nikłe, że nie dyskwalifikuje tego sposobu wykonania uziemienia czy odprowadzania ładunku.

Dużo bardziej groźny jest np. skorodowany uziom otokowy..., jest też prawdopodobne że piorun uderzy w niechroniony garaż wolnostojący i ten spłonie doszczętnie lub w pobliskie drzewo które przewróci się na dom.

jeśli ktoś ma obawy, to nie musi obligatoryjnie stosować tego typu uziemienia - może sobie zrobić otok czy powbijać szpilki - jego wola.

masz 3 opcje:

1) B przy złączu (ale nie wiem czy energetyka się zgodzi na umieszczenie czegokolwiek w ich skrzynce - spytaj swego elektryka, będziesz musiał dać osobną) + C w rozdzielnicy

Nad skrzynką ZE jest dobudowana moja skrzynka z licznikiem.

2) B w skrzynce w miejscu doprowadzenia kabla do budynku + C w rozdzielnicy

Pamięta!! między B a C musi być 15m odległości po kablu lub razem z B musisz dać specjalny element indukcyjny - producenci nazywają to koordynacją między B i C

Kabel ma 30m. Idzie w ziemi i jest wprowadzony do budynku prosto do rozdzielnicy. Czy to źle?

Pytanie drugie: 15m między B i C to minimum czy maksimum? (czytałem, nie pamiętam)

3) Zestaw B+C w rozdzielnicy właśnie taki już skoordynowany np. wyrób moellera SP-B+C/3+1 lub produkt Dehn-a dehnventil

Toć od tego zacząłem udział w tym wątku, że B+C to szajs! Stąd wszystkie pytania.

Ja osobiście skłaniałbym się do opcji 2 lub 3 - nie wiem jak to cenowo Ci wyjdzie jednakże skuteczna ochrona przepięciowa to wydatek rzędu 1,5-2k.

oczywiście ograniczniki dopasuj do układu sieci - TN/TT?? podłączając ograniczniki przewody prowadź po liniach prostych, bez zagięć, broń boże bez pętli!!, przekrojem 16 lub większym , najlepiej linką. PE od ogranicznika podłącz bezpośrednio do GSW.

TNC-S

Dzięki za uwagi.

Kabel ma 30m. Idzie w ziemi i jest wprowadzony do budynku prosto do rozdzielnicy. Czy to źle?

Pytanie drugie: 15m między B i C to minimum czy maksimum? (czytałem, nie pamiętam)

To minimum (podawane przez producentów) dehn chyba podaje 12.

3) Zestaw B+C w rozdzielnicy właśnie taki już skoordynowany np. wyrób moellera SP-B+C/3+1 lub produkt Dehn-a dehnventil

Toć od tego zacząłem udział w tym wątku, że B+C to szajs! Stąd wszystkie pytania.

A co napisałem? :-) SKOORDYNOWANE B+C a nie "zwykłe". B+C oparte na warystorach to mizeria.

Ten zestaw np. moellera to: B na iskierniku + indukcyjność odsprzęgająca + C na warystorze

TNC-S

Dzięki za uwagi.

Skoro masz już wykonane tak a nie inaczej to obstawiałbym opcję 3 - czyli np. ten melerowski zestaw.

tu masz artykuły jak instalować przepięciówkę:

http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_2.pdf

http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_1.pdf

http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_9.pdf

zwróć uwagę jak należy montować przepięciówkę względem szyny uziemiającej. B w złączu chyba nie bardzo, bo popatrz gdzie musiałbyś mieć GSW.