Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgromówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ABS nie chroni przed śmiercią czy wypadkiem tylko zapobiega blokowaniu kół skracając drogę hamowania i do tego jest stworzony. Porównanie nietrafione.

nieprawda, albo bzdura. jak wolisz. ABS zapobiega blokowaniu kół, powodując, że auto jest ciągle sterowne (możesz nim manewrować).

Niestety ABS nieraz skróci drogę hamowania innym razem ją wydłuży - to zależy już od rodzaju nawierzchni po której jedziesz

ABS nie chroni przed śmiercią czy wypadkiem tylko zapobiega blokowaniu kół skracając drogę hamowania i do tego jest stworzony. Porównanie nietrafione.

nieprawda, albo bzdura. jak wolisz. ABS zapobiega blokowaniu kół, powodując, że auto jest ciągle sterowne (możesz nim manewrować).

Niestety ABS nieraz skróci drogę hamowania innym razem ją wydłuży - to zależy już od rodzaju nawierzchni po której jedziesz

A czy to jest wewontek o odgromówce czy wnikamy w szczegóły ABSu?

Czasem odgromówka ściąga pioruny do domu, a czasem je odpycha. To zależy od odgromówki, tak mówią na kasach w Biedronce.

Nie jest moim celem namawianie kogoś na robienie odgromówki i przepięciówki.

To jest każdego indywidualna decyzja i (spory) wydatek.

Jedyne co mogę to podpowiedzieć JAK ROBIĆ, a JAK NIE ROBIĆ.

Szanowny inwestorze chcesz iść na skróty? Twoja sprawa.

Ja uważam, że w tej materii na tanie nas nie stać.

Instalacje to nie lampa z abażurem, którą można wymienić gdy się znudzi lub niesprawdzi...

jak będziesz szukać to popytaj też o ten Dehnventil (oznaczenie DV M TNC 255) ale to tak około 2k będzie :-(

sam to łączysz?

Mjakob,

Sam nie wiem. Prądu się boję, bom z pierwszego wykształcenia elektronik, więc jak skończę adaptować schemat, to i uzbrojenie skrzynki pewnie zrobię (m.in. chcę maksymalnie wykorzystać listwy grzebieniowe, żeby zachować przejrzystość)

Odgromówka obecnie jest największym wyzwaniem, bo o niej wiem najmniej.

Ale skoro sam domek wybudowałem od fundamentu po kalenicę, to powolutku, powolutku, nauczę się, posłucham mądrych ludzi :D a na koniec poproszę człowieka, który na pewno wie o co chodzi, aby sprawdził i zmierzył. Jak źle, to do poprawki. Taki jest plan. 8)

jak będziesz szukać to popytaj też o ten Dehnventil (oznaczenie DV M TNC 255) ale to tak około 2k będzie :-(

sam to łączysz?

Mjakob,

Sam nie wiem. Prądu się boję, bom z pierwszego wykształcenia elektronik, więc jak skończę adaptować schemat, to i uzbrojenie skrzynki pewnie zrobię (m.in. chcę maksymalnie wykorzystać listwy grzebieniowe, żeby zachować przejrzystość)

Odgromówka obecnie jest największym wyzwaniem, bo o niej wiem najmniej.

No ambitnie, ale polecałbym jednak by to elektryk "uzbroił" skrzynkę i wykonał odgromówkę :-) a już na pewno koordynował całość prac od samego początku.

jest tu na forum dyskusja o tym czy i jak elektryk ma odebrać instalację gdy przyprowadza się go na "stan istniejący"...

MJakob,

Instalacja odgromowa - owszem, to bardzo poważna sprawa i tu widzę duży sens szukania pomocy u doświadczonego elektryka.

Jednak odnośnie podłączenia "esów", lampek czy RCD... hm, jeśli jest coś, czym mnie przekonasz, że jest to skomplikowane, to faktycznie, poszukam człowieka i do tej roboty.

Póki co, przewertowałem forum sep, elektrodę, książki...

Przerobiłem dyskusje typu: "Jak podłączyć RCD: z góry czy z dołu i o co chodzi z N?", albo "Pomocy, mam układ sieci TN-C, jak zrobić rozdział PEN na PE i N?". Konieczność równomiernego obciążenia faz, szyna ekwipotencjalna, uziemienie, przejrzystość w rozdzielnicy, kolory kabli :D

Być może uzbroję, sprawdzę, a zapięcie na ostatni guzik, czyli podpięcie kabla 5x10 i instalację odgromówki pozostawię Panu z uprawnieniami.

Tak o tym myślę....

MJakob,

Instalacja odgromowa - owszem, to bardzo poważna sprawa i tu widzę duży sens szukania pomocy u doświadczonego elektryka.

Jednak odnośnie podłączenia "esów", lampek czy RCD... hm, jeśli jest coś, czym mnie przekonasz, że jest to skomplikowane, to faktycznie, poszukam człowieka i do tej roboty.

Póki co, przewertowałem forum sep, elektrodę, książki...

Przerobiłem dyskusje typu: "Jak podłączyć RCD: z góry czy z dołu i o co chodzi z N?", albo "Pomocy, mam układ sieci TN-C, jak zrobić rozdział PEN na PE i N?". Konieczność równomiernego obciążenia faz, szyna ekwipotencjalna, uziemienie, przejrzystość w rozdzielnicy, kolory kabli :D

Być może uzbroję, sprawdzę, a zapięcie na ostatni guzik, czyli podpięcie kabla 5x10 i instalację odgromówki pozostawię Panu z uprawnieniami.

Tak o tym myślę....

No z takim podejściem widzę że i tak Cię nikt nie przekona :-) niemniej jednak warto by elektryk na bieżąco śledził Twoje postępy.

poczytaj też o spadkach napięć, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej, sposobach prowadzenia przewodów itp.

Pozdrawiam i życzę postępów.

Samo podłączanie skomplikowane nie jest, ważne, żeby wszystko bylo w odpowiedniej ilości, wielkości i kolejności.

No i nie warto jeździć z Poznania do Krakowa przez Gdańsk.

Rynny to są do odprowadzania deszczówki.

wiem

ale myślalem, że gdy dachówka i rynna są z blachy i połączone ze sobą i wchodzą w ziemię to może jakieś niewielkie ładunki są wstanie odprowadzić do ziemi

tak by było najprościej i najtaniej bo nie trzeba by bylo płacić za odgromówkę :lol:

ale myślalem, że gdy dachówka i rynna są z blachy i połączone ze sobą i wchodzą w ziemię to może jakieś niewielkie ładunki są wstanie odprowadzić do ziemi

tak by było najprościej i najtaniej bo nie trzeba by bylo płacić za odgromówkę :lol:

Wyrwane z kontektsu Twojej wypowiedzi, ale to jest właśnie odpowiedź dlaczego NIE.

witam

ja mam dach kryty blachodachówką a od niego odchodzą stalowe rynny do ziemi,

czy jest to jakieś zabezpieczenie przeciw piorunowe, czy tylko fikcja??

Zadałem niedawno podobne pytanie.

Fachowcy mają krótką odpowiedź:

fikcja

Z punktu widzenia amatora to wygląda tak:

Jak mam dach zrobiony tak jak mówisz, to nikt nie wie i pewnie nie dowie się co się stanie, nikt nie mierzy rezystancji takiej konstrukcji itp. Jakieś prawdopodobieństwo że to zadziała jest, podobnie jak jest dość prawdopodobne, że nigdy w ten dach nie trafi. Ale nikt nie da ci gwarancji, że to będzie działać.

Koledzy Zawodowcy opisują gdzieniegdzie wzorcowo wykonane instalacje, pomijając milczeniem oczywisty skądinąd fakt, że takie elementy jak złącze kontrolne nie jest niezbędne. Jak przyłoży w dach, to obojętnie, czy to złącze jest, czy nie, instalacja zadziała. Złącze jest potrzebne im, aby sprawdzili czy instalacja zadziała w sposób kontrolowany, a nie metodą "rozpoznania walką". Jest wymagane przez Polską Normę, ale tylko tam, gdzie jest wymagana instalacja odgromowa. W przypadku domów jednorodzinnych można jej nie wykonać, można ją wykonać w sposób całkowicie amatorski. Tylko, że wtedy z punktu widzenia prawa i jedynie prawa jej nie ma. Z punktu widzenia potencjalnego pioruna ona jest. I jeśli jest zrobiona dobrze i sprawnie, to piorun z niej skorzysta, a jeśli jest zrobiona metodą połączenia dachu z bolcem uziemiającym w gniazdku, to chyba lepiej, aby jej nie było.

Problem jest szerszy niż brak złącza kontrolnego.

Nie znam statystyk, ale zapewne PROMIL posiadaczy odgromówki (budownictwo jednorodzinne) wykonuje jakiś przegląd i jakieś okresowe pomiary. Bo i po co? Skoro nie przywaliło do tej pory, to pewnie JAKOŚ SIĘ UDA.

Problemem jest JAKOŚĆ POŁACZEŃ, a przede wszystkim hasło STALOWA RYNNA ŁĄCZONA ZAPEWNE NA LUT MIĘKKI WCHODZI DO ZIEMI... no i co dalej z tą rynną się dzieje w tej ziemi? Oplata budynek poniżej punktu przemarzania? Pewny jesteś tych połączeń? Wiesz co się dzieje ze stopami cynowymi w minusowych temp.?

Generalnie to co opisałeś, czyli niby jest wymagane prawem ale nieokreślone co i jak to ja bym porównał do gaśnicy w hobbystycznym warsztacie pana Zdzisia lokalnego kowala w Pcimiu Środkowym.

Niby jest na ścianie gaśnica, piękna czerwona troche przykurzona,

okres ważności... kto by się tym przejmował,

badania, wymiana... po co,

ważne że jest jakby się kto pytał....

Czy Pan Zdzisiu jest pewny że zadziała? On zakłada, że zadziała gdy będzie potrzebna. A jeśli nie zadziała to będzie sobie pluł w osmaloną brode, że zaoszczędził skrzynke piwa kosztem miejsca i narzędzi pracy.

Morał z tego taki.

Nie chcesz odgromówki, nie robisz jej świadomie i jedziesz za tą kase raz w życiu na wymarzone wakacje z rodziną.

Chcesz robić odgromówke... to nie dziaduj i zrób to właściwie i porządnie!

witam

ja mam dach kryty blachodachówką a od niego odchodzą stalowe rynny do ziemi,

czy jest to jakieś zabezpieczenie przeciw piorunowe, czy tylko fikcja??

Odpowiem sam sobie :)

Głębiej się zastanowiłem nad tym co napisałeś i... popatrz jak wykorzystuje się fragmenty instalacji deszczowej (rury spustowe i rynny) jako przewody odgromowe:

http://www.spinpol.com.pl/galerie/domy_przyklady/Instalacje_odgromowe142.jpg

Przewody odprowadzające. Jeśli rynny spustowe wykonane są z materiału przewodzącego można wykorzystać je jako przewody odprowadzające. [źródło - SPINPOL]

http://www.spinpol.com.pl/galerie/domy_przyklady/Instalacje_odgromowe143.jpg

Przewody odprowadzające. Jeśli rynny spustowe wykonane są z materiału przewodzącego można wykorzystać je jako przewody odprowadzające – rynny ze stali ocykowanej. [źródło - SPINPOL]

http://www.spinpol.com.pl/galerie/domy_przyklady/Instalacje_odgromowe109.jpg

Dachy ceramiczne. Instalator ma obowiązek wykorzystać „naturalne” elementy przewodzące na dachu. [źródło - SPINPOL]

http://www.spinpol.com.pl/galerie/domy_przyklady/Instalacje_odgromowe137.jpg

Przykład schowania instalacji odgromowej za rynną spustową. [źródło - SPINPOL]

Zwróć uwagę, że w żadnym wypadku nie wykorzystano faktu "wchodzenia rury do ziemi". Wykorzystano jedynie fragment instalacji deszczowej.

• 1 year później...
Jestem na etapie robienia instalacji elektrycznej w domu i elektryk zaproponował mi, że może mi zrobić instalacje odgromową za kwotę 7500zł z materiałami i robocizną. I teraz moje pytania, kilka osób mówiło mi, że nie warto w to inwestować jak się ma dom blisko wysokich drzew lub innych wysokich budynkow (tak jak w moim przypadku, drzewa są w odległości 10m), lub jak mieszka się w gęstej zabudowie czy to prawda ? a drugie pytanie dotyczy ceny, rozsądna czy nie ?