Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doradźcie co wybrać i kupić

Recommended Posts

dziękuję za linka , przejrzałam Wojtku już część zawartych w tym temacie postów , ale sam widziałeś ,że jest tego ponad 17 tys . i one sa od 2002 r. Czasy i firmy się zmieniły , produkty zapewne też . Chciałabym coś usłyszeć od ludzi teraz, którzy użytkują już od jakiegos czasu produkt danej firmy i mogą go polecić, bądź takich , co się znają . Chodzi mi o firmy obecne teraz na rynku .

echhhh...w dalszym ciągu niewiele informacji :( Do czego maja być te okienka? Do domku? Do bloku? do - za przeproszeniem - stodoły? ;)

Najtańsze - co nie oznacza, że dobre, dostaniesz w Castoramie czy Praktikerze - z pięć lat powinny wytrzymać a dobrze zamontowane i konserwowane może i do dziesiątych urodzin dożyją ;)

jareko ja potrzebuję te okna na jedną kondygnację i mają to byc dwa wys. 135 x szer. 140 , dwa wys. 135 x 150, jedno 135 x 180 , dwa 70 x 1 m i dwoje balkonowych 2.20 x 90 . No i nie wiem o co chodzi z tą wentylacją ? Czy chodzi Ci o np. te komory ? Bo jesli tak to chciałabym 5 komorowe min. No a jesli Ci chodzi o coś innego , to napisz mi o co :D A co do warstwy ocieplenia , to jeszcze jej nie mam , ale jak bedzie to tak 10 cm ( styropianowa). Edytowane przez bie

jest tego ponad 17 tys . i one sa od 2002 r.

Czyli moja wypowiedź z przymrużeniem okna pewien skutek odniosła:yes:

Temat nie jest tak prosty jak by się wydawało. Mnogość producentów, systemów profili, okuć, itp., itd., to temat na pracę magisterską albo nawet doktorską (z habilitacją to chyba przegnę). Wg mnie najbardziej liczy się doświadczenie firmy (producenta i sprzedawcy) i opinie klientów. Co mi po 20-to letniej gwarancji od firmy istniejącej 2 lata? Co mi da zakup super produktu zniszczonego podczas transportu/montażu? Kto jest gwarantem - sprzedawca czy producent? Jakie są warunki gwarancji (dobrowolnej)?

wentylacja to takie cuś co pozwala ci wymieniać powietrze w chałupie - grawitacyjna to takie kratki w pokojach, mechaniczna to takie rury co po chałupie sie szlajają jak sie ja buduje a później w ścianach i po katach sa chowane ;)

Gabaryty Twych okienek nie sa duże wiec każdy z 67 profili dostępnych na rynku sprosta zadaniu

W kolorze czy białe?

no to u mnie zaplacilabys za takie okienka z ciepłą szybką (k=0,5) wraz z montażem tak mniej niż więcej jak 8.600,- i nie wiem czy to dużo czy mało - tak po prostu jest :)

A pytanko o wentylację miało związek z tym, że przy grawitacyjnej jakoś trzeba nowe powietrze do środka dostarczyć by nieświeże mogło kominem uciec - czyli minimum jeden nawiewnik na pomieszczenie tzw. czyste - czyli bez kibelka czy łazienki i bez kuchni