Jarodabek 04.02.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Kupiłę niedawno działkę budowlaną. Był to zakup którego chyba do końca nie przemyślałem.Problem przedstawia się następująco: działka ta znajduje się przy planowanej drodze (tak jest w planie przestrzennego zagospodarowania), na dzień dzisiejszy w pasie przewidzianym na drogę jest wykonana kanalizacja, natomiast innych mediów w tym pasie nie ma. Oczywiście dostęp do mojej działki mam poprzez służebność drogową ale tylko teoretycznie, ponieważ musiałbym zasypać doły, wyciąć trochę drzew itp. W niedługim czasie chciałbym przystąpić do budowy domu ale problem tkwi w tym, że nie wiem jak podłączyć podstawowe media typu: energia elektryczna,woda, gaz. Najbliższe przyłącza tj. wody i energii elektrycznej znajdują się ok. 100m od mojej działki mierząc wzdłuż pasa przewidzianego na planowaną drogę. Pomiędzy moją działką a tymi przyłączami znajdują się jeszcze dwie inne działki budowlane. Z pośród tych działek budowlanych zostały wydzielone działki przewidziane na utworzenie planowanej drogi o szer. 12m (na których to znajduje się wspomiana wcześniej kanalizacja). Jak dotąd gmina nie utworzyła drogi ponieważ ma problem z jednym właścicielem, który po prostu targuje się z wótem o kawałek działki pod drogę.Moje pytanie brzmi: - czy aby podłączyć media muszę zwracać się do sąsiadów o zgodę na przeciągnięcie przez ich działki (przewidziane na drogę)? - czy w tym przypadku decyzję może podjąć gmina?Będę Państwu ogromnie wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 11.02.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Właściciele drogi muszą się zgodzić. Duże koszty robudowy takich mediów. Studnie można wiercić. Gorzej z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts