herakles 29.05.2010 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Czyli sugerujesz, aby wszystko, łącznie z solarem robić na miękko, ale z najwyższą dokładnością o każden paproszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.05.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 (edytowane) Tu musze rozczarowac kolege. Byłem dzisiaj na awarii u goscia kturemu pusciły 3 luty miekkie! Na fi 28 i 2 na fi 22. Zagotowało sie podobno gosciowi w piecu gdy nie było go w domu. Zapomniał sobie przymknąc piec. Nie wnikam w to jaka firma to robiła i jak to było zrobione. Wczesniej trzymało. Po tej sytuacji pusciły luty. Widac było ze na rurach były małe naprężenia. Pierwszy puścił 0,7m od pieca następne 1- 1,5 m od pieca. Też mnie to zaskoczyło. Jaka temperatura musiała tam być?! ALE...poszło.Nie chcę tu pisać by wszędzie lutować na twardo bo to by był absurd. Chcę tylko powiedzieć że przy wysokiej temp i naprężeniach może do tego dojść. Dam sobie rękę uciąć że była to instalacje zamknięta Wybaczcie ale fizyka w tej kwestji jest prosta - woda wrze w 100 st C przy normalnym atmosferycznym ciśnieniu, jeżeli zwiększamy ciśnienie to temp można uzyskać wyższą nawet taką by lut miękki puścił DLATEGO NIE WOLNO !!!! wykonywać instalacji stałopoalnych w układzie zamkniętym bez dodatkowych zabezpieczeń (bufor wężownice schładzające zawór bezpieczeństwa na 1,5 BARA itp itd Edytowane 30 Maja 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.05.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Muszę i ja się Tu z Tobą nie zgodzić. Kilkakrotnie jezdziłem do awarii do piekarń, gdzie na piecach wykorzystując ciepło tracone właściciele najczęściej montują zasobniki c.w.u. po 250 - 1000 l. Mieli przedłużną instalację wodną wstawką z miedzi wykonaną przez jakiegoś instalatora. Woda ogrzewając się zwiększa objętość. Dobrze jest wtedy jak ktoś korzysta z cieplej wody, zmniejszając w ten sposób ciśnienie. Natomiast przy dłuższym czasie nieużywania c.w.u. w czasie pracy w nocy woda tak zwiększyła ciśnienie, że kilkakrotnie zerwało połączenie w tym jedną poprawkę robioną przeze mnie, a zapewniam, że partactwa nie zrobiłem na pewno. Jak gość zadzwonił z reklamacją to przejrzałem jego instalację wodną i okazało się, że ma zasobniki 500 l, żadnego zaworu bezpieczeństwa i żadnego naczynia przeponowego na ciepłej wodzie, tylko zawór zwrotny przed zasobnikami. Zerwanie połaczenia wykonanego lutem miękkim jest jak najbardziej możliwe. Zwróćcie uwagę, że parametry szczelności podawane przez producentów rur i kształtek z miedzi dotyczą tych właśnie elementów, a nie połączeń. Komentarz zaznaczony na czerwono autor postu sam napisł. Instalacje wysokociśnieniowe wykonuje się ze stali grubościennej i wszystkie spawy bada się radiologicznie przed uruchomieniem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.05.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Ależ mnie ta sytuacja wcale nie zaskakuje.Mój klient też raz tak zagotował kocioł,że lut puścił.To wcale nie zwala winy na instalatora,bo lut był wykonany prawidłowo.Na temperaturę nie ma mocnych. To,że klienci nieodpowiednio dozorują prawidłowo wykonane instalacje jest tylko i wyłącznie ich winą,chyba,że instalator ich wcześniej nie przeszkolił. Widziałem kilka rozszczelnionych lutów.Zawsze wina była po stronie lutującego.Jak rozlutowało się taką złączkę od razu było widać,że cyna chwyciła tylko na wąskim pasku połączenia,a reszta była ciemnoszara. Nie dokładne wyczyszczenie kształtki,byle jakie posmarowanie pastą albo niedogrzanie czy przegrzanie podczas lutowania to główne przyczyny takich nieszczelności.Prawidłowo wykonany lut nie rozszczelni się nawet,kiedy będzie poddany naprężeniom Znowu stracę rękę INSTALACJA ZAMKNIĘTA I BRAK ZABEZPIECZEŃ przed wzrostem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.05.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 (edytowane) Proszę was nie piszcie głupot. W PRAWIDŁOWO WYKONANEJ INSTALACJI CO I CWU LUT CYNOWY NIE MA PRAWA PUŚCIĆ. Przypadki cytowane przez kolegę zagrażąją życiu i zdrowiu użytkowników jeżeli puszcza lut to temperatura w instalacji przekracza 260 stC a cisnienie 10 bar po rosszczelnieniu ciśnienie spada i woda zaczyna wrzeć całą objętością i błyskawicznie odparowuje LUDZIE TO ZAGRAŻA BEZPIECZEŃSTWU UŻYTKOWNIKA Teraz sytuacja odwrotna wykonamy w takiej instalacji luty twarde które wytrzymają temperaturę ponad 600 st C ciśnienie w instalacji wzrośnie do PONAD 120 BAR Jakie szanse na przeżycie ma użtkownik obecny w tym momencie w kotłowni - chyba szybko się ugotuje ma miękko Mam nadzieję że przekonam kilka osób, aby nie przesadzać. Jeżeli wykonuje się instalacje stałopalne w układach zamkniętych to1 zawsze dublujmy zabezpieczenia bufor i zaw bezpieczeństwa lub wężownica schładzająca i zawór bezpieczeństwa 2. Serwisujmy je regularnie i od czasu do czasu sprawdzajmy czy zabezpieczenia działają Pozdrawiam PIOTR Edytowane 30 Maja 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Czyli sugerujesz jednak wszystko na miękko? A solarna instalacja tyż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 30.05.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Oczywiście zabezpieczenia to podstawa. Rura 22 mm2 o grubości ścianki 1 mm rozrywasię podobno przy około 200 barów. Tak się zastanawiam gdyby np. woda wyciekła w jakiś sposób z instalacji co,a piec nadal grzał to chyba powinien poroztapiać wszystkie luty miękkie wokolicy tego kotła.Ale czy takie sytuacje się zdarzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.05.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Glikol w instalacji solarnej (szczególnie rury próżniowe) może osiągnctemp. topnienia lutu cynowego. Jeżeli tżeba to luty twarde.A najlepiej to w jednym kawałku miękka rura miedziana. co do ppytania jak woda odparuje to można nawet uzyskać temperaturę że twardy lut puści a kocioł będzie świecić zamiast oświetlenia w kotłowni Pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Kiedyś z kumplami z takiej kozy blaszanej zrobiliśmy lampkę. Z kotła też się na pewno da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Ale wracając do tematu, jednak coś tam trzeba na twardo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 a może zamiast lutowania zastosuj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 oczywiście do kolektorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2010 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 podejrzewam, że cena mnie zabije, polutuje na twardo, zresztą solarek jest tylko w planach odleglejszych. Obieg kotła i kominka też będzie na twardo, srebrem. obieg grzejników (jeszcze się zastanawiam nad ściennym) na miękko cyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebus504 01.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witam, "odgrzeje trochę kotleta". Rozumiem że łączenie rur z kominka do bufora musi być zrobionym lutem twardym, rury planuje fi 28 ale pytanie jaki palnik to uciągnie. Proszę o poradę co kupić, czy palnik na propan-butan to uciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nommo 19.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Propan-tlen przy tej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts