Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel YKY

Recommended Posts

Lepszy byłby YKY 3x2,5mm2 (rozmawiamy o instalacji jednofazowej? Bo jeśli trójfazowa, to nie ma tematu, takie obciążenie rozłożone na trzy fazy pójdzie bezproblemowo), ale jeśli masz 3x1,5, a ten odbiornik to nie jest jakaś straszna krowa z bardzo ciężkim rozruchem, to połóż to, co masz, będzie pracowało na granicy możliwości, ale powinno być OK.

J.

W dyskusji, która przytacza samm była mowa o kablu zasilającym cały dom, przy WLZ jednak trochę inaczej się do tematu podchodzi. Twoja pompa zaś nie będzie chodziła nonstop, nie piszesz co prawda, co to za pompa, ale jaka by nie była, pompy zwykle pracują raczej dorywczo, więc można trochę swobodniej potraktować kwestię grzania się kabla. Ewentualne spadki napięcia też nie powinny tu być dużym problemem.

Skoro masz kabel 3x1,5, proponuję Ci go po prostu użyć. Dla pewności i świętego spokoju, podłącz go najpierw prowizorycznie, rozwijając po ziemi, uruchom pompę i zobacz, czy ładnie startuje i czy kabel po jakimśtam nominalnym czasie pompy się zbyt ciepły nie robi, szczególnie przy złączu zasilania. Jak będzie dobrze, to zakop kabel (wprost do ziemi najlepiej, bez żadnych peszli itp.) i tyle.

A przedłużacz - chodzi o temperaturę. Zwinięty znacznie gorzej odprowadza ciepło stąd o wiele mniejsza obciążalność zwiniętego przedłużacza. O tym się często zapomina, ale skutki mogą być opłakane, zdjęcia przedłużacza, którym w stanie zwiniętym zasilano spawarkę, bodajże tu na forum ktoś kiedyś linkował, przedłużacz zmienił się w bezkształtną wypaloną bryłę.

J.

Dobrze policzyłeś, to mnie się coś pokićkało, zwracam honor.

Ale jednocześnie i tak się dalej czepiam, ponieważ przyjąłeś porównanie: w jego kablu będzie 4% strat mocy, w 3x4mm2 nie będzie. A tymczasem w tym grubszym też będzie. Linkowana wyżej strona daje wynik 1,8% strat, czyli różnica tak naprawdę sprowadza się do połowy tego, co wyliczyłeś.

20zł rocznie - jest to i mało i dużo, zależy jak patrzeć. Jeśli kabel 1,5mm2 ma, a 4mm2 musiałby dopiero kupić - chybabym się nie zdecydował, za mała "stopa zwrotu" :-)

J.

Masz rację z tym czepianiem się. Ja spojrzałem nie

na wynik 1,8 a na cos który jest 0,8. Dlatego 4 przyjąłem.

Z inwestycją w kabel też masz rację.

A tylko dlatego zabawiłem się w wyliczenia aby,

każdy kto chce zobaczył, że jakieś tam różnice w

kosztach są i że jakiś sens inwestycji w kabel o większym

przekroju może być.