Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara podłoga (skrzypi)- ułożenie nowych paneli

Recommended Posts

Witam

mam prośbę do fachowca o poradę. Mam dom z lat 70 i chciałbym położyć panele ale podłoga skrzypi.

Obecnie sytuacja:

-Podłoga jest na deskach ( nie są pognite, jedynie uginają się w różnych miejscach i skrzypią przy chodzeniu)

-Podłoga nie jest idealnie wypoziomowana są niewielkie różnice, ale niezbyt duże przykładająć "poziomice"

-Deski są przybite gwoździami do legarów ( odległość legarów od siebie ok 50cm)

-Pomiędzy legarami jest wysypana rajmówka z wapnem pomieszana na sucho. Grubość tej powłoki ok. 20cm

- Na gołym betonie była wylewka żeby wypoziomować.

Chciałbym położyć nowe panele. I tu pytanie:

a) zrywać wszystko - zrobić nową wylewkę samopoziomującą się (Ale 3 tygodnie schnięcia wylewki to muszę się wyprowadzić z domu

b) położyć na obecną podłogę płyte OSB 25mm a na to panele lub jakąś Eko płytę i panele?

Prosiłbym o pomoc co w takiej sytuacji zrobić?

Będe bardzo wdzięczny za pomoc! Stawiam browarki

Adam

• 2 weeks później...

Browarki powiadasz? - już piszę!

Nie wiem czy ta wylewka ci wyschnie w 3 tygodnie?

Wylewki schną ok 1 cm/tydzień (przy dobrych warunkach)

Najszybciej i najrozsądniej (przynajmniej ja bym tak zrobił):

- płyta osb (przybić gwoździami i przykleić) i do niej przykleić panele - o klej pytaj w sklepie.

Ja przyklejałem parkiet do takiej płyty OSB a płytę OSB do słabej wylewki (komunistyczne bloki) i trzyma się bez zastrzeżeń.

Browarki powiadasz? - już piszę!

Nie wiem czy ta wylewka ci wyschnie w 3 tygodnie?

Wylewki schną ok 1 cm/tydzień (przy dobrych warunkach)

Najszybciej i najrozsądniej (przynajmniej ja bym tak zrobił):

- płyta osb (przybić gwoździami i przykleić) i do niej przykleić panele - o klej pytaj w sklepie.

Ja przyklejałem parkiet do takiej płyty OSB a płytę OSB do słabej wylewki (komunistyczne bloki) i trzyma się bez zastrzeżeń.

Nie ma wylewek, które schną w 5-6 tygodni przy grubości 6cm. Może jedynie w laboratorium w szafie klimatycznej. 6cm wylewka to około 3-5 miesięcy w bardzo dobrych warunkaćh aby uzyskała tzw. wilgotność równoważną, która mieści się dla dzisiejszych cementów w granicach od 0,6 do 1,3CM%. Warunek, że nie jest zagładzona na "śmierć" przez wylewkarzy, czyli nie posiada na wierzchu skorupy twardzieli utrudniającej wysychanie. Sposób podany z OSB jest dobrym i zdrowym rozwiązaniem.