barkley1 27.05.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam mam prośbę do fachowca o poradę. Mam dom z lat 70 i chciałbym położyć panele ale podłoga skrzypi. Obecnie sytuacja: -Podłoga jest na deskach ( nie są pognite, jedynie uginają się w różnych miejscach i skrzypią przy chodzeniu) -Podłoga nie jest idealnie wypoziomowana są niewielkie różnice, ale niezbyt duże przykładająć "poziomice" -Deski są przybite gwoździami do legarów ( odległość legarów od siebie ok 50cm) -Pomiędzy legarami jest wysypana rajmówka z wapnem pomieszana na sucho. Grubość tej powłoki ok. 20cm - Na gołym betonie była wylewka żeby wypoziomować. Chciałbym położyć nowe panele. I tu pytanie: a) zrywać wszystko - zrobić nową wylewkę samopoziomującą się (Ale 3 tygodnie schnięcia wylewki to muszę się wyprowadzić z domu b) położyć na obecną podłogę płyte OSB 25mm a na to panele lub jakąś Eko płytę i panele? Prosiłbym o pomoc co w takiej sytuacji zrobić? Będe bardzo wdzięczny za pomoc! Stawiam browarki Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.06.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Browarki powiadasz? - już piszę! Nie wiem czy ta wylewka ci wyschnie w 3 tygodnie?Wylewki schną ok 1 cm/tydzień (przy dobrych warunkach)Najszybciej i najrozsądniej (przynajmniej ja bym tak zrobił): - płyta osb (przybić gwoździami i przykleić) i do niej przykleić panele - o klej pytaj w sklepie.Ja przyklejałem parkiet do takiej płyty OSB a płytę OSB do słabej wylewki (komunistyczne bloki) i trzyma się bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.06.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Browarki powiadasz? - już piszę! Nie wiem czy ta wylewka ci wyschnie w 3 tygodnie? Wylewki schną ok 1 cm/tydzień (przy dobrych warunkach) Najszybciej i najrozsądniej (przynajmniej ja bym tak zrobił): - płyta osb (przybić gwoździami i przykleić) i do niej przykleić panele - o klej pytaj w sklepie. Ja przyklejałem parkiet do takiej płyty OSB a płytę OSB do słabej wylewki (komunistyczne bloki) i trzyma się bez zastrzeżeń. Nie ma wylewek, które schną w 5-6 tygodni przy grubości 6cm. Może jedynie w laboratorium w szafie klimatycznej. 6cm wylewka to około 3-5 miesięcy w bardzo dobrych warunkaćh aby uzyskała tzw. wilgotność równoważną, która mieści się dla dzisiejszych cementów w granicach od 0,6 do 1,3CM%. Warunek, że nie jest zagładzona na "śmierć" przez wylewkarzy, czyli nie posiada na wierzchu skorupy twardzieli utrudniającej wysychanie. Sposób podany z OSB jest dobrym i zdrowym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts