Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie, płot, murek..od strony sąsiada - do jakiej wysokości?

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

mieszkam w bliźniaku i przyszedł czas odgrodzenia się od sąsiadów. Pomyślałam o wybudowaniu murku ozdobnego o wys. ok 2 m. Niestety moja sąsiadka dostała spazmów jak o tym usłyszała... tłumaczenia: że cień, że słońce, że wiatr...Problem w tym że taras i wyjście na ogród ejst właśnie od strony którą łączy nas z sąsiadami i odrobina prywatności by się przydała. W związku z tym proszę o radę co z tym fantem zrobić? Doszłam do wniosku, ze tak czy siak wybuduję murek na swojej części, ale czy musi on być postawiony w jakiejś konkretnej odległości? Czy wystarczy, że nie będzie na jej (sąsiadki) działce?

Z góry dziękuję za porady.

Dziękuję za odpowiedź.

Kurcze, mam nadzieję, że jednak będę mogła. W gminie ani w starostwie nikt jednoznacznie mi nic nie powiedział, "proszę się dogadać z sąsiadem" usłyszałam ;/.

Znalazłam coś takiego:

Dopiero na ogrodzenie powyżej 2,20 m potrzebne jest pozwolenie na budowę.

Zgodnie z ustawą Prawo budowlane:

art. 29 ust. 1 pkt 29

art. 29

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

23) ogrodzeń;

Skoro w gminie nie ma przeiwskazań, to spróbuj dogadać się z sąsiadką. Może nie mur na całej długości, ale we fragmentach z ażurowymi z prześwitami.

W każdym razie buduj na swoim terenie, bez zajmowania jej działki..

Dzięki, zadzwonię dzisiaj jeszcze raz do starostwa, będę upierdliwym, natrętnym mieszkańcem, może coś w końcu mi powiedzą :)

Dzięki, zadzwonię dzisiaj jeszcze raz do starostwa, będę upierdliwym, natrętnym mieszkańcem, może coś w końcu mi powiedzą :)

No i zadzwoniłam i trafiłam na mega miłego Pana i wiem już wszystko, piszę więc dla pytających w przyszłości. Można postawić murek do 2.2m od strony sąsiada jeżeli domek nie stoi na terenach objętych strefą ochrony konserwatorskiej. W gminie upewnili mnie, ze nie stoi więc teraz już tylko murować. Dziękuję za porady.