bakowa 27.05.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam serdecznie mieszkam w bliźniaku i przyszedł czas odgrodzenia się od sąsiadów. Pomyślałam o wybudowaniu murku ozdobnego o wys. ok 2 m. Niestety moja sąsiadka dostała spazmów jak o tym usłyszała... tłumaczenia: że cień, że słońce, że wiatr...Problem w tym że taras i wyjście na ogród ejst właśnie od strony którą łączy nas z sąsiadami i odrobina prywatności by się przydała. W związku z tym proszę o radę co z tym fantem zrobić? Doszłam do wniosku, ze tak czy siak wybuduję murek na swojej części, ale czy musi on być postawiony w jakiejś konkretnej odległości? Czy wystarczy, że nie będzie na jej (sąsiadki) działce? Z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 27.05.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Wydaje mi się, że przepisy nie zezwalają na takie ogrodzenie. Chyba powyżej 60 cm powinno być ażurowe. Najlepie zapytaj w urzędzie gminy, bo potem grozi ci rozbieranie muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakowa 27.05.2010 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedź. Kurcze, mam nadzieję, że jednak będę mogła. W gminie ani w starostwie nikt jednoznacznie mi nic nie powiedział, "proszę się dogadać z sąsiadem" usłyszałam ;/. Znalazłam coś takiego: Dopiero na ogrodzenie powyżej 2,20 m potrzebne jest pozwolenie na budowę.Zgodnie z ustawą Prawo budowlane:art. 29 ust. 1 pkt 29 art. 291. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:23) ogrodzeń; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 28.05.2010 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Skoro w gminie nie ma przeiwskazań, to spróbuj dogadać się z sąsiadką. Może nie mur na całej długości, ale we fragmentach z ażurowymi z prześwitami. W każdym razie buduj na swoim terenie, bez zajmowania jej działki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakowa 28.05.2010 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Skoro w gminie nie ma przeiwskazań, to spróbuj dogadać się z sąsiadką. Może nie mur na całej długości, ale we fragmentach z ażurowymi z prześwitami. W każdym razie buduj na swoim terenie, bez zajmowania jej działki.. Dzięki, zadzwonię dzisiaj jeszcze raz do starostwa, będę upierdliwym, natrętnym mieszkańcem, może coś w końcu mi powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakowa 28.05.2010 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Dzięki, zadzwonię dzisiaj jeszcze raz do starostwa, będę upierdliwym, natrętnym mieszkańcem, może coś w końcu mi powiedzą No i zadzwoniłam i trafiłam na mega miłego Pana i wiem już wszystko, piszę więc dla pytających w przyszłości. Można postawić murek do 2.2m od strony sąsiada jeżeli domek nie stoi na terenach objętych strefą ochrony konserwatorskiej. W gminie upewnili mnie, ze nie stoi więc teraz już tylko murować. Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts