Jacek90144 27.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam, chciałbym naostrzyć wiertła HSS do aluminium o średnicy 2,45mm, w taki sposób żeby po naostrzeniu ich nie rozbijały one otworu nawet trochę, tak jak nowe. Próbowałem naostrzyć je ręcznie na szlifierce stołowej. Efekt był taki, ze wiertła były ostre ale po wywierceniu otworu miał on około 2,6mm co jest dla mnie nie do przyjęcia. Znacie może jakiś sposób ostrzenia wierteł, który nie będzie powodować rozbijania otworów? Myślałem o zakupie ostrzałki np. DRILL DOCTOR ale sprzęt kosztuje kilkaset złotych i nie wiadomo czy wiertła po takim ostrzeniu będą dobre. Posiada ktoś z was taką ostrzałkę i czy wiertła po ostrzeniu na niej nie rozbijają czasem otworów?? Za odpowiedzi z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 27.05.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Bez profesjonalnej ostrzałki nic nie wskórasz, ale jest na to inny sposób - najpierw wierć otwór mniejszy np 2mm, a później rozwiercaj tym 2.45. Wtedy ręcznie ostrzone wiertło powinno zachować wymiar (to drugie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek90144 30.05.2010 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Niestety w grę wchodzi wiercenie za pomocą jednego wiertła. Wszystko rozbija się o sposób ostrzenia. Nigdy nie używałem ostrzałki do wierteł i nie wiem czy wiertło po ostrzeniu nie będzie rozbijać otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek90144 31.05.2010 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Wiercę na wiertarce stołowej. Obroty są dobrane idealne do średnicy wiertła oraz materiału obrabianego. Chłodziwa używam, ale i tak otwory po wierceniu są rozbite tak, że kapilar o średnicy 2,53 przelatuje na wylot a powinien wchodzić ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 31.05.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Wiercę na wiertarce stołowej. Obroty są dobrane idealne do średnicy wiertła oraz materiału obrabianego. Chłodziwa używam, ale i tak otwory po wierceniu są rozbite tak, że kapilar o średnicy 2,53 przelatuje na wylot a powinien wchodzić ciasno. Może tu znajdziesz odpowiedź: http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ohMOZg1NJSwJ:www.mt.com.pl/archiwum/62-MT-12-Wiertla_krete.pdf+wiert%C5%82o+k%C4%85t&hl=pl&gl=jp&pid=bl&srcid=ADGEESgwGFInQLcC1FGuWBknlOSC_mSVgKdJdB2Yfdcs2f8kYKaEVvGlck3JDm5Kv6ctxbPBIM6WvwMxCOpWOlxSeWuKY8GZi4J4VHpUCWmW6Cy3eTrJXPL9JFMx09Ib9IZSQKAx_1wx&sig=AHIEtbRGiPVk20JbgFU_J9yEPOsAIK2ULw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek90144 02.06.2010 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Dzięki za artykuł. Dzięki niemu dowiedziałem się czemu wiertła ręcznie ostrzone rozbijają otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek90144 21.06.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Posiada ktoś z was ostrzałkę do wierteł mogącą naostrzyć wiertła o średnicy poniżej 3mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts