robertmm 27.05.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam wszystkich i proszę o pomoc.Mam działkę do której dojeżdża się drogą wewnętrzną (60m) której jestem wpół właścicielem. W tej drodze ma być sieć wodociągowa (warunki takie), która zasila wszystkie działki wzdłuż drogi (6 działek). Projekt sieci wodociągowej wykonałem do pozwolenia na budowę. Dostałem jako odrębne pozwolenie na budowę tej sieci wod. W domu mam już dziennik budowy sieci wodociągowej. Na chwile obecna 3 osoby zgodziły się robić wodę, zaczęliśmy się rozglądać za wykonawcą i jest ich dwóch wszyscy około 5 tyś za robotę i materiały. Teraz pytanie jak powinno wyglądać budowa tej sieci wodociągowej? Proszę o pomoc bym mógł rozmawiać z wykonawcą.Ja to tak widzę. wrazi czego prosze o skorygowanie tego planu. 1. Warunki (mam) 2. Projekt (mam)3. Pozwolenie na budowę sieci wod. (mam)4. Dziennik budowy. (mam)5. Kierownik bud. sieci wod. + zgłoszenie o rozpoczęciu (zapewnia wykonawca)6. Wyznaczenie przez geodetę trasy sieci wodociągowej 7. Wykonanie sieci wod. z wszystkimi odbiorami związanymi z wodą. Jakie odbiory?8. Inwentaryzacja całej sieci przez geodetę. Jak To wygląda?9. Zgłoszenie o zakończeniu prac. gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 27.05.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Ja bym nie uwzględniał punktu 6 geodeta robi mapkę po wykonaniu prac, a wyznaczać nie musi bo od tego jest projekt. Zgłoszenie zakończenia prac do wodociągów w celu odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 28.05.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Zgadzam się z przedmówcą - pkt. 6 można usunąć. Wykonawca ma projekt i wie którędy ma iść sieć. Po wykonaniu sieci, geodeta robi inwentaryzację - u nas geodeta szedł z takim specjalnym przyrządem (jak do wykrywania metalu w ziemi) i potem to nanosił na mapkę. Następnie wodociagi zrobiły tzw. "wcinkę" - połączyli nowy wodociąg ze starym. następnie mapkę od geodety trzeba zanieść do wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesnik27 02.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 6. Wyznaczenie przez geodetę trasy sieci wodociągowej Ja bym nie uwzględniał punktu 6 geodeta robi mapkę po wykonaniu prac, a wyznaczać nie musi bo od tego jest projekt. Zgłoszenie zakończenia prac do wodociągów w celu odbioru. A kto wpisze w dziennik Budowy o wyznaczeniu trasy ? 7. Wykonanie sieci wod. z wszystkimi odbiorami związanymi z wodą. Jakie odbiory? Próba szczelności podpisana przez kierbuda i badanie wody (laboratorium akredytowane) przeważnie sanepid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 06.06.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Zawsze trasę inwestycji liniowych (i nie tylko) wyznacza w terenie geodeta! Zwykle jest to po stronie wykonawcy. Standardowe odbiory to np.niwelacja dna wykopu, wykonanie podsypki, obsypki, prób ciśnieniowych itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.06.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Pkt . od 6 do 9 na "głowie'" wykonawcy, w jego gestii są odbiory i papierologia.Po przedstawieniu ww rozliczasz się z wykonawcą, nie wcześniej !!!Ww czynności wykonuje na podstawie umowy.PzdrJ PS ...warto wystąpić o równoczesne wykonywanie przyłączy ( np. ze względu na rozkopywanie drogi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 27.06.2010 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Dzięki wszystkim za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 30.06.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 My będziemy z sąsiadami robili projekt wodociągu około 200 m, ile zapłaciłeś za projekt? Mnie projektantka zastrzeliła za tak długi wodociąg sumą 4tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 26.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 tez mnie interesuje ile wzieli od ciebie za projekt. ze wszelkimi uzgodnieniami? U mnie wolaja 3,5 tys zl. za niecale 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 27.10.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Ja razem z sąsiadami, a było nas pięcioro, wzieliśmy wspólnego geodetę jak i projektanta. Wyszło nas: geodeta 600 zł, a projektant 1200 zł od łebka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.11.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja za siec wodociągową 94 metry wraz z przyłączem 9m zapłaciłam: 2500zł za projekt i prowadzenie sprawy do uzyskania pozwolenia na budowę wodociągu i przyłącza, mapka do celów projektowych 1250zł (musiałam zrobić większą wiec wyszło 800+450 stąd duża kwota), wnioski, upoważnienia, mapki i inne drobiazgi 400zł, projekt zastępczej organizacji ruchu 2300zł. Teraz gorsza sprawa budowa cała czyli robota plus materiał wyjdzie jakieś 35tys a wg kosztorysu składanego do mpwik 41tys i jestem sama sąsiadów brak. Pytanie mam do was o wzór umowy z wykonawcą sieci i przyłącza, jutro chcę ją podpisać a w necie nie mogę znaleźć żadnej takiej normalnej na użytek osoby prywatnej. Może podpisywaliście coś takiego. Czy ktoś może mi przesłać jakiś wzór. pozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 14.11.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Sieć już posiadam. cena za 65 metrów to 4900 zł za wszystko (materiały, kier. budowy, robota, geodeci). Za projekt sieci wodnej zapłaciłem przy adaptacji budynku razem 2700 zł. Sieć wodna leży w działce prywatnej, drodze dojazdowej (moja + kilku sąsiadów). A jeśli chodzi o wyznaczenie to takie musi być przynajmniej wpisane i wyrysowane w dziennik, gdyż przy składaniu papierów na odbiór w nadzorze budowlanym cofnęli mi dziennik i kazali uzupełnić. Sam inwentaryzacja przez geodetę nie starczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 07.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 czy podpisywaliście z sąsiadami umowę na wspólną budowę sieci wodociągowej>jeśli tak to bardzo bym prosiła o wzór takowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 07.12.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Hej Razem z sasiadem budowalismy siec wodociagowa 500 m i kanalizacyjna 300m.Zajelo nam to 1,5 roku...w wiekszosci to robota papierkowa i powiem szczerze, ze najbardziej nam szkodzila gmina.To dluga historia, ale nie o tym chce pisac.Jesli chodzi o wykonanie sieci wodociagu to jest naprawde prosta sprawa...siec jest pod cisnieniem wiec nie nalezy sie zbytnio martwic o spadek.Poszukaj koparki najlepiej z doswiadczonym koparkowym...zrobicie to sami...banalnie proste.Jak juz bedziecie mieli rure prawdopodobnie PE90 polozona przy istniejacym wodociagu zadzwon do technika z miejskich wodociagow dzien wczesniej i umow sie na wcinke.Jesli musicie zgrzac rure nalezy jeszcze wypozyczyc zgrzewarke...podaj wiecej szczegolow ..ile masz hydrantow...?Z kanaliza jest troche trudniej, z woda powinienes sobie poradzic sam i oszczedzisz troche kaski...Jesli nie macie zgrzewarki zapytaj sie w wodociagach za ile lub czy wam zgrzejaTo wszystkoPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 08.12.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 u nas sieci wodociągowej bedzie ok. 180m, warunków jeszcze nie mam, ale zapewne PE90niestety pewnie też będzie zapis w warunkach, że firma koncesjonowana może to robić (bo tam mam w już wydanych warunkach na kanalizację) szukam wzoru umowy z sąsiadami, bo będzie nas 4 lub 5 i jakoś bym chciała uregulować kwestie finansowania między namizałatwianie i tak pewnie w całości spadnie na mnie, bo my pierwsi sie za budowę bierzemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankoos 17.05.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 szukam wzoru umowy z sąsiadami, bo będzie nas 4 lub 5 i jakoś bym chciała uregulować kwestie finansowania między nami Udało się zorganizować wzór umowy z sąsiadami? Jesteśmy na podobnym etapie i też poszukuję takiej umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 17.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 My też mamy do wykonania sieć wodociągową, umówiliśmy się z sąsiadami, że będziemy płacić razem.Projekt już leży w gminie i czekamy na pozwolenie. Czy ktoś ma doświadczenie w kwestii wykonywania takiej sieci wodociągowej samodzielnie?Nie za bardzo wiemy jak to powinno wyglądać od strony formalnej. Wiemy, że najpierw geodeta, potem kopanie i układanie rury. Oczywiście wszystko z kierownikiem budowy. Jak wygląda jednak organizacja wcinek w istniejącą sieć? Jak to załatwić z wodociągami?Będę wdzięczna za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita29 30.05.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam. ja różwnież jestem na etapie budowy sieci wodociągowej wraz z 6 sąsiadami i jeśli faktycznie jest potrzebna umowa z sąsiadami na wspólną budowę sieci wodociągowej a ktoś jest w posiadaniu takiego wzoru to bardzo bym prosił o wzór takowej umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 31.05.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Witam. Ja również muszę wybudować sieć. Jest nas 5 sąsiadów a długość to 150m. Ile może nas wynieść całość? Pozdrawiam! P.S. Mam jeszcze jedno pytanie. Moja działka jest odgrodzona od wodociągu inna działką o szerokości około 50m. Czy mogę "obejść" robienie sieci wodociągowej poprzez wykorzystanie przyłącza sąsiada? Np. wybudować studzienkę wodomierzową z dwoma wodomierzami i puszczenie 40m rur w działce sąsiada ( dodam, że mam bardzo dobry kontakt z nim ). Czy ominę wtedy te wszystkie pozwolenia na budowę itp itd. I czy zgoda na to to dobra wola Gminy ( wodociągów ) czy obowiązek wydania zgody na takie funkcjonowanie. Zależy mi na tym, żeby nie robić cudów, pozwoleń, warunków, planów, uzgodnień itp i żeby mieć wodę z wodociągów. Z góry dzięki za odpowiedź! Edytowane 31 Maja 2011 przez kitesurf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts