Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonawca namawia mnie na Goldband

Recommended Posts

mp75 tynk maszynowy dobrze nakłada się go ręcznie. Z drugiej strony to niezłego masz wujka skoro ręcznie chce nakładać tynki gipsowe :). Jak tynki maja by ręcznie nakładane to rób cementowo wapienne. Tynk gipsowy nigdy nie będzie tak dobry jak tradycyjny cementowo wapienny. Nie licz że tynki gipsowe wyjdą idealnie gładkie i że nie trzeba będzie robi gładzi, bo już wielu na tym forum się o tym przekonało że mimo zapewnień wykonawcy ściany nie były idealnie gładkie i później robili jeszcze gładź na ścianie.

mp75 tynk maszynowy dobrze nakłada się go ręcznie. Z drugiej strony to niezłego masz wujka skoro ręcznie chce nakładać tynki gipsowe :). Jak tynki maja by ręcznie nakładane to rób cementowo wapienne. Tynk gipsowy nigdy nie będzie tak dobry jak tradycyjny cementowo wapienny. Nie licz że tynki gipsowe wyjdą idealnie gładkie i że nie trzeba będzie robi gładzi, bo już wielu na tym forum się o tym przekonało że mimo zapewnień wykonawcy ściany nie były idealnie gładkie i później robili jeszcze gładź na ścianie.

Oświadczam że tynki gipsowe można zrobić na gładko pod malowanie bez nakładania gładzi!!!! Oświadczam również że można chodzić po linie (widziałem w cyrku!) ale i jedno i drugie jest trudne co nie znaczy że nie do wykonania! ....pewnie w Polsce jest zbliżona ilość i jednych i drugich... przez prawie 20 lat mojej kariery zawodowej raz widziałem taki występ tynkarzy!

ja zakładam że będę musiał zrobić gładzie

a co do Goldbanda i wysokiej ceny to w moim przypadku rożnica cenowa między mp 75 a goldem wynosi jakieś max 300 zł na całym domu

niemozliwa jest taka roznica cenowa przy calym domu... podaj ceny jednego i drugiego oraz powierzchnie jaka jest do otynkowania, zaraz zweryfikujemy poprawnosc obliczen

Goldband KNAUF-a nie kosztuje 24 tylko co najmniej 34 złote (sprawdz)

okolo 12kg/m2 czyli 1800kg (60 worków) przy czym 12kg/m2 to dosc optymistyczna wersja.

MP75L nie jest pakowany w opakowania po 25kg.

18x60 = 1080

34x60 = 2040

Różnica 960 złotych, prawie 2x drozej.

Goldband jest tynkiem gipsowym, podobnie zreszta jak MP75L (zakladam ze piszesz o L - czyli "lekkim" Light) nie ma nic wspolnego z cem-wapiennym.

150 m2 powierzchni scian???? jedno pomieszczenie tynkujesz, czy podales powierzchnie podłóg? Coś sie to kupy wszystko nie trzyma....

Napisz no przyjacielu zakres prac... bo jak na tynkowanie calego domu to mocno mi to tutaj nie pasuje co wypisujesz

Edytowane przez fighter1983

Gold na allegro bez problemu mozna dostac za 30 zl za worek ja mam cene 24 zł sprawdzę to jeszcze w poniedziałek czy na pewno chodzi o Gold i o 30 kg (np w castoramie Gold i mp 75 pakowany jest po 25 kg)

co do powierzchni to jest taka jak podałem wynika z tego że sciany działowe na poddaszu są z gk, sufit na parterze tez gk bo mam strop drewniany, do tego lazienki nie będa tynkowane ale od razu do bloczków będą klejone płytki (pozwają na to równo wymurowane ściany)

24x60=1440

18x60=1080

rzeczywiście pomyliłem się co do wagi mp75 co nie zmienia faktu że różnica wynosi 360 zł

no chyba że w hurtowni popełnili błąd i podali mi cenę netto jako brutto ale to jutro sprawdzę

ja nie biore pod uwagę żadnej serii casto. Rozumiem że Knauf robi inny gips o nazwie Goldband dla normalnych hurtowni a inny dla Casto też o nazwie Goldband?

Ceny które podałem otrzymałem z hurtowni w której robię zakupy od początku budowy.

Reasumując rozumiem że Goldband i MP 75 L są porównywalnymi wyrobami i nie ma co sobie zawracać głowy droższym.

A może są jakieś inne godne polecenia tynki gipsowe ręczne?

Edytowane przez brachol

gdzies czytalem (chyba nawet tutaj) wypowiedz wykonawcy, ze jest spora roznica pomiedzy Goldbandem z Casto i tym sprzedawanym przez hurtownie, niestety na niekorzysc tego z Casto.

wg mnie MP75L nalozony recznie wyjdzie cenowo taniej niz Goldband a efekt koncowy bedzie taki sam.

Tylko gruba warstwa ciężkich tynków cementowo wapiennych.

2 cm na wszystkich ścianach bardzo poprawia akumulacyjność domku!

Przykład:

2 cm na 500 m^2 tynku cementowo wapiennego daje masę 18000 kg, co ma akumulacyjność na poziomie:

18000*0,88 = 15840 kJ czyli 4,4 kwh.

Dla porównania płyta betonowa grubości 5 cm o powierzchni 100 m^2 ma masę 11000 kg co daje 11000*1,13/3600=3,4 kwh

Edytowane przez orko

....zaraz chwileczkę... jeden mówi o Goldbaum a drugi o Goldband... czyżby Adidas i Adidos czy Adios? Bo Goldband firmy Knauf to rzeczywiście przeszło 30zł/30kg

A jeśli chodzi o te same produkty tej samej firmy ale w "wersji" dla np. casto to się rzeczywiście jest różnica... odczułem to na popularnej gładzi... w hurtowni byla o parę złotych droższa i część poszła z "lirojka" - no i była zauważalna różnica... grudki, jakieś czarne wtrącenia (śmieci?) krótszy czas wiązania chociaż z "lirojka" według daty była świeższa niż z hurtowni... zresztą słyszalem od pracowników jednej firmy że jeśli leci produkcja ketchupu na supermarkety to zmieniają recepturę.... w tym przypadku pewnie jest tak samo... niby wypełniaczy tyle samo ale pewnie chemii mniej....