dybidybi 27.05.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 mam na działce prąd od 25 lat obecnie buduję niewielki dom i wystąpiłam do elektrowni o zwiękrzenie mocy . Otrzymałam przydaiał mocy i teraz nie wiem co dalej . Elektryk który przyszedł zażądał 4500 za robociznę + materiały / 35 punktów i 10 m odlegóść od słupa/ naopowiadał o projekcie ktory muszę zrobić ,i masie innych żeczy Pomóżcie chciałabym zrobić dobrze ale wydaje mi się że to bardzo drogo, czy żeczywiście musi być oddzielny projekt elektryczności - kupiłam projekt muratora i tam jest również elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2010 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 porozmawiaj z innym elektrykiem i porównaj ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.05.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Projekt nie jest konieczny, fachowiec chce Cię letko wyrzeźbić!!!!!!!!! Jeśli dobrze licze, to elektryuk liczy sobie po 128zł za punkt (robocizna) + materiały. To chyba jest absolutny rekord tego Forum Zrobie Ci to za połowe ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 28.05.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Projekt nie jest konieczny, fachowiec chce Cię letko wyrzeźbić!!!!!!!!! Jeśli dobrze licze, to elektryuk liczy sobie po 128zł za punkt (robocizna) + materiały. To chyba jest absolutny rekord tego Forum Zrobie Ci to za połowe ceny Cena może trochę wysoka, ale nie uważasz Robert że masz za mało danych aby tak się autorytarnie wypowiadać o cenach? Projekt ( jaki by nie był, do odbiorów budynku się przyda), być może uziom, wymiana skrzynki, przekop do domu, rozdzielnia.... Trochę tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 28.05.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Dla porownania i tylko porownania i zeby nikt nie skomlal ze to czy tamto ja buduje dom lacznej powierzchni 240m2 i elektryk za ulozenie instalacji i pozniejszy montaz wlacznikow i gniazdek zawolal 4500zl...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.05.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Przedmówcy i obrońcy wysokiej ceny przeczytajcie ze zrozumieniem, autor napisał wyraźnie:"Elektryk który przyszedł zażądał 4500 za robociznę + materiały / 35 punktów i 10 m odlegóść od słupa/ naopowiadał o projekcie ktory muszę zrobić "Więc jest do zrobienia 35 punktów i 10m od słupa i za to elektryk krzyknął 4500zł ??Ten projekt stworzony i podpisany przez wykonawcę (SEP) można sobie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.05.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 dybidybi - napisała, że wraz z projektemotrzymała już jakiś projekt instalacji. Czylipunkt wyjścia jest. Domek podobno jest mały i dlatego tak mało punktów. No alejeszcze jakaś rozdzielnia w domu.Ten elektryk jeszcze chyba na materiałachniezły interes by zrobił. dybidybi może napisz w jakim rejonie Polskibudujesz i wtedy ktoś z realną ofertą się do Ciebiezgłosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 28.05.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Przedmówcy i obrońcy wysokiej ceny przeczytajcie ze zrozumieniem, autor napisał wyraźnie: "Elektryk który przyszedł zażądał 4500 za robociznę + materiały / 35 punktów i 10 m odlegóść od słupa/ naopowiadał o projekcie ktory muszę zrobić " Więc jest do zrobienia 35 punktów i 10m od słupa i za to elektryk krzyknął 4500zł ?? Ten projekt stworzony i podpisany przez wykonawcę (SEP) można sobie .... w pracy na szybko czytałem... Należy skontaktować się z innym elektrykiem. Trochę drogo to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 30.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Zbyt mało danych do obiektywnej oceny. O ile skrzynia pomiarowa wisi na słupie , a słup jest na Twojej posesji to jest to już Twój WLZ i żadnego projektu na ułożenie kabla nie trzeba. O ile trasa kabla przebiega przez posesje osób trzecich-potrzebny projekt i geodeta. Więcej danych jest w warunkach technicznych przyłączenia z energetyki. Najpierw trzeba precyzyjnie określić co wchodzi w zakres rozbudowy przyłącza, a potem napisać przynajmniej w jakim materiale mają byc wykonane "punkty"- bo to też różnica. Dopiero wtedy można określić czy to dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resnova 04.07.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Projekt typowy zawiera również projekt elektryczny lecz tylko instalacji wewnątrz domu. Elektrykowi pewnie chodziło o projekt linii kablowej. Jeśli Pani adaptowała zakupiony projekt i wrysowana była linia zasilająca (od słupa do domu jeśli w warunkach przyłączenia jest skrzynka przyłączeniowa na słupie) to nie powinno być problemu. Natomiast jeśli nie to wymagany jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts