Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam PIEC Wszystkopalny - jaki wybrać??

Recommended Posts

Kończę właśnie tynki i prowadzę rozmowy z wykonawcami CO.

Mam do WAS pytanie.

Powierzchnia do ogrzania to około 130m2 lub 340m3.

Szukam pieca w którym napalę węglem, drewnem, trocinami, miałem czy też owsem.

Co sądzicie o piecach czyszczonych od góry i z boku oraz od przodu.

Proszę o konkretne przykłady pieców-kotłów z linkami do stron internetowych.

Mam do WAS pytanie.

http://www.granpal.pl/

Mam do WAS pytanie.

Witam!

Jeżeli chodzi o kotły zasypowe, jak czas pokazał.. polecam wersje z górnokanałowym wymiennikiem.

Sa bardziej trwałe od modeli z kanałami pionowymi, łatwiej sie je czyści, rzadziej zdarza się tzw odbicie przy paleniu miałem węglowym.

Kocioł z tzw. zasypem cyklicznym zapewniający komfort cieplny do 24H (nie mylić z górnym spalaniem, bo to zupełnie co innego!!)

Przykład modelu z kanałami górnymi model SEKOM-GK:

Kocioł posiada 4kanały dymne nad paleniskiem

http://www.sekom-pleszew.com.pl/sekom_gk.html

Paliwo podstawowe miał węglowy

Zastepczo tzw grysik, groszek I Gk.I (granulacja 0-31,5mm) czy też Gk.II 5-25mm czy generalnie drobny węgiel

Można przepalac miksem z drewnem czy też w okresach jesiennych czy wiosennych samym suchym drewnem.

Sterowanie z algorytmem PID automatycznie dobierające obroty dmuchawy do zapotrzebowania na ciepło (mniejsze zużycie węgla, dłuższy czas palenia, eliminacja odbić, wpływa na wydłużenie żywotności wymiennika)

Badania: Instytut Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Na 130m2 z tego modelu polecam 20kW, jeżeli budynek jest dobrze izolowany cieplnie, jak stare budownictwo, wybrać 30kW, aby paliło się ok.doby.

Jak jednak wolisz model z kanałami pionowymi:

Model SEKOM równiez typ kotła z tzw. zasypem cyklicznym (nie górnego spalania!!!!!):

Kociol posiada 2kanały dymne nad paleniskiem oraz 2kanały dymne pionowe za paleniskiem

http://www.sekom-pleszew.com.pl/sekom.html

Paliwa takie same jak w modelu powyżej

Sterowanie z algorytmem PID

Badania: Instytut Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Tutaj moc 25kW

Wprowadzany do oferty jest też kocioł KDS (Kocioł Dolnego Spalania), produkt jest zgłoszony do badań dla wydania atestu do Instytutu Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Przy dolnym spalaniu jest zaleta w postaci możliwości tzw ciągłego palenia, zatem można do kotła dorzucać bez potrzeby wygaszania.

Kilka słów o samym dolnym spalaniu:

tzw. dolne spalanie charakteryzuje się spalaniem paliwa tylko na ruszcie mimo zasypu całej komory paleniskowej.

Model KDS skonstruowany został do współpracy z miarkownikiem ciągu lub sterownikiem typu UNISTER dozującym powietrze do spalania poprzez rozetę powietrzną.

Pod rusztem wbudowane są grzebienie połączone z dźwignią, które po uruchomieniu wchodzą w szczeliny pomiędzy rusztami powodując przegarnięcie żaru i ułatwiają odpopielanie paleniska.

Dla czystego spalania w pierwszym kanale pionowym zastosowano dysze powietrza wtórnego wykonane na odpowiedniej wysokości. Zjawisko to charakteryzuje się pojawieniem błękitnych płomyków w otworach doprowadzających powietrze wtórne, zapewnia czyste spalanie.

Z kanału pionowego spaliny przechodzą przez kolejne dwie już poziome półki wodne.

Paliwo:

Groszek I lub Groszek II lub węgiel typu Orzech, zastepczo suche drewno, sezonowane min.1,5roku o wilgotności do max.20%.

Na taka powierzchnię tez polecam moc 20kW z tego typu kotła, jednak zdjęcia czy instrukcje mogę wysłać tylko na adres e-mail. Produkt nie jest jeszcze wprowadzony na stronę www.

trochę pojeździłem, pooglądałem, pogadałem i... byłem również na Giełdzie Samochodowej w Przeźmierowie pod Poznaniem no i na 99,9% kupię ten piec http://allegro.pl/item1062484228_kotly_piece_piec_uniwersalny_24_kw_producent.html Jeszcze nie wiem czy to będzie 20 czy 24 kWh. Raczej 24 i na pewno wersja II oraz wersja z blachy 6mm.

Jeśli macie jakieś opinie to chętnie wysłucham.

Podczas wybory kierowałem się w szczególności prostotą obsługi, wielkością otwory załadunkowego.

Piece konkurencji za drzwiczkami miały wstawiane specjalne blachy albo cegły szamotowe. Inne piece miały zamykanie drzwiczek na śrubę kręconą. Jeszcze inne były tak zrobione, że nie było możliwości aby sprawdzić jaka faktycznie jest grubość blachy np na kanałach itd itd...

Proszę o opinie i uwagi, szczególnie te negatywne. Do zakupu mam jeszcze kilka dobrych dni.

miałem bardzo podobny w budowie kocioł w poprzednim domu i byłem baaardzo zadowolony - też kupowałem w Pleszewie ale już prawie kilkanaście lat temu (ok 9-10) - kociał służy do dziś i rzeczywiście spala prawie wszystko. Węgiel różnej granulacji i drewno oraz miał, papier, tektura, trociny nie stanowiły dla niego problemu. Tak po amatorsku dużo o grubości użytej blach powie Ci waga kotła pod warunkiem że nie jest szamotem nigdzie wykładany.

Miałeś podobny, a teraz rozumiem, że masz inny.

Jakie wady i zalety miał ten piec.

Zalety - spalał wszystko, wady gorzej było go wyczyścić a to przez te rury w wymienniku. Ja akurat miałem piec z innej firmy, i włożenie jakiejkolwiek szczotki w górną część jego wymiennika graniczyło z cudem. Teraz mam piec w wymiennikiem poziomym typu kwm-sgr jedna wyczystka z przodu + podajnik, ale ten wątek o piecu zasypowym...

...gorzej było go wyczyścić a to przez te rury w wymienniku...

W tym piecu to nie będzie raczej problem bo zamiast rurek są dodatkowe 2 półki. Przymierzałem się równiez do jego czyszczenia i jest to zdecydowanie łtwiejsze niż w piecu z pionowymi komorami a taki mam teraz w domu.

Tego producenta akurat nie znam. Zresztą producenta na aukcji nie wymienia się. Aukcja NO NAME

Atest wydany jest na spółdzielnie kotlarz, do której należy bardzo wielu producentów.. Na ateście nie jest wymieniony konkretny producent tego kotła.

Prezentowany na aukcji jest wyrób z zasypem cyklicznym tzw całodobowy a nie górnego spalania.

W opisie aukcji wymienia sie sterownik marki PROND na zdjęciu widać model PROTON, jak się zdecydujesz na ten kociołek, zamów i dopłać ewentualnie do modelu PROTON PID Fuzzy Logic. Z tym sterownikiem będziesz bardziej zadowolony, dłuższy cykl spalania, eliminacja odbić.

Typowy górniak,w którym równie dobrze można palić od dołu, jak i również zrobić ekonomiczne spalanie. Ma on swoje zalety jak i wady, które również są zaletami w innym sposobie spalania.

Jakie jeszcze UWAGI odnośnie tego pieca. Wersja II z rysunku poniżej.

[ATTACH=CONFIG]12360[/ATTACH]

A co ma wspólnego palenie od dołu z dolniakiem???

Cofnij się do poprzednich postów n/t dolnego/górnego spalania oraz info o ekonomi palenia.

Zwykły górniak z nadmuchem - lepiej wersja II, bo nie ma trudno dostepnych miejsc do czyszczenia.

A co ma wspólnego palenie od dołu z dolniakiem???

Cofnij się do poprzednich postów n/t dolnego/górnego spalania oraz info o ekonomi palenia.

Zwykły górniak z nadmuchem - lepiej wersja II, bo nie ma trudno dostepnych miejsc do czyszczenia.

Zwykły górniak to np. kocioł jak ten:

http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta/kociol/15

Kocioł z zasypem cyklicznym na miał węglowy tzw całodobowy to model z linku.

Denerwuje mnie jak ktoś myli te systemy spalania, bo nie mają ze sobą za wiele wspólnego.

Kotły pleszewskie tzw miałowe to konstrukcje z tzw zasypem cyklicznym zwane też całodobowymi.

Ideą tego typu konstrukcji jest zapewnienie bezobsługowości do 24h oraz czyste spalanie paliw miałowych.

Jaka jest różnica:

- w zasypie cyklicznym miał zasypujemy po dolną krawędź drzwiczek, układamy na górze podpałkę i rozpalamy włączając nadmuch

W TYM MIEJSCU KOŃCZY SIĘ ZASADA TZW GÓRNEGO SPALANIA!!

- dalej pod wpływem pracy nadmuchu i odpowiedniego rozprowadzenia powietrza żar stopniowo schodzi na poziom rusztu a góra opału po ok.3-4godzinach od rozpalenia robi sie czarna (w zasadzie siwa, bo odgazowana) a na wierzchu pojawiają się niebieskie płomyczki jak z gazu. Przy algorytmie PID płomyczki będą przez cały cykl spalania w takim kotle.

- cały wsad węgla pracuje teraz jako filtr spalin, żar jest na poziomie rusztu, a więc są to elementy zblizone do systemu tzw dolnego spalania, do którego jednak ta konstrukcja równiez nie należy!!!!!

- dalej żar z rusztu stopniowo sie wypala i paliwo systematycznie wypala się w kierunku dołu rusztu w końcowej fazie odkrywając żar.

Ten sposób spalania nazywa się fachowo zasypem cyklicznym, nazwa oraz pierwsze dokumentacje tych konstrukcji opracowywane były na początku lat 90-ych w Instytucie Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Do takiego kotła doskonałe efekty daje zastosowanie sterowania z algorytmem PID.

Dlatego uprzejmie proszę, aby nie nazywać tej konstrukcji typowym górniakiem, bo nim nie jest!!

niestety, w tym artykule wypromowane są kotły, które mają niezbyt wygodne czyszczenie (tak przynajmniej wygląda to na przekrojach)

jest też zdanie o tym, ze tych zasypowych cyklicznych nie da się sterować, czemu przeczą wypowiedzi forumowiczów powyżej, to jak to w końcu jest? da się (czy jest sens) pid czy fuzzylogic stosować w tego typu kotłach czy nie?