Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka przy granicy lasu

Recommended Posts

Witam

Mam możliwość kupienia działki przy granicy lasu. Jest naprawdę ładnie położona, z szerokim frontem, las na tyłach działki od strony północnej. Z prawej i lewej strony inne działki budowlane. Jakie mogą być minusy takiej lokalizacji. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym względzie to proszę o pomoc.

Edytowane przez maciej.musielak

szerokość frontu 25m, drugi bok 35m - wydaje sie że można wybrać taką lokalizację tarasu gdzie doświetlenie nie będzie problemem. Ale myślałem raczej o problemach innego rodzaju o których dowiadujesz się, jak już mieszkasz i nic nie można zrobić. :-x

Witam , moja dzialka graniczy z lasem z minusów to tylko kwaśna gleba i sporo mchów , komary i kleszcze na zwierzetach domowych , reszta same pozytywy.

Niedawno zrobiłem furtkę żeby móc bezpośrednio wchodzic do lasu. Las sosnowy a raczej plantacja , smutno będzie jak kiedyś zacznie się wycinka.

pozdr.

Działka pod lasem ma wszystkie minusy działki leśnej.

25x35 to mała działka,

1) na działce na granicy lasu jest zimno(w lato przyjemnie chłodno, ale lato trwa u nas miesiąc, a mieszka się cały rok).

2) Robale.

3) Nie masz widoku na las.

4) Problem z nasłonecznieniem, chyba, że las jest od północy.

Ja mam działkę podobnie jak Twoja z lasem od strony północnej, mieszkam trzeci rok, dla mnie położenie takie to same plusy, co prawda moja działka to 18arów, przy miejszej będzie ciaśniej ale ten widok lasu to coś wspaniałego. Też zrobiłem sobie furtkę do lasu, już od kilku dni zbieram pierwsze grzyby i to tuż za płotem!!!!. Jeżeli chodzi o kleszcze to wystepują nie tylko w lesie , wystarczy trochę krzewów i już sie zadomowią. Las osłania działkę przed zimnymi wiatrami od północy. Sąsiedzi z pobliskich działek co nie mają dostepu do lasu twierdzą, że nasz działka ma najlepsze położenie. Osobiście polecam zakup takiej działki.

Mam działkę w samym (niedużym) lesie i też widzę w związku z tym same plusy. Latem przyjemnie, nie ma patelni, zimą - wcale nie zauważam, żeby było zimniej niz w niezadrzewionej okolicy, powiedziałbym nawet, że wręcz przeciwnie, minimalna osłona od zimnych powiewów daje odczucie, że jest cieplej. Owady - faktycznie, tego tałatajstwa jest pełno, ale to kwestia przyzwyczajenia.

J.

Warunki zabudowy trzeba sprawdzać zawsze, niezależnie od faktu istnienia lasu bądź nie, obwarowania mogą być zawsze. U mnie np. był tylko wymóg zachowania powierzchni biologicznie czynnej minimum 80%, nie był to dla mnie problem.

Jakie owady - u mnie póki co objawiają się meszki i pająki. Pająki mi nie przeszkadzają, zwłaszcza, że do domu (budowanego) się jakoś szczególnie nie pchają, z meszkami radzę sobie chemią, a z czasem nasadzę coś, czego one nie lubią.

J.

3) Nie masz widoku na las.

4) Problem z nasłonecznieniem, chyba, że las jest od północy.

Jak nie ma widoku - właśnie jest i to nie przesłonięty niczym. Teraz pracując w gabinecie widzę za oknem ładne brzozy mojego lasku

Nasłonecznienie to nie taki problem. Obecnie cały mój domek jest w słońcu, większość działki również.

Problemem było ustawienie satelity, bo las przeszkadzał trochę i trzeba było wysoko montować.

Co do nasłonecznienia - pewnie, że jak się zbuduje dom w sercu gęstej i wysokiej puszczy, światła słonecznego za często się nie zobaczy, ale i takich działek budowlanych za dużo chyba tak realnie nie ma.

Mój dom, mimo że w samym lesie, jest znakomicie prześwietlony słońcem, drzewa maskują jedynie częściowo, dając właśnie bardzo dobry efekt, nie ma "patelni", a jest po prostu słonecznie.

J.