maciej.musielak 27.05.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) Witam Mam możliwość kupienia działki przy granicy lasu. Jest naprawdę ładnie położona, z szerokim frontem, las na tyłach działki od strony północnej. Z prawej i lewej strony inne działki budowlane. Jakie mogą być minusy takiej lokalizacji. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym względzie to proszę o pomoc. Edytowane 27 Maja 2010 przez maciej.musielak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 jeżeli lubisz sąsiedztwo saren, zajecy, mrówek, jaszczurek i im podobnych - to ok. Dodatkowo - wjazd od południa, czyli taras raczej od frontu domu, no chyba, ze działka na tyle duża, ze będzie można zrobić go w miejscu słonecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.musielak 28.05.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 szerokość frontu 25m, drugi bok 35m - wydaje sie że można wybrać taką lokalizację tarasu gdzie doświetlenie nie będzie problemem. Ale myślałem raczej o problemach innego rodzaju o których dowiadujesz się, jak już mieszkasz i nic nie można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 28.05.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Witam , moja dzialka graniczy z lasem z minusów to tylko kwaśna gleba i sporo mchów , komary i kleszcze na zwierzetach domowych , reszta same pozytywy.Niedawno zrobiłem furtkę żeby móc bezpośrednio wchodzic do lasu. Las sosnowy a raczej plantacja , smutno będzie jak kiedyś zacznie się wycinka.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Działka pod lasem ma wszystkie minusy działki leśnej.25x35 to mała działka, 1) na działce na granicy lasu jest zimno(w lato przyjemnie chłodno, ale lato trwa u nas miesiąc, a mieszka się cały rok).2) Robale.3) Nie masz widoku na las.4) Problem z nasłonecznieniem, chyba, że las jest od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.05.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ja mam działkę podobnie jak Twoja z lasem od strony północnej, mieszkam trzeci rok, dla mnie położenie takie to same plusy, co prawda moja działka to 18arów, przy miejszej będzie ciaśniej ale ten widok lasu to coś wspaniałego. Też zrobiłem sobie furtkę do lasu, już od kilku dni zbieram pierwsze grzyby i to tuż za płotem!!!!. Jeżeli chodzi o kleszcze to wystepują nie tylko w lesie , wystarczy trochę krzewów i już sie zadomowią. Las osłania działkę przed zimnymi wiatrami od północy. Sąsiedzi z pobliskich działek co nie mają dostepu do lasu twierdzą, że nasz działka ma najlepsze położenie. Osobiście polecam zakup takiej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.05.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ale on chciał, abyśmy mu pomogli spojrzeć krytycznie na zakup takiej działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.musielak 28.05.2010 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Ale on chciał, abyśmy mu pomogli spojrzeć krytycznie na zakup takiej działki... No właśnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.05.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Bo mi plusy przysłaniają minusy takiej lokalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.05.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Mam działkę w samym (niedużym) lesie i też widzę w związku z tym same plusy. Latem przyjemnie, nie ma patelni, zimą - wcale nie zauważam, żeby było zimniej niz w niezadrzewionej okolicy, powiedziałbym nawet, że wręcz przeciwnie, minimalna osłona od zimnych powiewów daje odczucie, że jest cieplej. Owady - faktycznie, tego tałatajstwa jest pełno, ale to kwestia przyzwyczajenia. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.05.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jeśli komuś robale nie przeszkadzają, to w zasadzie jest to dobra inwestycja. Np. w moim przypadku, jest to nie do przejścia, po prostu nienawidzę robali.... Ale jak ktoś lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.05.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 :cool:Robale trzeba zalewać, a nie nienawidzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.05.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 A tak na poważnie, jakie to i robale występuja na działce przy lesie, a jakie na działce bez lasu? Czym się różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 28.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 to ja podam olbrzymi minus - SPRAWDŹ MINIMALNĄ ODLEGŁOŚĆ LINII ZABUDOWY - znajomi kupili działkę szeroką na 30 m a odległość zabudowu od lasu to w ich przypadku 20 metrów(przepisy przeciwpożarowe) i d....a.... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.05.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 To że jak jest ciepło i słońce świeci to ich nie ma, a pod lasem są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.05.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Warunki zabudowy trzeba sprawdzać zawsze, niezależnie od faktu istnienia lasu bądź nie, obwarowania mogą być zawsze. U mnie np. był tylko wymóg zachowania powierzchni biologicznie czynnej minimum 80%, nie był to dla mnie problem. Jakie owady - u mnie póki co objawiają się meszki i pająki. Pająki mi nie przeszkadzają, zwłaszcza, że do domu (budowanego) się jakoś szczególnie nie pchają, z meszkami radzę sobie chemią, a z czasem nasadzę coś, czego one nie lubią. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.06.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 3) Nie masz widoku na las. 4) Problem z nasłonecznieniem, chyba, że las jest od północy.Jak nie ma widoku - właśnie jest i to nie przesłonięty niczym. Teraz pracując w gabinecie widzę za oknem ładne brzozy mojego lasku Nasłonecznienie to nie taki problem. Obecnie cały mój domek jest w słońcu, większość działki również. Problemem było ustawienie satelity, bo las przeszkadzał trochę i trzeba było wysoko montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.06.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Co do nasłonecznienia - pewnie, że jak się zbuduje dom w sercu gęstej i wysokiej puszczy, światła słonecznego za często się nie zobaczy, ale i takich działek budowlanych za dużo chyba tak realnie nie ma.Mój dom, mimo że w samym lesie, jest znakomicie prześwietlony słońcem, drzewa maskują jedynie częściowo, dając właśnie bardzo dobry efekt, nie ma "patelni", a jest po prostu słonecznie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts